-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 03

XXI a. kaimynystė Vilniuje – lauko tualetų smarvė, šiukšlynas ir paplavų duobė, bet savivaldybė pažeidimų nerado

Gyventi Vilniuje ir per namų langus matyti lauko tualetą bei užuosti iš jo sklindančią smarvę – tai vieno iš Naujininkų g. namų gyventojų kasdienybė. XXI a. tam tikra prasme čia kol kas neatėjo ir gamtinius reikalus žmonėms tenka atlikinėti lauke esančiame tualete. Neapsikentusi šeima ėmėsi rašyti skundus įvairioms institucijoms, prašydama pagalbos, bet kol kas sulaukia tik formalių atsakymų.
Netvarkingai tvarkomos šiukšlės ir lauko tualetas Naujininkų gatvėje
Netvarkingai tvarkomos šiukšlės ir lauko tualetas Naujininkų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Institucijos kratosi

Naujininkų gatvėje gyvenantis Tomas Čiapas sako jau nežinąs kur kreiptis dėl niekaip neišsprendžiamos problemos – per jo šeimos namų langus tenka nuolat žiūrėti į netvarkingus atliekų konteinerius, lauko tualetus ir paplavų duobę.

„Visos institucijos kratosi mūsų arba atsako, kad viskas čia gerai“, – tikino vyras ir pasidalijo paskutinio susirašinėjimo su institucijomis laiškais.

Birželio pabaigoje jis kreipėsi į Vilniaus savivaldybę ir Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą „dėl baisaus smogo ir lauko tualetų, ir paplavų duobės“.

„Gerbiamas Vilniaus miesto mere R.Šimašiau, vėl kreipiuosi į jus. Turime vis tą pačią problemą, kuri niekaip neišsprendžiama. Esu Naujininkų g. 19, Vilniuje, namo savininkas. Priešais namą yra pastatytas lauko tualetas, šiukšlių konteineriai ir šalia jų įrengta paplavų duobė. Iš tualeto sklinda baisus kvapas, net savo kieme sklindantis kvapas kelia šleikštulį. Šalia esanti paplavų duobė nuolat yra atvira, aplink konteinerius slankioja šunys, katės ir net žiurkės. Prie šių tualetų veisiasi musės (drozofilos), kurios skraido ne tik lauke, bet ir įskrenda į kambarius.

Šie lauko tualetai neatitinka jokių higienos normų. Per karščius atliekos pūva, lauko tualetai nevalomi, skleidžia baisų kvapą. Gaila, kad negalime perteikti to kvapo. Prašome imtis šių tualetų nukeldinimo. Dėl šios problemos jau ne vieną kartą buvo kreiptasi į tam tikras institucijas, tačiau rezultatas per visą tą laiką liko toks pats. Todėl prašau kuo skubiau imtis priemonių iškelti šiuos lauko tualetus. Visi šie nurodyti veiksniai neigiamai veikia mano ir mano šeimos gyvenimo kokybę ir sveikatą“, – rašoma rašte.

Iš tualeto sklinda baisus kvapas, šalia esanti paplavų duobė nuolat atvira, aplink konteinerius slankioja šunys, katės ir net žiurkės.

Savo namuose susitvarkė

15min T.Čiapas sakė, kad jo šeimos namuose kanalizacija įrengta – esą jie net nelaukė, kol magistraliniai tinklai bus atvesti arčiau jų namų. Kaimynams šiuo metu sąlygos dar geresnės, nes esą magistraliniai vamzdžiai atvesti per kelią, tereikia pasidarius projektą prijungti savo namus.

„Prieš daugiau nei 20 metų tie patys žmonės naudojosi savo kieme įrengtais tualetais. Kažkuriais metais, atrodo, seniūnija nusprendė padaryti neva tiems žmonėms gerą darbą – įrengė bendrą dvokiantį tualetą. Įrengimo metu darbininkai, nepamenu įmonės pavadinimo, tvirtino, kad jokio kvapo nebus, tualetas rakinamas. Tiems žmonėms savivaldybė yra nutiesusi magistralinius vamzdžius per kelią. Tai naudotojams bereikia pasidarius projektą įsivesti kanalizaciją į namą. Mes savo name tai padarėme jau prieš daug metų, nelaukdami vamzdžių tiesimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Netvarkingai tvarkomos šiukšlės ir lauko tualetas Naujininkų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Netvarkingai tvarkomos šiukšlės ir lauko tualetas Naujininkų gatvėje

Man pikčiausia, kai žmonės aiškina, kad nieko nedaro dėl finansų įsirengimui. Jie dirba, jų vaikai dirba, kai kurie – užsienyje. Jų taktika: palauksime, kol kas nors už dyką įrengs įvadus į butus“, – piktinosi T.Čiapas.

Jis nepatenkintas ir gaunamais atsakymais iš institucijų – esą juose tikinama, kad lauko tualetai tvarkomi tinkamai ir jokio kvapo nėra: „Nors yra priešingai: smarvė baisi. O dar teigia, kad tie tualetai valomi. Mano žmona mėnesį nuolat buvo namuose ir nė karto per tą laiką jokia valymo mašina nebuvo atvažiavusi.“

Man pikčiausia, kai žmonės aiškina, kad nieko nedaro dėl finansų įsirengimui. Jų taktika: palauksime, kol kas nors už dyką įrengs įvadus į butus.

„Iš išorės tvarkingas, rakinamas“

Liepą iš Vilniaus savivaldybės gyventojus pasiekė Būsto administravimo skyriaus vedėjos Eglės Šlajūtės pasirašytas atsakymas, kuriame teigiama, kad gavus pranešimą, jog lauko tualetas netinkamai naudojamas ir neprižiūrimas, nevaloma ir neuždengta ir paplavų duobė šalia, įvyko apžiūra.

„Skyriaus specialistai 2020-07-24 apžiūrėjo minėtą lauko tualetą ir teritoriją šalia tualeto ir nustatė, kad lauko tualeto pastatas iš išorės tvarkingas, tualetas naudojamas, rakinamas, techninė konstrukcijų būklė patenkinama. Tualetu naudojasi aplinkinių namų gyventojai (Naujininkų sk. 1, Naujininkų sk. 2). Lauko tualetą pagal gyventojų pranešimus (sutartiniais pagrindais) tvarko (šalina nuotekas) UAB „Naujininkų ūkis“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Netvarkingai tvarkomos šiukšlės ir lauko tualetas Naujininkų gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Netvarkingai tvarkomos šiukšlės ir lauko tualetas Naujininkų gatvėje

(…) Už statinio (lauko tualeto) priežiūrą ir naudojimą atsakingi šio statinio naudotojai“, – teigiama atsakyme gyventojams.

Taip pat raštas adresuojamas Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui, kurio prašoma „nedelsiant įvertinti, ar lauko tualetas atitinka teisės aktuose nustatytus nuotekų tvarkymo reikalavimus ir informuoti“.

Departamentas netikrino

Tačiau departamentas jokio patikrinimo nesiėmė, tik pranešė, kad pagal Nuotekų tvarkymo reglamentą buitinės nuotekos yra tos, kurios susidaro namų ūkyje naudojant vandenį (pvz., skalbimo, indų plovimo, maisto gaminimo, prausimosi, tualetų nuotekos ir pan.), prie buitinių nuotekų priskiriamos ir nuotekos, susidarančios naudojant vandenį įmonių, įstaigų, organizacijų darbuotojų buitiniams poreikiams, jeigu jos surenkamos ir išleidžiamos atskirai nuo kitų objekte susidarančių nuotekų.

„Skunde nurodytas lauko tualetas nėra atskiroji nuotekų tvarkymo sistema ir Reglamento reikalavimai šiuo atveju netaikomi. Pažymime, kad lauko tualetų naudojimo tvarka nustatyta Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011 11 23 sprendimu patvirtintų Tvarkymosi ir švaros taisyklių 17 punktu“, – tokį atsakymą pateigė departamentas.

E.Šlajūtės pasirašytame atsakyme teigiama, kad lauko tualetą bus galima pašalinti, kai aplinkinių namų gyventojai pasijungs į miesto centralizuotus nuotekų tinklus. Tuomet esą tai bus padaryta nedelsiant.

Patikrinimo metu pažeidimų nenustatė

15min E.Šlajūtė sakė, kad, Būsto administravimo skyriui gavus informaciją apie netvarkingą lauko tualeto būklę, specialistai patikrina jo techninę būklę. Nustatę lauko tualeto konstrukcijų defektus jie teikia reikalavimus dėl jų likvidavimo, nes Būsto administravimo skyriaus Statinių naudojimo priežiūros vykdytojams priskirta funkcija kontroliuoti, kaip pastatų savininkai prižiūri pastatus, jie vykdo pastatų techninės priežiūros vykdymo kontrolę.

Apžiūros metu pats lauko tualetas buvo tvarkingas, rakinamas, jo techninė būklė buvo patenkinama ir pavojaus aplinkiniams nekėlė.

„Kalbant konkrečiai dėl šio lauko tualeto, tai apžiūros metu pats lauko tualetas buvo tvarkingas, rakinamas, jo techninė būklė buvo patenkinama ir pavojaus aplinkiniams nekėlė. Kai patikrinimo metu specialistai pastebi, kad lauko tualetas nešvarus, nuotekos nevežamos, apie tai informuojame Viešosios tvarkos skyrių, kuris pagal kompetenciją patikrina, ar lauko tualetas tenkina Tvarkymo ir švaros taisyklių nustatytą reikalavimą, kad lauko tualetai (biotualetai) turi būti nuolat švarūs, tvarkingi ir dezinfekuoti.

Jeigu patikrinimo metu nustatoma, kad lauko tualetai nešvarūs, netvarkingi ir nedezinfekuoti, už lauko tualeto priežiūrą atsakingo asmens atžvilgiu taikomos administracinio poveikio priemonės. Šio tualeto techninė būklė patikrinimo metu pavojaus aplinkiniams nekėlė, tualetas buvo rakinamas“, – sakė E.Šlajūtė.

Jos teigimu, už lauko tualeto priežiūrą, jo atitikimą Tvarkymo ir švaros taisyklų reikalavimams atsakingi jo naudotojai. „Jeigu lauko tualeto naudotojai yra daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai, jo priežiūrą, atitikimą taisyklų reikalavimams turi užtikrinti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojas“, – kalbėjo E.Šlajūtė.

Prie konteinerių susikaupusios stambiosios atliekos, nors jas čia palikti draudžiama, išvežtos rugsėjo 29 d. O dėl kvapų, kaip tikino E.Šlajūtė, Vilniaus miesto savivaldybės administracija šioje vietoje yra suplanavusi įrengti naują pusiau požeminę atliekų aikštelę. Tokioje aikštelėje kaupiamos atliekos yra viduje, uždarytos ir todėl neskleidžia nemalonių kvapų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius