-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 14 /21:09

Lenkija užsidaro, tačiau preliminariai sutarta dėl 72 valandų trukmės „humanitarinio koridoriaus“ į Lietuvą

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lenkijoje laikinai grąžinama vidinė sienų kontrolė. Lenkijos užsienio reikalų ministerija skelbia, kad nutraukiamas tarptautinis susisiekimas lėktuvais ir traukiniais, į šalį nebus įleidžiami užsieniečiai. Vienintelis kelias į Lietuvą – pro Kalvarijos pasienio punktą.
Pasienio kontrolė
Pasienio kontrolė / VSAT archyvo nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

Premjeras Saulius Skvernelis ragino sausumos keliais keliaujančius Lietuvos piliečius kuo greičiau grįžti į Lietuvą, nes valstybėms uždarius sienas gali nelikti kelio namo.

Po ilgų diskusijų gavome patvirtinimą, tiesa preliminarų, kad sausumos transportu 72 valandų humanitarinis koridorius dar bus padarytas.

Pasak premjero, Lietuva ir Lenkija derasi dėl galimybės mūsų šalies piliečiams sugrįžti į Lietuvą Lenkijos keliais. Tikimasi, kad pavyks susitarti dėl 72 valandas veiksiančio „humanitarinio koridoriaus“.

„Kol kas turime tik preliminarius kontaktus su Lenkijos vyriausybe [...], panašu, kad mums pavyks suderinti ir tikiuosi, kad vyriausybės posėdžio metu jau turėsime oficialų patvirtinimą dėl vadinamo „humanitarinio koridoriaus“, tranzitų pravažiuoti Lenkiją“, – Vyriausybėje šeštadienį sakė premjeras.

Daugiau informacijos apie pasikeitimus Lenkijoje – Užsienio reikalų ministerijos pranešime .

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis paaiškino, kad pasibaigus pasibaigus „humanitarinio koridoriaus“ galiojimo laikui, galimybės per Lenkiją pasiekti Lietuvą – nebus.

Šeštadienio vakare pasibaigus Vyriausybės posėdžiui premjeras patvirtino gavęs preliminarų Lenkijos sutikimą 72 valandas leisti kelių transportu pasiekti Lietuvą.

„Po ilgų diskusijų gavome patvirtinimą, tiesa preliminarų, kad sausumos transportu 72 valandų humanitarinis koridorius dar bus padarytas“, – po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras", – sakė premjeras.

Siekiant pažaboti koronaviruso plitimą Lietuva šeštadienio vakarą taip pat atkūrė sienų kontrolę su Lenkija ir Latvija.

Naktį užsidaro sienos

Sienų kontrolės atnaujinama kovo 15 d. 00.00 val., šiąnakt. Šiuo metu yra aišku, kad laisvos prekybos rėžimas paliekamas, krovininiai automobiliai galės kirsti sieną, tačiau vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės teigimu, bus tikrinama vairuotojų sveikata.

Nėra aišku kokios taisyklės taikomos, pavyzdžiui, į Lietuvą per Lenkiją automobiliu keliaujantiems asmenims. Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) 15min patikino, kad atsakymų ieškoma.

„Bendraujame su Lenkijos ambasada Lietuvoje, kai tik turėsime informaciją atnaujinsime savo tinklalapyje ir feisbuke“, – šeštadienį sakė URM atstovai.

Tai reiškia, kad nėra aišku ar, pavyzdžiui, norintys grįžti iš Vokietijos į Lietuvą automobiliu galės tai padaryti rytoj išvengdami dviejų savaičių privalomo karantino.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje teigiama, kad į Lenkiją grįžti leidžiama tik šalies piliečiams, jų antroms pusėms „lenko kortos“ savininkams bei turintiems nuolatinį leidimą dirbti šalyje. Grįžusieji bus registruojami ir skatinami izoliuotis.

Bendraujame su Lenkijos ambasada Lietuvoje, kai tik turėsime informaciją atnaujinsime savo tinklalapyje ir feisbuke.

Kitų į šalį siekiančių patekti asmenų laukia 14 dienų karantinas. Išimtys taikomos krovininio ir keleivinio transporto vairuotojams.

Tiesa, lenkų kalboje patiekiamoje informacijoje rašoma, kad lengviesiems automobiliams bus leidžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš šalies. Tokia informacija iš esmės prieštarauja skelbiamai anglų kalba.

Situaciją dėl koronaviruso šeštadienį telefonu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis aptarė su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LR Vyriausybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LR Vyriausybė

Vyriausybė pranešė, kad S.Skvernelis paprašė Lenkijos premjero užtikrinti galimybę Lietuvos piliečiams sudaryti sąlygas grįžti į Lietuvą per Lenkijos teritoriją.

„Lenkijos Vyriausybė patikino spręsianti šį klausimą. Sutarta palaikyti nuolatinį kontaktą“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Vienas kelias į Lietuvą

15min primena, kad nuo penktadienio sanitariniuose postuose jau matuojama temperatūra ir vykdoma sanitarinė – informacinė patikra, tikrinami autobusai, mikroautobusai ir automobiliai su užsienio numeriais bei gabenantys pvz. slidinėjimo įrangą, nuo kovo 4 d. keleiviai pildo keleivio korteles.

„Nuo vakar dienos kontrolė prie vidinių sienų Lenkijos Respublikoje buvo atnaujinta. Pagal gautą informaciją iš Lenkijos sienos apsaugos tarnybos vykimas per Lietuvos ir Lenkijos bus vykdomas tik per vieną laikiną Kalvarijų kontrolės punktą“, – kalbėjo Valstybės sienos apsaugos vadovas Rustamas Liubajevas.

Anot jo, iš Lenkijos užsieniečiams bus leidžiama išvykti, tačiau įvykti – ne.

„Nuo šiandien 18 val. aktyvuosime parengtą planą dėl laikinųjų kontrolės atstatymo prie vidinių sienos su Lenkijos ir Latvijos respublikomis“, – sakė jis.

Šiuo metu apie vidaus sienų kontrolės laikiną atnaujinimą oficialiai yra pranešusios 4 šalys, t.y. Čekija prie sienos su Austrija ir Vokietija, Vengrija prie sienos su Slovėnija ir Austrija, Austrija prie sienos su Italija, Lenkija prie sienos su Čekija, Vokietija, Lietuva ir Slovakija, tokių priemonių taikymą svarsto ir kitos ES Šengeno valstybės narės.

Apie sprendimą dėl sienų kontrolės atnaujinimo artimiausiu metu bus informuojamos Lietuvos kaimynės valstybės, Europos Komisija, Europos Taryba ir Europos Parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius