Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 27

L.Linkevičius: tarptautinė bendruomenė solidarizuojasi su Lietuva dėl Astravo atominės elektrinės

Vasario 27 dieną Vyriausybės pasitarime užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pristatė Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo) sprendimą dėl Baltarusijos veiksmų neatitikties Espo konvencijai Astravo AE klausimu. Vasario pradžioje Espo konvencijos, kuri vienija 44 valstybes, šalių susitikime Ženevoje priimtas sprendimas, patvirtinantis, kad Baltarusija pažeidžia Espo konvenciją: yra netinkamai parinkusi aikštelę atominės elektrinės statyboms Astrav, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Ministras pažymėjo, kad šis Espo konvencijos šalių sprendimas – tai ilgalaikių Lietuvos institucijų (užsienio reikalų, aplinkos, energetikos ministerijų, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos ir kt.) pastangų, tarptautinio bendradarbiavimo ir aktyvaus diplomatinio darbo rezultatas. „Espo konvencijos susitikime Ženevoje buvo pademonstruota išskirtinė ES šalių ir partnerių vienybė bei solidarumas su Lietuva“, – teigė L.Linkevičius.

Kaip neatidėliotinas prioritetas Vyriausybės pasitarime buvo įvardintas visų ES streso testų proceso metu identifikuotų trūkumų Astravo AE projekte pašalinimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„ES ne kartą kvietė ir toliau ragins Baltarusiją pateikti veiksmų planą, kuriame būtų numatyti konkretūs įsipareigojimai ir pademonstruotas atsakingas požiūris į akivaizdžias branduolinės saugos problemas”, – pabrėžė ministras L.Linkevičius.

Astravo AE projekto aplinkosaugos, branduolinės ir radiacinės saugos klausimai bus ir toliau keliami Jungtinių Tautų ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros konvencijose bei organizacijose. ES lygiu Lietuva stiprins bendradarbiavimą, siekdama užtikrinti Baltarusijos įsipareigojimų vykdymo nuolatinę Europos Sąjungos priežiūrą.

Astravo AE projektas yra pripažintas keliančiu grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Netinkamas statybų aikštelės parinkimas yra viena iš pagrindinių projekto problemų. Baltarusija iki šiol nepateikė atsakymų į esminius Lietuvos keliamus klausimus dėl projekto branduolinės ir radiacinės saugos bei aplinkosaugos užtikrinimo. Taip pat nebuvo atsižvelgta Lietuvos keliamus ir ES streso testų metu patvirtintus klausimus dėl aikštelės seisminių ir geologinių statybų aikštelės tyrimų, netinkamai įvertintas poveikis Neries upei, geriamajam vandeniui Lietuvoje, galimybė atlaikyti sunkiojo komercinio lėktuvo kritimą ir kiti svarbūs aspektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius