Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 15

Lenkijoje COVID-19 antikūnų testą jau galima įsigyti parduotuvėse, Lietuvos SAM sako: „Klausimas yra darbotvarkėje“

Lenkijoje prekybos tinklas „Biedronka“ pradėjo pardavinėti serologinius testus, kurie parodo, ar organizme yra COVID-19 antikūnų. Testą pasidaryti galima savarankiškai, o jo kaina kaimyninėje šalyje siekia beveik 11 eurų (49,99 zloto). Lietuvos prekybos tinklai tokios prekės savo pirkėjams nesiūlo. Laukiama Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimo. Pastarosios atstovai sako, kad šis klausimas – darbotvarkėje.
Antikūnų testas
Antikūnų testas / „Scanpix“/AP nuotr.

Atlikti lengva

Kaip rašo gazeta.pl, „Biedronka“ pardavinėja „Primacovid“ serologinius testus, kurie atskleidžia, ar besitiriantis asmuo turi COVID-19 antikūnų IgG ir IgM. Naudotis tokiu testu, anot prekybos tinklo, lengva – tereikia užlašinti truputėlį kraujo ir po dešimties minučių jau bus rezultatas.

Tačiau įspėjama, kad šie testai neparodo, ar žmogus serga COVID-19 šiuo metu. Tik tai, ar infekcija persirgta anksčiau.

Todėl Lenkijos specialistai baiminosi, kad iki galo informacijos nesiaiškinę žmonės pasijus saugūs ir tai būsią „netikras saugumo jausmas“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Biedronka“
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Biedronka“

Gazeta.pl rašo, kad apie 11 eurų kaina galios tol, kol prekybos tinklas išparduos turimą kiekį testų. O tai esą patraukli kaina, nes privačiose laboratorijose toks greitasis testas gali kainuoti ir triskart brangiau – per 30 eurų (150 zlotų).

„Biedronkoje“ vienas pirkėjas vienu metu gali įsigyti tik tris testus.

Pranešama, kad jau netrukus tokiais testais pradės prekiauti ir dar vienas prekybos tinklas Lenkijoje – „Lidl“.

Išaiškino, kaip vertinti rezultatą

Pirmadienį pasirodė informacija ir apie tai, kaip Silezijoje, Chožove esančio Motinos ir naujagimio instituto gydytojas dr.Maciejus Jędrzejko atliko šį testą prieš kamerą ir paaiškino, kaip interpretuoti jo rezultatus.

„Scanpix“/AP nuotr./Atliekamas antikūnų testas
„Scanpix“/AP nuotr./Atliekamas antikūnų testas

„Testas turi tris juosteles: IgM, IgC ir C, tai yra kontrolinė juostelė. Jeigu pastaroji neišryškėja, vadinasi, testas nepavyko. Jeigu esame sveiki ir neturėjome kontakto su virusu, tai kontrolinė juostelė išryškės, o kitos dvi ne“, – aiškino gydytojas, atskleidęs, kad pats jis atsparumo COVID-19 virusui nėra įgijęs.

Jis taip pat dar kartą įspėjo, kad šis testas nerodo, ar sergama šiuo metu. Tačiau patikino, kad testai naudingi, ypač žinant, kad Lenkijoje susirgimų skaičius vėl labai išaugo. Jis situaciją pavadino labai sudėtinga, esą nepaisant, ką sako šalies valdžia, Lenkija šiuo metu išgyvena patį COVID-19 piką.

Negali pardavinėti

Lietuvoje kol kas parduotuvėse tokių testų nė vienas prekybos tinklas nepardavinėja ir to daryti negali.

Kaip teigė Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, tinklas tikrai svarstytų galimybę tokius testus pardavinėti.

„Мūsų žiniomis, šiuo metu Lietuvos rinkoje esantys greitieji COVID-19 testai yra skirti tik profesionaliam naudojimui, o ne savikontrolei, nes šių testų asmuo be specialių žinių namų sąlygomis naudoti negali.

Jeigu bus priimti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei kitų atsakingų sveikatos priežiūros institucijų sprendimai ir rekomendacijos dėl greitųjų COVID-19 testų pardavinėjimo maisto prekių parduotuvėse bei atsiradus pirkėjų poreikiui įsigyti greituosius testus, svarstytume jų prekybą“, – teigė E.Dapkienė.

Мūsų žiniomis, šiuo metu Lietuvos rinkoje esantys greitieji COVID-19 testai yra skirti tik profesionaliam naudojimui, o ne savikontrolei, – sakė E.Dapkienė.

Panašiai į klausimą apie tokią galimybę atsakė ir kitų prekybos tinklų atstovai.

Analizuoja galimybes

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė sakė: „Šiuo metu greitųjų COVID-19 testų pardavime neturime, stebime tendencijas kitose šalyse bei analizuojame situaciją ir galimybes.“

Renata Keršienė, „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė teigė, kad „greitieji COVID-19 testai „Rimi“ tinklo parduotuvėse būtų visiškai nauja prekių kategorija, todėl prieš pasiūlant ją pirkėjams, privalome atsakingai įvertinti teisės aktus ir kitus reikalavimus bei įsitikinti, kad prekės juos pilnai atitinka ir yra visiškai saugios“.

Artimiausiu metu neturime tokių planų, nes net neaiškus reglamentavimas, – sakė V.Budrienė.

Anot Vaidos Budrienės, UAB „Palink“, valdančios „Iki“ prekybos tinklą komunikacijos vadovės, šis klausimas turėtų būti skirtas SAM, nes tokių testų pardavimas turėtų būti reglamentuotas, o jau tik tada klausimą svarstytų prekybos tinklai.

„Artimiausiu metu neturime tokių planų, nes net neaiškus reglamentavimas“, – sakė V.Budrienė.

Darius Ryliškis, „Norfa“ atstovas, irgi teigė, kad jų tinklas irgi konkrečių planų kol kas neturi.

„Klausimas yra darbotvarkėje“

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šukšta 15min paaiškino, kad greitieji testai COVID-19 infekcijai nustatyti yra priskiriami in vitro diagnostikos medicinos priemonių kategorijai: „Šių medicinos priemonių teikimą ir platinimą reglamentuoja LR sveikatos sistemos įstatymas bei ES In vitro diagnostikos medicinos priemonių direktyva 98/79/EB.

SAM nuotr./Aistė Šuksta
SAM nuotr./Aistė Šuksta

Teikiami į Lietuvos rinką greitieji testai turi būti įvertinti pagal minėtos direktyvos reikalavimus. Akreditavimo tarnybos duomenimis pagal minėtos direktyvos reikalavimus įregistruoti greitieji COVID-19 antikūnų testai ir greitieji COVID-19 antigenų testai, kurie platinami Lietuvoje yra skirti ne savikontrolei, kuomet šias medicinos priemones neprofesionalas gali naudoti namų sąlygomis, bet jie yra skirti tik profesionaliam naudojimui.“

Anot SAM atstovė, šių testų rezultatus vertina ir interpretuoja sveikatos priežiūros specialistas.

Greitieji COVID-19 antikūnų testai, kurie platinami Lietuvoje, yra skirti ne savikontrolei, bet tik profesionaliam naudojimui.

„Visos medicinos priemonės turi būti naudojamos pagal gamintojo numatytą paskirtį bei vadovaujantis gamintojo teikiamomis naudojimo instrukcijomis. Dėl šios priežasties profesionaliam naudojimui skirtų testų platinimas vaistinėse nėra tinkamas“, – teigiama SAM komentare.

Šiuo metu sveikatos apsaugos ministro įsakyme nustatyta, kad paciento ištyrimą greitaisiais SARS-CoV-2 antigeno testais ir greitaisiais serologiniais antikūnų testais turi teisę atlikti visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, išskyrus teikiančias itin specifines paslaugas.

Visų COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) tyrimų užsakymai ir atsakymai turi būti pateikiami į Elektroninę sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą.

„Remiantis tuo, testai nėra skirti naudoti pačiam žmogui. Klausimas dėl savi-testavimo (self-testing) galimo įteisinimo yra darbotvarkėje“, – teigė A.Šukšta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius