-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 29

LAT laikinai vadovaus A.Gutauskas, o S.Rudėnaitės sprendimai bus peržiūrėti

Laikinai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko pareigas eis Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aurelijus Gutauskas, o Sigitos Rudėnaitės sprendimai turės būti peržiūrėti, penktadienį BNS informavo teismas.
Aurelijus Gutauskas
Aurelijus Gutauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Be to, anot LAT atstovės Dovilės Skiauterienės, iki pirmadienio laikinai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pareigas eis Antanas Simniškis, o nuo pirmadienio – Janina Januškienė.

„Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigas eina teisėjas turintis didžiausią darbo stažą. Šiuo metu didžiausią stažą turi teisėja Janina Januškienė, tačiau ji atostogauja ir iki tol ją pavaduos teisėjas Antanas Simniškis“, – situaciją komentavo D.Skiauterienė.

Kaip teigia LAT atstovė, tokie sprendimai priimti, atsižvelgiant į tai, jog Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį paskelbė, kad teisėja S.Rudėnaitė negali eiti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų ir laikinai vadovauti visam teismui, kol KT neišnagrinėta jos atleidimo byla.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sigita Rudėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sigita Rudėnaitė

Pasak D.Skiauterienės, teismas taip pat ketina peržiūrėti S.Rudėnaitės priimtus sprendimus.

„Laikinai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas einantis Aurelijus Gutauskas turės iš naujo įvertinti sprendimus, priskirtus teismo pirmininko kompetencijai, kuriuos priėmė, kaip nurodė Konstitucinis Teismas, į pareigas negalėjęs grįžti asmuo. Taip pat bus peržiūrėti sprendimai, kuriuos S.Rudėnaitė priėmė kaip Civilinių bylų skyriaus pirmininkė“, – sakė ji.

Seimas balandžio mėnesį atmetė prezidento Gitano Nausėdos teikimą skirti S.Rudėnaitę Aukščiausiojo Teismo pirmininke ir kartu atleido ją iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų. Vėliau parlamentarai paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, ar atleidimas buvo teisėtas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prezidento siūlyta LAT pirmininke, bet Seimo iki teisėjos pažeminta S.Rudėnaitė: tai mane šokiruoja

Konstituciniam Teismui priėmus Seimo prašymą, S.Rudėnaitė laikinai grįžo į Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigas ir kartu laikinosios teismo pirmininkės pareigas.

S.Rudėnaitė grįžimą į pareigas grindė tuo, kad Seimo nutarimo, kuriuo ji buvo atleista, galiojimas buvo sustabdytas, kai Konstitucinis Teismas nusprendė nagrinėti jo konstitucingumą.

Kai kuriems teisininkams suabejojus tokia interpretacija, ji paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Konstitucinis Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad Seimo „nutarimo galiojimo sustabdymas nereiškia, kad panaikinami ar pakeičiami įvykę teisiniai padariniai – Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjos S.Rudėnaitės atleidimas iš šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų“.

Teismas konstatavo, kad S.Rudėnaitė šiuo metu neturi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko ir LAT pirmininko įgaliojimų. Formaliai jis paskelbė, kad nenagrinės S.Rudėnaitės kreipimosi, nes ji neturi įgaliojimų jo pateikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius