Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 27 /12:10

Laisvės partija pristatė rinkimų programą: nori legalizuoti kanapes, 3 proc. BVP skirti mokslui

Neparlamentinė, ne taip seniai susikūrusi Seimo narės Aušrinės Armonaitės vadovaujama Laisvės partija pirmadienį sostinės Bernardinų sode pristatė 163 puslapių rinkimų programą. Joje – dėmesys švietimo, mokslo ir žaliajai politikai, žmogaus teisėms, taip pat – kanapėms, kurių naudojimą pramonėje, medicinoje ir rekreacijoje partija žada legalizuoti. Po rinkimų Laisvės partija, anot jos pirmininkės, noriai dirbtų ir opozicijoje – jei kitaip neišeitų.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Pristatydama programą, partijos lyderė A.Armonaitė spaudos konferencijos metu Bernardinų sode išskyrė penkis įsipareigojimus Lietuvai.

„Pirmas mūsų įsipareigojimas: mes esame pasiruošę ugdyti laisvus ir kūrybingus žmones. Lietuvos mokyklose mes kiekvieną jauną žmogų ugdysime kaip savitą, unikalią ir individualią asmenybę“, – teigė ji ir pridūrė, kad mokyklose greta lietuvių, anglų ar rusų kalbų turi rastis ketvirtoji – informacinių technologijų kalba.

„Man atrodo, tam jau buvo seniai atėjęs laikas“, – kalbėjo politikė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas.

Antras jos įvardytas įsipareigojimas – palaikymas dirbantiems ir kuriantiems.

„Privalome investuoti į žinias ir vystyti naujoves. Laisvės partija siūlo Lietuvai užsibrėžti ambicingą tikslą ateičiai – skirti bent 3 proc. savo BVP moksliniams tyrimams ir plėtrai“, – nurodė A.Armonaitė.

Jos įsitikinimu, valstybės valdomi duomenys turi tapti atviri verslui, visuomenei, žiniasklaidai.

„Atsisakyme valstybei nereikalingo turto ir radikaliai sumažinkime biurokratiją“, – ragino politikė.

Vienodos žmogaus teisės, pasak jos, turi tapti norma ir įsitvirtinti visose gyvenimo srityse.

LGBT+ asmenys turės teisę įteisinti savo šeimos santykius.

„LGBT+ asmenys turės teisę įteisinti savo šeimos santykius“, – žadėjo A.Armonaitė.

Pasitikslinus, kas turima omenyje – ar tos pačios lyties asmenų santuoka ar partnerystė, politikė teigė, jog kalbama apie pastarąją.

„Žinoma turi būti įteisinta partnerystė kaip visų galimybė lygiai tvarkyti savo šeimos santykius. Santuoka jau yra bažnytinis momentas, na čia aš nieko nepasakysiu“, – komentavo Seimo narė.

Ji, kalbėdama partijos vardu, mūsų šalį žadėjo saugoti nuo autoritarizmo.

„Saugosime Lietuvą nuo lėtai, bet užtikrintai slenkančio autoritarizmo“, – sakė A.Armonaitė.

Politikės įsitikinimu, turime susirūpinti klimato kaita – temperatūrų kaita, teršiama Baltijos gamta.

„Mes galime tapti žaliausia Europos valstybe ir stovėti žalių inovacijų priešakyje“, – teigė A.Armonaitė.

Paskutinis jos įvardytas įsipareigojimas Lietuvai – įteisinti kanapių vartojimą ir naudojimą.

„Seniausias kultūrinis augalas Lietuvoje neištrūksta iš sovietmečio gniaužtų ir tūkstančiai žmonių kasmet yra kriminalizuojami. Mes legalizuosime kanapę pramonei, medicinai ir rekreacijai. Vietoj bausmių, taikysime griežtą platinimo kontrolę, kovosime su organizuotu nusikalstamumu ir suteiksime lengvai prieinamą priklausomybių gydymą“, – žadėjo A.Armonaitė.

Į rinkimų kampaniją įsitraukusi partija dabar, anot jos, keliaus per Lietuvą ir pristatinės savo idėjas gyventojams.

„Norime pasidaryti 100 tūkst. asmenukių su Lietuvos žmonėmis, kurie taip pat nori džiaugtis ir nori laisvesnės, vakarietiškesnės Lietuvos“, – pasakojo partijos lyderė.

Klausiama, ar partija turi nusibrėžusi raudonas linijas, su kuo į koaliciją, sėkmės atveju, tikrai neitų. A.Armonaitė konkrečių jėgų neįvardijo, bet prakalbo apie principus.

„Šitie penki įsipareigojimai – pokyčiai švietimo programose, dirbančių ir kuriančių laisvė bei investicijos į ateitį, žmogaus teisės, dėmesys ekologijai, kanapių reguliavimo reforma – tai bus mūsų kriterijai, renkantis, ar dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, ar atstovauti tas idėjas kitaip“, – atsakė parlamentarė.

Ar tai reiškia, jog nesibodima dirbti opozicijoje?

Aišku, kad geriausia būtų dalyvauti valdančiojoje daugumoje, bet principų neišduosime.

„Dirbsime taip, kad tie rinkėjai, kurie mumis pasitiki, kurie mus palaiko ir palaikys spalio 11 dieną, kad jie jaustųsi atstovaujami, kad jų balsas būtų išgirstas. Aišku, kad geriausia būtų dalyvauti valdančiojoje daugumoje, bet principų neišduosime“, – tikino A.Armonaitė.

Partijos programos pristatyme dalyvavo ir A.Armonaitės pavaduotojas, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Apie savo bendražygę jis atsiliepė palankiai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės partijos“ rinkimų kampanijos paskelbimas.

„Labai svarbu, kad valdžioje būtų žmonės, kurie tos valdžios geidžia ne per daug arba geriausiai išvis negeidžia, arba yra pasiruošę panešti naštą, jeigu reikia. Žiūrėdamas į Aušrinę, turiu tą jausmą, kad tai yra toks žmogus – kaip lyderiui tas labai tinka“, – kalbėjo politikas, tikindamas, kad A.Armonaitė politikoje – iš idėjos, o ne asmeninio išskaičiavimo.

Pristatyme taip pat sudalyvavo architektas, Sąjūdžio iniciatyvininkas Algirdas Kaušpėdas. Jis išreiškė džiugesį, jog Lietuvoje „pagaliau įsikūrė Laisvės partija, kurios tikslas – ne bausti ir drausti, ne gėdinti ir kaltinti, o kurti ir džiaugtis“.

A.Armonaitės vedama Laisvės partija įsisteigė praėjusių metų vasarą. Visuomenės apklausų duomenimis, ją artėjančiuose Seimo rinkimuose žada palaikyti apie 3 proc. gyventojų.

Seimo rinkimai vyks spalį. Juose norą dalyvauti išreiškė 22 politinės partijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius