-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 20

Latvių vergvaldžių tinkle – ir lietuviai emigrantai

Jungtinėje Karalystėje nuteisti du latviai, kurie emigrantus iš Baltijos šalių paversdavo vergais. Tarp aukų buvo ir lietuvių. Nusikaltėliai ne tik atimdavo emigrantų uždarbius, vertė prasiskolinti, bet ir siūlė pardavinėti organus. Apie tai rašo portalas peterboroughtoday.co.uk.
Londono policininkai
Latviai buvo sulaikyti per policijos operaciją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Blekfriarso karališkasis teismas priėmė sprendimą skandalingoje byloje, kurioje du latviai kaltinami žiauriu emigrantų išnaudojimu. 36 metų Jurijui Valujevui buvo skirta vienerių metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o 28 metų Ivaras Mazalas kalės pusantrų metų.

Pareigūnams pavyko įrodyti, kad šie nusikaltėliai vertėsi prekyba žmonėmis.

Policijos nuotr./Latvis nusikaltėlis Ivaras Mezalas.
Policijos nuotr./Latvis nusikaltėlis Ivaras Mezalas.

„Valujevo ir Mazalo veikla daug žmonių paliko skurde, o skolos buvo naudojamos kaip kontrolės priemonė. Jie žadėjo geresnį gyvenimą Jungtinėje Karalystėje, tačiau žmonės gyveno baisiomis sąlygomis ir grimzdo į skolas. Jų kontrolės įrankiu buvo baimė – jie puikiai žinojo, kad bijodami, žmones nesipriešins ir neieškos pagalbos išorėje“, – sakė bylą nagrinėjusi detektyvė Donna Wass.

Britų pareigūnai nustatė, kad 2009-2013 metais latviai vertėsi emigrantų įdarbinimu Jungtinėje Karalystėje. Baltijos šalių gyventojams, tarp jų ir lietuviams, buvo žadamas geras atlyginimas ir socialinės garantijos.

Tačiau darbuotojai buvo paverčiami vergais: gyveno baisiomis sąlygomis, turėjo mokėti būsto nuomą, padengti transporto išlaidas, gaudavo baudas „už prastą darbą“. Emigrantai grimzdo į skolas ir negalėjo ištrūkti iš vergvaldžių nagų. 

Kartais darbuotojai gaudavo vos po 20 eurų už savaitę sunkaus darbo, todėl neturėjo jokių galimybių ištrūkti iš Jungtinės Karalystės.

Viena liudininkė teigė, kad taip pat buvo prasiskolinusi, todėl nusikaltėliai pasiūlė parduoti savo organus. Išnaudotojai net grasino, kad jai baigsis taip kaip Alisai – moteriai, kurios kūnas prieš dvejus metus buvo rastas Norfolke.

Latviai buvo sulaikyti praėjusiais metais, per teisėsaugos operaciją „Fazanas“. Tą kartą pareigūnai krėtė 24 namus Visbečo apylinkėse, kur buvo kalinami emigrantai. 

Per operacija nustatyta, kad Jungtinėje Karalystėje veikė didelis prekybos žmonėmis tinklas, kuriam priklausė ir nusikaltėliai iš Latvijos. 

Jų aukomis galėjo būti apie 300 emigrantų iš Baltijos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius