-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 12

Laisvės frakcija: „Asmenvardžių rašybos klausimas šiuolaikinėje valstybėje privalo būti išspręstas“

Antradienį Seimas svarstymo stadijoje pritarė įstatymo projektui, kuriuo siūloma įtvirtinti asmenvardžių rašybą originalia forma lotyniškais rašmenimis be diakritinių ženklų. Seimo Laisvės frakcija, viena iš įstatymo projekto teikėjų, išplatintame pranešime spaudai nurodo, kad įstatymo pakeitimas būtinas užtikrinant tautinių mažumų teises bei tam, kad būtų atsisakyta perteklinės apkrovos su asmenvardžių rašyba susijusias bylas nagrinėti priverstiems teismams.
Lietuvos Respublikos pasas
Lietuvos Respublikos pasas / Migracijos valdybos nuotr.

Frakcijos teigimu, priėmus įstatymo projektą, teisė į originalią asmenvardžių rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis pagrindiniame paso puslapyje bus užtikrinta mišrioms šeimoms, t. y. lietuvėms, ištekėjusioms už užsieniečių, ir jų vaikams bei ne lietuvių tautybės Lietuvos piliečiams.

Teisingumo ministrė, Laisvės frakcijos narė Evelina Dobrovolska teigia, kad asmenys, neturintys galimybės dokumentuose įrašyti asmenvardžius originalia forma, susiduria su nuolatinėmis problemomis. Pavyzdžiui, vaikų, gimusių mišriose šeimose ir turinčių dvigubą pilietybę, pasuose vardas ir pavardė užrašomi kardinaliai skirtingai, dėl to asmens identifikavimas Europos Sąjungoje tampa ypač sudėtingas, sukuriama dviguba tapatybė.

Įstatymo iniciatoriai pabrėžia, kad net Europos Sąjungos Teisingumo Teismas savo sprendimuose yra konstatavęs, jog skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyvenime.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad jau šiai dienai teismai leidžia originalią asmenvardžių rašybą lotyniškos abėcėlės rašmenimis. Anot E.Dobrovolskos, 2020 m. teismai patenkino 79 prašymus pakeisti asmenvardžius, praėjusiais metais patenkinti 45 prašymai, o šiuos metus pasitikome su beveik dviem dešimtimis neišnagrinėtų bylų.

Laisvės frakcija teigia, jog priėmus įstatymo projektą "valstybė nustos bausti savo piliečius ir nebevers jų bylinėtis dėl pavardžių rašymo."

Frakcijos pranešime rašoma, kad egzistuojanti būtinybė asmenvardžių rašymą dokumentuose spręsti teisiniu keliu ne tik sukelia sunkumus piliečiams – švaistomas valstybės biudžetas, o teismai apkraunami bylomis, kuriose iš esmės nėra ginčo.

„Kalbame apie savo valstybės piliečius, kurie nėra mūsų priešas, nėra mūsų grėsmė. Esame demokratinė, teisės viršenybę puoselėjanti daugiakultūrė tauta, gerbianti visus Lietuvos Respublikos piliečius ir jų privataus gyvenimo dalį – asmenvardžius“, – sako teisingumo ministrė E.Dobrovolska.

Po pritarimo svarstymo stadijoje įstatymo projektas dar sugrįš į Seimo salę paskutinei – priėmimo – stadijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius