-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09

Laisvas judėjimas: ar Europos Sąjunga naudinga visoms šalims?

Vokietijos Flensburgo universiteto tyrėja Ksenija Černiak kartu su kolegomis tiria laisvo judėjimo Europos Sąjungoje paradoksus. Tyrimas vyksta trijose Europos Sąjungos valstybėse, kurios susidūrė ar susiduria su aukštu emigracijos procentu. Šiose valstybėse tyrėjai kokybinių interviu metu apklausia ekspertus ir atrinktus tyrimo dalyvius. Mokslininkai nori sužinoti mūsų požiūrį į emigraciją iš Lietuvos, šio reiškinio pasekmes ir ar susiejame emigraciją su Šengeno erdvės teise Europos Sąjungoje.
Flensburgo universiteto tyrėja Kseniia Cherniak
Flensburgo universiteto tyrėja Ksenija Černiak / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Apie šį tyrimą, laisvo judėjimo Europos sąjungoje naudą ir pavojus Ksenija Černiak papasakojo portalo 15min video laidoje „15/15“.

– Būtų puiku, jei galėtumėte paaiškinti tyrimo tikslą ir pagrindinį klausimą, į kurį norite atsakyti.

Taigi pagrindinis mūsų projekto tikslas – suprasti, ar ir kaip laisvas judėjimas Europos Sąjungoje (ES), laisvo judėjimo pasekmės Pietų ir Rytų Europoje daro įtaką požiūriui į ES. Linkstama link integracijos ar skepticizmo ES? Ar tai turėjo įtakos tam tikrai reformų darbotvarkei?

Bendrame ir teoriniame lygmenyje pirmiausia analizuojame kolektyvinius nacionalinio lygmens veikėjus, kaip jie suvokia judėjimo laisvę ir to poveikį savo šalyse. Taip pat klausiame, ar požiūris į judėjimo laisvę turi tam tikrą įtaką bendrai Europos integracijai ir narystei ES.

– Gal galėtumėte pasakyti, kokiame etape dabar yra tyrimas?

Galima sakyti, kad tai viduriniojo etapo pradžia. Projektą oficialiai pradėjome praėjusių metų spalio mėnesį. Dabar renkame informaciją apie konkrečias šalis, kurias norime tirti. Perėjome į apsibrėžtus lauko tyrimus.

Nusprendėme, kad vėliau, remdamiesi tuo, ką sužinojome, mes galėsime patikrinti kai kurias teorines prielaidas ir faktinius rezultatus, rekomendacijas ir pan.

– Kada tikitės visiškai pabaigti tyrimą?

Projektas vykdomas trejus metus, jis finansuojamas trejus metus. Taigi tikimės, kad per šį laiką baigsime darbą.

– Taigi tai bus 2024-ieji?

Taip, būtent.

– Ar iškėlėte hipotezę, koks galėtų būti lietuvių požiūris į laisvą judėjimą Europos Sąjungoje ir emigracijos santykį?

– Taip, pamiršau paminėti, kad tiriame laisvą judėjimą, bet daugiau empiriniu, lauko tyrimų lygmeniu. Mes pirmiausia ištirsime emigraciją, nes šalyse, kuriose aukštas emigracijos lygis, tai iš dalies yra dėl galimybės laisvai judėti ES. Žmonėms suprantama kalba, ką jie mato, ką kalba.

Iš to, ką jau galėjau ištirti ir išgirsti iš ekspertų, su kuriais esu kalbėjusi – judėjimo laisvė apskritai vertinama labai teigiamai. Taigi, tai beveik nekvestionuojama ir laikoma naudinga Lietuvai, nepaisant tam tikro emigracijos padidėjimo, ypač po jūsų įstojimo į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius