Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2022 07 13 /13:10

I.Šimonytė nekomentuoja, kas bus atnaujintose tranzito į Kaliningradą gairėse, S.Skvernelis žeria kritiką

Neoficialiai teigiama, kad Europos Komisija padarys nuolaidas agresorei Rusijai ir leis sankcionuotų prekių tranzitą per Lietuvą į Kaliningradą. Dėl to bet kuriuo metu laukiama oficialių žinių. Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, atnaujintų Europos Komisijos gairių laukiama artimiausiu metu, bet galimo jų turinio ji nekomentuoja. Buvęs premjeras Saulius Skvernelis sako, kad iš to, kas skelbiama žiniasklaidoje, galima manyti, jog mūsų valstybės institucijos neteisingai interpretavo sankcijų taikymą ir taip sukelta bereikalinga įtampa.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žinios apie tai, kad Europos Komisija ir Rusija susitarė dėl sankcionuojamų prekių tranzito, skelbiama ir Rusijos viešojoje erdvėje.

Premjerė nekomentavo šios šalies informacijos.

„Bet, matyt, ką turbūt galiu pasakyti, kad yra tikėtina, jog šią savaitę Europos Komisija paskelbs savo atnaujintą gairių tekstą. Bet tikrai nesiimu komentuoti to turinio, kuris yra čia viename iš leidinių pateiktas, nes, manau, kad tai bergždžias užsiėmimas komentuoti Rusijos žinias“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Paklausta, ko, jos žiniomis, galima tikėtis iš naujų Europos Komisijos gairių, I.Šimonytė atsakė:

„Naujų gairių.“

Kas tose gairėse?

„Kai bus paskelbta, tada jos ir bus paskelbtos, ir tada jūs pamatysite, nes tai yra Komisijos gairės. Nors man tenka matyti, kad vyksta kažkokios derybos dėl kažko, tai čia nėra jokia sutartis tarp Lietuvos ir Komisijos, nėra kažkoks bendras dokumentas Lietuvos ir Komisijos, ar kažkoks kitas dokumentas, kur turėtų dvi šalys sutarti, padėti parašus. Tai yra Komisijos dokumentas, kurį Komisija paskelbs tokį, kokį matys reikalinga paskelbti.

Tai nereiškia, kad mes nesame dėl to teikę savo pastebėjimų. Bet vėlgi dokumentas – Komisijos, ir būtų geriausia, kad pirma vis dėlto komentuotų tas, kas tą dokumentą išleis“, – sakė premjerė.

Mano, kad neteisingai interpretavo

Opozicinės Seimo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narys S.Skvernelis sakė, kad dėl tranzito į Kaliningradą turi tokias žinias, kokias skelbia žiniasklaida.

„Aš esu įsitikinęs, kaip ir kažkada minėjau, kad taip ir buvo visuomet, kad tai mūsų atskirų, matyt, valstybės institucijų tiesiog neteisingas interpretavimas ir sukelta bereikalinga įtampa“, – trečiadienį Seime žurnalistams komentavo jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Jeigu Europos Komisija priims sprendimą leisti sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą per Lietuvą, pasak S.Skvernelio, pasirodys, kad opozicija, keldama dėl to klausimus, buvo teisi.

Jis svarstė, kad galima įžvelgti ir tai, kad mūsų politikai norėjo pasirodyti griežtesni bei kietesni, nei yra iš tikrųjų.

Klausiamas, ar susiklosčius tokiai situacijai iš pareigų turėtų kas nors iš ministrų trauktis, S.Skvernelis teigė manantis, kad dabar yra tokia pozicija, jog ministrai gali daryti, ką nori, ir vis tiek iki 2024 metų pabaigos dirbs.

„Prezidentui tinka viskas, ką ministrai bedarytų, ir Vyriausybei tinka, ir premjerei tinka“, – kalbėjo jis.

Esą opozicija galėtų kelti ministrų atsakomybės klausimą. Tačiau S.Skvernelis prisiminė, kuo tai baigėsi prieš kurį laiką, kai nepavykus atstatydinti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, opozicija pasitraukė į savotišką rezistenciją ir kurį laiką dirbo atskirai nuo valdančiųjų.

Gairės atnaujintos po Rusijos grasinimų

Leidinys „Izvestija“, remdamasis aukšto rango Rusijos šaltiniais, tvirtina, kad šis susitarimas visiškai tenkina Maskvą, tačiau Lietuvos valdžia esą atsisako leisti sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą.

Briuselio pareigūnai lietuvius patikino, kad jokio užkulisinio susitarimo su rusais nėra.

Europos Komisija šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl rusiškų prekių, kurias dėl sankcijų Maskvai draudžiama įvežti į ES teritoriją, tranzito į Kaliningradą per Bendrijos valstybes.

123rf.com nuotr./Vaizdai iš Tilžės
123rf.com nuotr./Vaizdai iš Tilžės

„Šiame dokumente sakoma, kad negalima apriboti prekių judėjimo tarp Rusijos Federacijos subjektų. Tai yra visos prekės, vežamos į (Kaliningrado – BNS) sritį, pritaikius išimtį, bus ištrintos iš sankcijų sąrašų. Kalbama ir apie tranzitą geležinkeliais, ir keliais“, – sakė „Izvestija“ šaltinis.

Tačiau Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį teigė, kad kol kas dar nėra galutinio sprendimo dėl leidimo vežti krovinius tranzitu į Kaliningrado sritį. „Tikimės tam tikros pažangos, tačiau negalime teigti, kad problema jau išspręsta. Kol kas turime būti šiek tiek kantresni“, – sakė jis.

Gairės imtos atnaujinti po Rusijos grasinimų atsaku, kai birželį įsigaliojo tranzito apribojimai daliai rusiškų prekių, pavyzdžiui, plieno ir juodųjų metalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius