Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 17

Liberalcentristai rinks parašus surengti referendumą dėl tiesioginių merų rinkimų

Neparlamentinės Liberalų ir centro sąjungos atstovams (LiCS) leista rinkti parašus dėl patariamojo referendumo, kuriuo būtų įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, surengimo.
Išankstinis balsavimas Kaune
Išankstinis balsavimas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį įregistravo iniciatyvinę grupę konsultaciniam (patariamajam) referendumui paskelbti.

Iniciatoriai nori konsultacinį referendumą rengti dėl formuluotės, kad „savivaldybių merai renkami tik tiesioginiuose rinkimuose, be tarpininkų“.

Tam, kad referendumas būtų paskelbtas, per tris mėnesius būtina surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Valdantieji yra sutarę iki kitų savivaldos rinkimų 2015 metais įteisinti tiesioginius merų rinkimus

Valdantieji yra sutarę iki kitų savivaldos rinkimų 2015 metais įteisinti tiesioginius merų rinkimus.

Socialdemokratai teisingumo ministras Juozas Bernatonis bei parlamentarai Milda Petrauskienė ir Albinas Mitrulevičius yra įregistravę pataisas, kuriomis siūlo įteisinti tiesioginius merų rinkimus nekeičiant šalies Konstitucijos.

Socialdemokratai siūlo pakeitus Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymus merus rinkti tiesiogiai vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Šiuo metu savivaldybių tarybos renkamos pagal proporcinę sistemą, o merą renka savivaldybės tarybos nariai.

Iki šiol tiesioginius merų rinkimus Seime mėginta įteisinti keičiant Konstitucijos 119 straipsnį, tačiau niekada nepavykdavo surinkti tam reikiamo balsų skaičiaus.

Vienas iš referendumo iniciatorių Algis Čaplikas ketvirtadienį sakė, kad jų siūlomas referendumas turėtų pastūmėti parlamentarus įvykdyti rinkėjams duotus įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius