Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03

LATGA aiškinsis, ar pašto ženklų konkurso nugalėtojai kūrinius nukopijavo

Pašto ženklus leidybai atrenkanti komisija kreipėsi į Lietuvos autorių teisių gynimo asociaciją (LATGA) ir paprašė įvertinti, ar kai kurie iš jų nėra nukopijuoti. Taip pat paprašė pasiaiškinti ir pačių autorių.
Pašto ženklų konkurso laimėtojas ir paveiksliukas iš interneto
Pašto ženklų konkurso laimėtojas ir paveiksliukas iš interneto / 15min nuotr.

Įtarimų dėl galimo plagiato kilo 15min paskelbus skaitytojo internete aptiktus piešinius, kurie itin primena pašto ženklų konkurso laimėtojų pateiktus darbus.

Konkursas šiemet leidžiamiems pašto ženklams baigėsi praėjusiųjų metų pabaigoje. Autoriams, kurių projektai geriausiai atspindėjo temas ir turėjo pasižymėti meninio sprendimo originalumu, buvo skirtos 217–870 eurų premijos.

Plačiau apie tai: Bręsta skandalas dėl šiųmečių pašto ženklų: kai kurie atrodo kaip įžūlus plagiatas

Bene daugiausiai klausimų dėl kūrinių autentiškumo Pašto mokos ženklų leidybos komisijai turėjo kilti pamačius Kalėdų ir Naujųjų metų kategorijoje nugalėjusius I.E.Mundino kūrinius.

Kairėje – paveiksliukas iš Cliparts.com, dešinėje – pašto ženklo konkurso nugalėtojas.

15min nuotr./Pašto ženklo konkurso nugalėtojas ir paveiksliukas iš interneto
15min nuotr./Pašto ženklo konkurso nugalėtojas ir paveiksliukas iš interneto

Komisijai vadovaujantis susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas 15min teigė, kad meno kūrinio autentiškumą objektyviai įvertinti gali tik intelektinės nuosavybės srities ekspertai, todėl dėl pašto ženklų, kurių autentiškumas sukėlė įtarimų, buvo išsiųstas paklausimas LATGA, prašant įvertinti, ar minėti pašto ženklai nepažeidžia kitų autorių teisių apsaugos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo prasme.

„Taip pat paklausimai išsiųsti ir autoriams, kurių teikti pašto ženklų projektai sukėlė įtarimų“, – pabrėžė jis.

Taip pat paklausimai išsiųsti ir autoriams, kurių teikti pašto ženklų projektai sukėlė įtarimų.

Sprendimai dėl pašto ženklų leidybos bus priimti, kai komisija sulauks oficialių LATGA ir pašto ženklus kūrusių autorių atsakymų.

Viceministras teigė, kad pavedant Lietuvos paštui organizuoti pašto ženklų ir jų blokų konkursą ministerija nori, jog pašto ženklų leidybos procese dalyvautų visuomenė.

Konkurso taisyklės numato, kad vienas svarbiausių reikalavimų – pateikti savo autorinį darbą (jei naudojami kitų autorių kūriniai ar jų dalys, būtina nurodyti autoriaus ar jo teisių perėmėjų rašytinį susitikimą).

„Vertinami tik tie pašto ženklų ar jų blokų projektai, kurių autoriai yra pasirašę kūrinio originalumo patvirtinimą“, – teigė S.Girdauskas.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas

Jis pabrėžė, kad autoriai, teikdami savo pašto ženklų ar jų blokų projektus, patvirtina ne tik jų originalumą, bet ir prisiima visišką atsakomybę, kuri numatyta Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius