Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 01 05 /16:14

Lenkijos premjeras, S.Skvernelio kvietimu, kovą atvyks į Lietuvą

Penktadienį premjeras Saulius Skvernelis tikina telefonu kalbėjęsis su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu ir pakvietęs jį į kovo 8–9 dienomis Vilniuje vyksiantį trijų Baltijos valstybių premjerų susitikimą. Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas patikino, kad M.Morawieckis kvietimą priėmė.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

T.Beržinsko teigimu, paskutinis tokio pobūdžio – dvišalis – Lenkijos premjero vizitas į Lietuvą vyko 2011 metais.

„Lenkija yra viena svarbiausių mūsų strateginių partnerių, todėl nematau jokių trikdžių mūsų glaudžiam bendradarbiavimui. Šiandien atvykau į Mažeikius, aplankysiu ir „Orlen Lietuva“. Džiaugiuosi šios kompanijos sėkme ir dideliu indėliu į šalies ekonomiką“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas S.Skvernelis.

Buvo dar kartą pabrėžta, kad santykiai ekonomikos srityje labai gerai vystosi. Lenkijos premjeras dar kartą padėkojo už Vyriausybės pastangas užtikrinant sėkmingą „Orlen Lietuva“ veiklą.

S.Skvernelio patarėjas Deividas Matulionis tikina, kad telefonu Lietuvos ir Lenkijos premjerai aptarė ir dvišalius santykius, bendradarbiavimą Europos Sąjungoje.

„Buvo dar kartą pabrėžta, kad santykiai ekonomikos srityje labai gerai vystosi. Lenkijos premjeras dar kartą padėkojo už Vyriausybės pastangas užtikrinant sėkmingą „Orlen Lietuva“ veiklą“ , – BNS sakė jis.

Pasak patarėjo, gruodį pareigas pradėjęs eiti M.Morawieckis „pasidžiaugė dėl gerai besiklostančių dvišalių santykių ir kalbėjosi apie Europos Sąjungą“.

„Tai buvo labai šiltas ir draugiškas pokalbis“, – tvirtino diplomatas.

Lenkija ilgą laiką buvo įšaldžiusi aukščiausio lygio vizitus į Lietuvą, kaltindama Vilnių dėl lenkų tautinės mažumos padėties.

Tačiau pastarąjį pusmetį imtas stebėti atšilimas. Rugsėjį Lietuvoje apsilankė Lenkijos Seimo maršalka Marekas Kuchcinskis, į valstybės atkūrimo šimtmečio šventę vasario 16-ąją atvyks prezidentas Andrzejus Duda.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prisiekė naujasis Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prisiekė naujasis Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis

Lenkijai gresia ES sankcijos dėl silpnėjančio demokratinių principų laikymosi. Pavyzdžiui, neseniai Varšuva ėmėsi priemonių, kurios Vyriausybei suteiks daugiau galių kontroliuoti teismų sistemą.

D.Matulionis teigė, kad Lietuvos ir Lenkijos premjerai apie galimas sankcijas nesikalbėjo.

Penktadienį S.Skvernelis vieši Mažeikiuose, kur susitinka su naujuoju Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdomos įmonės „Orlen Lietuva“ vadovu Michalu Rudnickiu, Mažeikių verslo ir valdžios atstovais.

Tai ne pirmas kartas, kai S.Skvernelis naująjį Lenkijos vyriausybės vadovą kviečia atvykti į Lietuvą. Apie tai jo spaudos tarnyba pranešė dar gruodžio 12-ąją.

„Vilniuje galėsime tiesiogiai aptarti glaudesnio dvišalio bendradarbiavimo ir nacionalinio saugumo stiprinimo klausimus, taip pat su Europos Sąjunga ir NATO siejamus bendrus tikslus“, – tąkart rašyta S.Skvernelio sveikinime.

M.Morawieckis prieš tapdamas ministru pirmininku ėjo finansų ir plėtros ministro pareigas. Atsistatydinusi premjerė Beata Szydlo, Vyriausybei vadovavusi dvejus metus, tapo ministro pirmininko pavaduotoja.

M.Morawieckis, buvęs bankininkas, mokantis anglų ir vokiečių kalbas, laikomas geresniu kandidatu nei B.Szydlo atstovauti Lenkijai tarptautinėje bendruomenėje.

2017-ųjų gegužę S.Skvernelis pirmą kartą lankėsi Varšuvoje, kur susitiko ne tik su tuometine premjere B.Szydlo, bet ir su valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vadovu Jaroslawu Kaczynskiu. Kitas jo vizitas Lenkijoje įvyko rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius