Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26

Levutė Staniuvienė Seimą pavertė kelionių agentūra: renka autobusą į Provansą

Sena nuotrauka, kurioje užfiksuotas jos kybojimas virš alkoholiu nukrauto šventinio stalo, pagarsėjusi Seimo narė „valstietė“ Levutė Staniuvienė su kelionių agentūra „Fortūna Travel“ organizuoja kelionę autobusu į Provansą. Seimo narė kelionės popierius siuntinėti įpareigojo savo padėjėją Ingridą Petrošienę. Pavykus surinkti grupę, padėjėja esą į Prancūziją galės važiuoti nemokamai. Pati Seimo narė tikina už pagalbą surenkant keliautojus jokio atlygio negausianti, viską daranti tik dėl smagumo.
Levutė Staniuvienė
Levutė Staniuvienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dar balandžio 10 dieną Seimo narė socialiniame tinkle „Facebook” pasidalino tokiu siūlymu:

„Sveiki, mieli bičiuliai!
Artėjant vasarai pats laikas suplanuoti turiningą poilsį, todėl kviečiame Jus 2017 m. liepos 10 d. vykti į specializuotą – pažintinę išvyką į Pietų Prancūziją aplankant Austriją, Italiją ir Vokietiją.
Tiesiog būtina aplankyti bent sykį gyvenime – su savo kvapais, romantiškais vaizdais, gardžiu maistu ir ramiu gyvenimo tempu.
Labai tikimės, kad mūsų paruošta speciali programa, kurios detalų aprašymą Jums atsiūs Seimo narės padėjėja Ingrida Petrošienė, sudarys galimybę susipažinti ir pajausti tikrąjį nepamirštamą Pietų Prancūzijos žavesį. Todėl kviečiame Jus padovanoti sau kvapnias ir gardžias atostogas Provanse, kurias prisiminsite visą gyvenimą“.

Skelbime Seimo narė nurodo padėjėjos telefono numerį ir Seimo kanceliarijos suteiktą el.paštą.

L.Staniuvienės įrašas
L.Staniuvienės įrašas

L.Staniuvienė vėliau šiuo įrašu pasidalijo dar tris kartus.

Kelionė be jokios politikos

15min, kaip nurodė Seimo narė, dėl kelionės pirmiausia paskambino L.Staniuvienės padėjėjai Skuode. Šią skambutis, atrodo, pradžiugino. I.Petrošienė patikino, kad vos atėjusi į darbą persiųs kelionės aprašymą.

Čia jokia ne politika, ne, ne, ne. Visiškai. Žmonės gali iš visos Lietuvos ten važiuoti. Aš ir savo giminaičiams siūlau, kaimynams. Ta prasme čia visiškai jokių, jokių protekcijų, nieko, – aiškino I.Petrošienė.

Pasiteiravus I.Petrošienės, kas šią kelionę organizuoja, ši nesuabejojusi išrėžė, kad tai daro Seimo narė, o ji, kaip padėjėja, tik padedanti.

I.Petrošienė skubėjo nuraminti, kad, nors kelionę organizuoja Seimo narė, jokios politikos išvykoje nebus. Esą tai bus tiesiog turistinė kelionė, į kurią gali vykti kiekvienas norintis.

„Kadangi Seimo narė jau kelerius metus su ta kompanija ir šiaip važinėjo, su ta kelionių agentūra yra buvusi ekskursijose, ir skuodiškių yra su ta firma jau važiavę, čia jie ne pirmi metai. Čia jokia ne politika, ne, ne, ne. Visiškai. Žmonės gali iš visos Lietuvos ten važiuoti. Aš ir savo giminaičiams siūlau, kaimynams. Ta prasme čia visiškai jokių, jokių protekcijų, nieko“, – aiškino I.Petrošienė.

Pasiteiravus, ar kelionė tikrai įvyks ir kas konkrečiai veš į Prancūziją, Seimo narės padėjėja paaiškino, kad išvyką organizuos „Fortūna Travel“, ji tik renka grupę, siuntinėja kvietimus žmonėms iš Vilniaus, Kretingos, Klaipėdos.

„Ten yra viskas tuose dviejuose lapuose, kuriuos atsiųsiu. Ant plano yra netgi to Viktoro, kokia ten pavardė, vardas, telefono numeris, galima net tiesiogiai jam skambinti, konsultuotis, ko aš nežinau. Aš gi nedirbu kelionių agentūroje, suprantate“, – aiškino I.Petrošienė.

Tačiau ji patikino, kad į kelionę Seimo narė L.Staniuvienė tikrai važiuos.

„Važiuos pati Seimo narė. Ir aš su savo šeima, jeigu niekas nepasitrukdys. Ir vyras, ir sūnus. Tiesiog, kas nori, važiuojam ir viskas“, – viliojo Seimo narės padėjėja.

Kelionės aprašymą ji pažadėjo atsiųsti vos atėjusi į darbą.

„Tai rytoj ryte tada kabinete, 8 val. ar po 8 val. būsiu ir atsiųsiu“, – žadėjo ji.

Kaip tarė, taip padarė. Iš el.pašto ingrida.petrosiene@lrs.lt Seimo narės padėjėja pirmadienį 9.19 val. atsiuntė visą kelionės aprašymą.

Jame nurodyta, kad kelionėje planuojama aplankyti Činkve Terės nacionalinį parką, Monaką, Ezą, Nicą, Rusijoną, Arlį, Avinjoną, levandų ūkį ir kitus objektus.

Ant kelionės plano nurodytas „Fortūna Travel“ logotipas ir kontaktinė informacija.

L.Staniuvienė: „Koks čia darbas?“

Seimo narės „valstietės“ L.Staniuvienės klausimai apie kelionę taip pat nenustebino. Tik supratusi, kad žurnalistai skambina ne dėl to, kad norėtų kartu vykti į Provansą, Seimo narė ėmė svarstyti, ar organizuodama kelionę nenusižengė kokiai tvarkai.

– Norėčiau paklausti dėl jūsų organizuojamos kelionės į Provansą, gal galite papasakoti, kas konkrečiai ten bus?15min pasiteiravo L.Staniuvienės.

– Jūs, jeigu galite, palikite savo koordinates, aš jums persiųsiu, įpareigosiu padėjėją persiųsti programą.

– Aš gavau tą programą, man, kaip žurnalistei, norėtųsi paklausti, kodėl jūs tai organizuojate?

– Organizuojame kelionę ir tiek. Ar čia blogai kas nors yra? Seimo narys ir neorganizuoja. Mes keletą žmonių surenkame, gal ne visą kelionę mes organizuojame, gal ir nepasiseks mums dar, nes dar žmonių nelabai ir užsirašė, na, gal kokie dvidešimt. Mums reikia 40 žmonių.

Gal mano padėjėja gaus kažkokią vietą. Žinote, jei surenka žmones, ten gauna kažkokią vietą, o man tai visiškai jokios naudos, – sakė L.Staniuvienė.

– Tai čia bet kas gali važiuoti?

Tai taip, jeigu jus domina, tai aš galiu persiųsti. O šiaip aš nieko daugiau... Pati nežinau dar vyksiu ar nevyksiu. Susirašys žmonės ar ne. Smagiau yra važiuoti, kai važiuoja savi žmonės aplinkui. Ir kai nereikia žmonėms važiuoti iš Skuodo į Vilnių ar į Kauną su savo transportu. Atvažiuoja autobusas, paima prie namų. Aš galiu pasakyti, kad dabar aš neorganizuoju tos kelionės, bet aš, kai nedirbau Seimo nare, tai organizuodavau. Mes ir į Prancūziją pernai važiavome, į Lurdą, ir važiavome dar prieš tai į Lenkiją, į Slovakiją. Čia nieko blogo nematau.

– O jums kokia nauda iš to, kad organizuojate?

Man jokios naudos visiškai dabar. Nebent gal mano padėjėja gaus kažkokią vietą. Žinote, jei surenka žmones, ten gauna kažkokią vietą, o man tai visiškai jokios naudos. Aš jokios naudos nesiekiu. Negalvokit, kad aš kažkokią naudą sau darau. Smagu važiuoti tiesiog.

– Tai jūs pati mokėsite už kelionę?

– Taip, taip, taip. Aš dar nė depozito neįnešiau, nes nežinome, ar surinksime, ar nesurinksime. Šiaip tikslas yra vienas – smagu važiuoti su savais, o ne naudos aš čia siekiu.

– Bet, kaip suprantu, jūs kviečiate ne tik savus, nes įrašas viešas ir kviečiate visus, bent taip man jūsų padėjėja aiškino, kad bet kas gali važiuoti.

– Aišku, gali važiuoti. Iš aplinkui tikrai gali važiuoti. Galite ir jūs važiuoti.

– O kodėl jūs savo padėjėją įdarbinote organizuoti kelionę, kai jos pareigos šiaip ne tokios?

– Nieko aš neįdarbinau. Tikrai neįdarbinau. Galiu aš ten jai ir pasakyti, kad tu ten jau nerink tų žmonių. Tikrai neįdarbinom. Ar čia sunku paskelbti, kad žmonės rinktųsi? Gal čia negalima? Aš net nežinau. Gal čia draudžiama kas nors, aš net nežinau šito.

– Kodėl būtent „Fortūna Travel“ pasirinkote organizatoriumi, čia jus kokie nors ryšiai sieja?

Na, mes, nežinau, kažkaip gerai su Viktoru Ševčenko sutariame. Viską gerai labai suorganizuoja. Mes esame patenkinti. Kiek esame važiavę, tiek visada esame iš tikrųjų laimingi. Į dvi keliones esu važiavusi.

– O anksčiau irgi pati rinkdavote kompaniją?

– Kol nedirbau Seimo nare, taip. Bet jūs negalvokite, kad mano yra įdarbinta. Čia joks ne darbas paskelbti. Ar čia kažkoks darbas? Aš nematau kažkokio kriminalo. O jeigu to negalima daryti, tai tuoj pat pasakysiu, kad negalima. Ar čia kažkas yra blogai?

– Na, Seimo nariai turi įstatymus leisti, o padėjėjai irgi ne keliones organizuoti. Keliones organizuoti yra darbas, surinkti grupes – taip pat.

– Jeigu jūs taip įžvelgiate, tai reikia man pasakyti, kad mes nerenkame jokių grupių. Arba kažkam kitam tada įpareigoti. Aš net nepagalvojau, kad čia kažkas gali būti blogai. Gerai, kad perspėjote.

– Ar jūs esate kažkaip su įmone „Fortūna Travel“ susijusi?

– Ne, tikrai ne. Galit tikrinti kaip norite.

– O su V.Ševčenko, apie kurį internete galima rasti tik tai, kiek jis padėdavo miškininkams keliones organizuoti, kaip jūs pažįstami?

– Aš net nežinau šito. Dvejus metus važiavau į ekskursijas. Mums pakoregavo programas. Dabar jau šiandien pat atšauksiu, mes niekur nevažiuosim, vadinasi, čia kažkas blogai yra. Jūs tikrinkite skersai išilgai, kaip norite, tikrai nerasite jokių sąsajų, jokių interesų nerasite.

– O jūs vis sakote, kad „mes važiavome“, tai kas tie „mes“?

– Mes, skuodiškiai, sakykime taip. Mano nevyriausybinės organizacijos narės. Nematau nieko blogo. Aš galvojau, kad jūs norite užsirašyti, tai užsirašykim, važiuokim kartu, pamatysit, kokie šaunūs žmonės važiuoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Levutė Staniuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Levutė Staniuvienė

„Fortūna Travel“ nieko nežino

Kelionių agentūros „Fortūna Travel“ projektų vadovas Viktoras Ševčenko 15min tikino Seimo narės L.Staniuvienės ir jos padėjėjos I.Petrošienės nepažįstantis ir apie jų organizuojamą kelionę nieko nežinantis.

„Aš nežinau, ką daro L.Staniuvienė, nes aš su ja nebendrauju. Aš Levutės asmeniškai nesu matęs niekada gyvenime. Nieko bendro su L.Staniuviene aš neturiu“, – kartojo V.Ševčenko.

Pasak jo, įmonė vykdo daugybę projektų, todėl negali komentuoti kiekvieno žmogaus organizuojamos kelionės.

„Jeigu yra duoti mūsų kontaktai, tai dar nereiškia, kad yra kažkokie sąsajos taškai. Tai vienas dalykas. Mes aibę projektų vykdome nuo aktyvaus poilsio pradedant iki specializuotų išvykų į parodas. Gali būti informacija pateikta bet kur – nuo valdiškų tinklalapių iki medijos socialiniuose tinkluose. Mes esame tik vykdytojai. Tai yra iš mūsų pusės gali būti autobusai, nakvynės ir panašiai, o kas daro – tai ne mūsų biznis“, – teigė V.Ševčenko.

Pasak jo, kelionės aprašymą Seimo narė galėjo išsitraukti iš „Fortūna Travel“ tinklalapio.

„Į mane gali kreiptis privatus asmuo, jūs, bet kas. Jeigu turite kažkokį konkretų pasiūlymą, norite kažkur išvežti žmones, mes tai galime padaryti. Jeigu neturite, tai mes to nedarome. Mes esame paprasti vykdytojai. Man už kažkieno veiksmus, kai disponuojama mūsų informacija, labai sudėtinga kalbėti. Į mus dar niekas nesikreipė. Jei yra mūsų logotipas, tai nereiškia, kad mes su kažkuo bendradarbiaujame“, – paaiškino kelionės agentūros projektų vadovas.

V.Ševčenko tikino, kad iš L.Staniuvienės kol kas nėra gautas joks užsakymas kelionei.

Gali būti pažeisti įstatymai

Konstitucija numato, kad Seimo nariai negali užsiimti jokia su parlamentaro darbu nesusijusia veikla, išskyrus kūrybą, ir negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlyginimą už kūrybinę veiklą.

Taip pat Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato, kad valstybės tarnautojai, o tokie yra ir Seimo narių padėjėjai, negali painioti viešųjų ir privačių interesų. Tai reiškia, kad Seimo narei nederėtų organizuoti kelionių, o jos padėjėja, jei tai daro, neturėtų privačiai veiklai naudoti darbinių kontaktų.

Seimo Etikos ir procedūrų ir procedūrų komisijos narė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad L.Staniuvienės ir jos padėjėjos veikla verta didesnio dėmesio.

„Labai įdomu. Neteko dar apie tai girdėti. Jei staigiai turėčiau įvertinti, tai manyčiau, kad tokia veikla vargiai suderinama su Seimo nario, tačiau turbūt reikėtų pasigilinti į detales. Tikrai norėtųsi pamatyti visas detales. Manau, kad Etikos ir procedūrų komisija tokį veiksmą svarstytų, jei sulauktų kreipimosi. Kyla klausimų, ar čia Seimo nario priedermė. Būna atvejų, kai gyventojai atvažiuoja apsilankyti Seime, tai įprasta praktika. Šiuo atveju, neaišku, kodėl Seimo narys užsiima tokia kelione. Vienareikšmiškai atsakyti negaliu“, – teigė Seimo narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius