Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13 /13:33

Lenkija žada remti Budapeštą ginče su ES, Lietuva – siekti dialogo

Vilniuje viešintis Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius žada remti Vengriją ginče su Europos Sąjunga (ES), tuo metu Lietuva sako sieksianti Budapešto ir bendrijos dialogo. Europos Parlamentas trečiadienį nubalsavo, kad ES imtųsi priemonių dėl demokratijos vertybių ir teisinės valstybės principų varžymo Vengrijoje. Dėl to turėtų spręsti iš visų ES narių sudaryta Taryba.
Jacekas Czaputowiczius, Linas Linkevičius
Jacekas Czaputowiczius, Linas Linkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Europos Parlamentas trečiadienį nubalsavo, kad ES imtųsi priemonių dėl demokratijos vertybių ir teisinės valstybės principų varžymo Vengrijoje.

Prieš Vengriją turėtų būti pradėta pažeidimo procedūra, o po jos Budapeštas gali prarasti balsavimo teisę ES. Dėl to turėtų spręsti iš visų ES narių sudaryta Taryba.

„Jeigu tai taptų diskusija Taryboje, mes būtume prieš tai. Mes vetuosime sprendimą, jeigu bus sprendžiama dėl sankcijų“, – ketvirtadienį sakė J.Czaputowiczius bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos kolega Linu Linkevičiumi.

„Manau, kad ES bando daryti spaudimą mūsų regiono šalims ir šiuo atveju turime demonstruoti solidarumą“, – pridūrė jis.

L.Linkevičius teigė, jog sankcijos Vengrijai nepadės suartinti ES ir Budapešto pozicijų ir tvirtino, kad „mes esame už dialogą vietoje ultimatumų“.

Vis dėlto jis neatskleidė, kaip Lietuva balsuotų, jeigu klausimas dėl sankcijų Vengrijai persikeltų į Tarybą.

„Kas vyks ateityje, apie tai ir spręsime ateityje“, – kalbėjo ministras.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas jau daugelį metų sulaukia tarptautinės kritikos dėl rinkimų sistemos, žiniasklaidos laisvės ir teismų nepriklausomybės, netinkamo elgesio su prieglobsčio ieškotojais.

Budapeštas siekia įrodyti, kad priemonės prieš migrantus ir suverenių teisių gynimas atitinka šalies ir Europos rinkėjų nuotaikas.

Europos Komisija šiuo metu atlieka pažeidimo procedūrą ir Lenkijos atžvilgiu. Briuseliui nerimą kelia čia vykdoma teismų reforma.

L.Linkevičius ketvirtadienį pažadėjo, kad Lietuva nepalaikys sankcijų Lenkijai, jei dėl to teks balsuoti bendrijos narėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius