Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 03

Lazdynuose – vėl sujudimas dėl atliekų

Lazdynų gyventojai pasiryžę stoti į dar vieną kovą su atliekų tvarkytojais. Šįkart jie priešinsis bendrovės „Senovė“ sumanymui statyti naują įrenginį neatlikus poveikio aplinkai vertinimo (PAV). Bendrovės atstovai tikina, kad tai nebus nauja gamykla, todėl PAV nereikalingas.
Lazdyniečiai sukilo prie planus statyti naują vaistų naikinimo įrenginį.
Lazdyniečiai sukilo prieš planus statyti naują vaistų naikinimo įrenginį. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ilgai kovoję Lazdynų bendruomenės nariai didžiuojasi, kad šiukšlių deginimo gamykla jų kaimynystėje kol kas neišdygo. Ne mažiau ryžtingai jie nusiteikę ir dėl naujo įrenginio bendrovėje „Senovė“. „Mūsų pozicija yra tokia, kad šita įmonė nutrauktų veiklą visiškai, o medicinines atliekas degintų Šiauliuose, kur gamykla jau stovi, nors dar ir nedirba“, – pareiškė Lazdynų bendruomenės tarybos narys Gediminas Gemskis.

Netiki nekenksmingumu

Kad informacijos apie naują įrenginį trūksta, tvirtino ir Vilniaus tarybos Aplinkos komiteto narys Vidas Urbonavičius. Jo manymu, būtina atlikti PAV, tuomet visuomenė turės galimybes susipažinti su naujosiomis technologijomis.

„Senovė“ pateikia tokius argumentus, kad lyg ir nebus taršos, kažkaip stebuklingai nukenksmintos atliekos virs milteliais. Tai, man rodos, jau bus gamykla, o visoms gamykloms reikia poveikio aplinkai vertinimo, nes jos daro poveikį. O jie kažkodėl visiškai nebando supažindinti žmonių su pokyčiais“, – svarstė V.Urbonavičius.

Naujos gamyklos nestatys

Bendrovės „Senovė“ generalinis direktorius Audrius Kolka nesupranta, kodėl kilo toks šurmulys. Esą bus įrengtas sterilizatorius, kuris leis atsisakyti medicininių atliekų deginimo – atliekos bus nukenksmintos, paverstos smulkiomis dalelėmis ir išvežamos sudeginti.

„Pasvarstykime, kas yra baisiau: ar tai, kad dabar kaupiasi infekuotos atliekos, kurių infekcijas į Lazdynus gali atnešti katės, pelės ar dar kas, ar tai, kad atliekos bus nukenksmintos, nestovės ir nebus deginamos. Juk mes siūlome kompromisą, kad daugiau netoli Lazdynų nebūtų deginamos pavojingos atliekos“, – tikino A.Kolka.

A.Kolkos teigimu, „Senovė“ yra atlikusi poveikio aplinkai vertinimą dėl medicininių atliekų deginimo, todėl jis nemano, kad reikėtų jį atlikti ir dėl atliekų nukenksminimo. Esą sterilizatoriuje aukštoje temperatūroje ir garuose atsidūrusios medicininės atliekos pavirs vienalyte mase, kurioje jau net nesimatys, ar tai buvo švirkštai, ar kruvini tvarsčiai.

Laukia ministerijos sprendimo

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) įrengti sterilizatoriaus be PAV neleido, todėl bendrovė kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir laukia galutinio atsakymo. „Dabar situacija su medicininėmis atliekomis yra katastrofinė, nes mūsų bendrovė jų nedegina, gamykla Šiauliuose irgi neveikia. Atliekos kaupiasi“, – piktinosi A.Kolka.

Tuo tarpu VRAAD direktorius Rolandas Masilevičius teigė, kad departamentas negalėjo leisti naująjį įrenginį statyti be PAV. „Nagrinėjant pateiktą medžiagą mums kilo daug klausimų, nes technologija nauja, Lietuvoje netaikoma, neaišku, kur bus naudojamos gautos medžiagos. Todėl ir nusprendėme, kad reikia atlikti pilną poveikio aplinkai vertinimą“, – sakė R.Masilevičius.

Priešinasi ir šiukšlių deginimui

Nepamiršta Lazdynų bendruomenė ir šiukšlių deginimo gamyklos reikalų. Nors iki šiol tokia gamykla taip ir nebuvo pastatyta, baiminamasi, kad pasikeitus miesto vadovui prie šio klausimo bus grįžta. Bendruomenė ketina dar kartą priminti įvairioms institucijoms – Vilniaus miesto savivaldybei, Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijoms, kad jie nepritaria tokios gamyklos statyboms. Jie net yra parengę raštą, kurį pasirašę sostinės tarybos nariai įsipareigos vilniečiams nepritarti planuojamos Vilniaus atliekų deginimo gamyklos statyboms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius