Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 26 /14:08

Liberalai nepasiduoda: VRK išvadą dėl neteisėtai priimtos paramos skundžia teismui

Liberalų sąjūdis kreipėsi į Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą skųsdamas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo konstatuojama, kad partija, Seimo rinkimų kampanijos metu, šiurkščiai pažeisdama įstatymus gavo nepiniginę auką iš buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto.
Liberalų sąjūdžio valdyba svarsto situaciją dėl VRK sprendimo ir pavaduotojų atsistatydinimo
Liberalai nepasiduoda: VRK išvadą dėl neteisėtai priimtos paramos skundžia teismui / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Partija tikina teismo prašanti panaikinti VRK sprendimą „kaip neteisėtą ir nepagrįstą, taikyti laikinąją apsaugos priemonę įpareigojant VRK atidėti dotacijos klausimo svarstymą ir išreikalauti iš VRK medžiagą, kuri buvo pateikta darbo grupei ir kuria buvo grindžiamas sprendimas dėl neteisėto partijos finansavimo“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Liberalai VRK veiksmus vertina kaip teisingumo vykdymą be teismo. Liberalų sąjūdis buvo pripažintas kaltu ne teismo nuosprendžiu, o VRK sprendimu. Nesant įsiteisėjusio teismo nuosprendžio, prokuratūra ir VRK elgėsi neteisėtai, pažeisdami nekaltumo prezumpciją su pareikštais įtarimais susijusius klausimus spręsdami neteisminėje institucijoje“, – rašoma partijos žiniasklaidai išplatintame pranešime. Jame taip pat priduriama, kad VRK tyrimas, liberalų nuomone, buvo šališkas, VRK pažeidė partijos teisę į nekaltumo prezumpciją ir teisingą baudžiamąjį procesą.

VRK nevertina to, kad partija negali būti atsakinga už atskirų partijos narių asmenines teisėtas ar neteisėtas iniciatyvas ir veiklą.

Laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas teigia neginčijantis VRK kompetencijos kontroliuoti rinkimų ir jų finansavimo procesus, tačiau „tokie tyrimai“, anot jo, negali būti atliekami „ikiteisminio tyrimo duomenų vertinimo pagrindu“, VRK ir jos darbo grupė, E.Gentvilo nuomone, „netinkamai aiškina ir taiko įstatymus, jų sąvokas ir turinį, iškreipia faktus, daro nepagrįstas prielaidas“.

„VRK nevertina to, kad partija negali būti atsakinga už atskirų partijos narių asmenines teisėtas ar neteisėtas iniciatyvas ir veiklą. Kaip ir minėjome, tiek mokymų organizavimas, tiek kitų asmenų dalyvavimas juose vertintini kaip jų asmeninė, o ne partijos iniciatyva“, – aiškina E.Gentvilas.

Praėjusią savaitę VRK pripažino, kad Liberalų sąjūdis, kurio nariams partiečio Š.Gustainio įsteigtas Taikomasis politikos institutas surengė per 45 tūkst. eurų kainavusius mokymus, šiurkščiai pažeidė įstatymą dėl praėjusių metų Seimo rinkimų kampanijos finansavimo.

Įstatymai draudžia partijoms imti aukas iš juridinių asmenų, tad partijai gresia iki dvejų metų prarasti biudžeto dotaciją. Ketvirtadienį VRK kaip tik spręs, ar partijai skirti apie 400 tūkst. eurų siekiančią valstybinę dotaciją.

Rugsėjį Liberalų sąjūdžiui buvo pateikti įtarimai politinės korupcijos byloje.

Anot Specialiųjų tyrimų tarnybos, Liberalų sąjūdis gavo naudos per partijos pirmininko, 2012–2016 metų kadencijos Seimo nario Eligijaus Masiulio ir partijos valdybos nario, Seimo nario Š.Gustainio galbūt neteisėtą veiklą.

Įtariama, kad E.Masiulis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, taip pat kyšius nematerialia forma.

Taip pat įtariama, kad Š.Gustainis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš R.Kurlianskio už koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 8700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai, organizuojant politinės partijos narių mokymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius