-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 18 /16:47

L.Linkevičius: Lietuva toliau rems Ukrainos gynybos ir saugumo reformas

Lietuva ir toliau rems Ukrainos gynybos ir saugumo reformas, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, ketvirtadienį Vilniuje susitikęs su Ukrainos gynybos ministru Stepanu Poltoraku.
Linas Linkevičius ir Stepanas Poltorakas
Linas Linkevičius ir Stepanas Poltorakas / URM nuotr.

Suvokiame vykstančių procesų svarbą, todėl norime patikinti, kad ir toliau ketiname mokyti Ukrainos karius ir perimti iš jų neįkainojamą patirtį, teikti karinę pagalbą, gydyti sužeistus karius, kartu su NATO partneriais dalyvauti daugiašaliuose projektuose.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas teigė, kad Lietuva gali didinti ekspertinę pagalbą Ukrainai.

„Sveikiname Ukrainos vykdomas gynybos ir saugumo sričių reformas. Džiugu, kad turėjome galimybę prie jų prisidėti. Suvokiame vykstančių procesų svarbą, todėl norime patikinti, kad ir toliau ketiname mokyti Ukrainos karius ir perimti iš jų neįkainojamą patirtį, teikti karinę pagalbą, gydyti sužeistus karius, kartu su NATO partneriais dalyvauti daugiašaliuose projektuose, kurių tikslas – padėti įgyvendinti Ukrainos kariuomenės reformą“, – pranešime spaudai sakė L.Linkevičius.

Jis paragino Ukrainą tęsti pradėtas reformas ir išnaudoti visas priemones ir pagalbą, kurią siūlo partneriai ir sąjungininkai, taip pat pabrėžė NATO įsipareigojimą toliau plėtoti Aljanso ir Ukrainos partnerystę.

Ukrainos gynybos ministras informavo L.Linkevičių apie sudėtingą saugumo padėtį rytų Ukrainoje, pristatė Ukrainos vykdomas gynybos reformas, padėkojo Lietuvai už paramą ir prašė tęsti Ukrainos karių mokymus.

Ketvirtadienį popiet S.Poltorakas su parlamento vadovu Viktoru Pranckiečiu bei NSGK nariais, be kita ko, aptarė ir Rusijos rengiamas karines pratybas „Zapad“.

„Kaip ir mums, ukrainiečiams nerimą kelia pratybos „Zapad“. Telkiamos pajėgos prie rytinių Europos Sąjungos sienų, prie Ukrainos sienų. Akivaizdu, kad Rusijos karinis aktyvumas šalia jų sienų išaugęs ir auga. Dislokuojami kariai ir karinė technika. Konflikto eskalavimas vyksta“, – po susitikimo BNS teigė V.Bakas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Padėtis nepasikeis tol, kol iš Ukrainos teritorijos nepasitrauks Rusijos karinė technika ir samdiniai.

Jis pabrėžė, kad dabar labai svarbu Europoje telkti partnerius, jog „spaudimas Rusijai nemažėtų ir kad imperinės ambicijos būtų sustabdytos“.

Pasak V.Bako, su Ukrainos gynybos ministru aptarta galimybė didinti Lietuvos instruktorių, ekspertų indėlį padedant Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

„Lietuva jau siunčia savo instruktorius, ekspertus ir mes pasirengę diskutuoti dėl tos ekspertinės pagalbos stiprinimo“, – teigė NSGK pirmininkas.

Pasak V.Pranckiečio, padėtis rytų Ukrainoje kelia nerimą, ji lieka neprognozuojama ir įtempta.

„Padėtis nepasikeis tol, kol iš Ukrainos teritorijos nepasitrauks Rusijos karinė technika ir samdiniai.

Svarbu, kad ESBO stebėtojų misija turėtų prieigą ir galėtų saugiai vykdyti monitoringą“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius