Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01

Lietuva imasi stiprinti ryšius su JAV gynybos srityje

Lietuva imasi stiprinti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis gynybos srityje – šalys rengiasi pasirašyti pirmą susitarimą dėl bendradarbiavimo. Šis susitarimas detaliau apibrėš amerikiečių pajėgų statusą Lietuvoje, nerimaujančioje dėl Rusijos agresijos grėsmės.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiuo susitarimu JAV įtvirtina ir dar kartą patvirtina savo gynybinius įsipareigojimus Lietuvai, o Lietuva savo ruožtu suteikia visas reikiamas sąlygas šių įsipareigojimų vykdymui“, – teigiama Krašto apsaugos ministerijos BNS pateiktame atsakyme.

„Šis susitarimas supaprastins procedūras ir palengvins JAV karių ir ginkluotosioms pajėgoms priskirtų asmenų atvykimą ir buvimą Lietuvoje, palengvins bendrų pratybų ir projektų vykdymą“, – teigia ministerija.

Be kitų dalykų, paviešintame susitarimo projekte matyti ir mokesčių lengvatos amerikiečių kariams. Pavyzdžiui, JAV karinėms pajėgoms ar jų vardu įsigyjant turto nebūtų taikomas pridėtinės vertės mokestis, pardavimo, naudojimo ar akcizo mokesčiai.

Be to, Lietuva planuoja atsisakyti jai priklausančios pirminės teisės vykdyti baudžiamąją jurisdikciją amerikiečių kariams. Visgi šalis pasilieka galimybę susigrąžinti šią teisę ypatingais atvejais.

Kelionei į Ameriką stiprinti tarpparlamentinių ryšių ruošiasi ir Lietuvos Seimo nariai. Susitikti su JAV Kongreso, Senato ir Atstovų Rūmų aukštais pareigūnais šią savaitę išvyks Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, parlamentarai Žygimantas Pavilionis, Mindaugas Puidokas ir Emanuelis Zingeris.

Pasak G.Kirkilo, delegacija taip pat rengiasi susitikimams su išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo aplinka.

„Susitiksime ir su senais bičiuliais, ir su naujais lyderiais. Iki šiol deriname ir su išrinktojo prezidento komanda, patarėjais“, – BNS sakė G.Kirkilas.

Kitą savaitę Amerikoje taip pat vyks NATO Parlamentinės Asamblėjos, Jungtinių Amerikos Valstijų Atlanto Tarybos ir Nacionalinio gynybos universiteto rengiamas transatlantinis parlamentarų forumas, kuriame dalyvaus parlamentarė Rasa Juknevičienė.

Šią savaitę Jungtinėse Valstijose taip pat viešėjo Lietuvos delegacija, sudaryta ir Užsienio reikalų, Krašto apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijų pareigūnų. JAV ir Baltijos šalių konsultacijų metu Vašingtone sutarta įsteigti valdybą ir tris darbo grupes, kurios susitikinėtų reguliariai ir nagrinėtų atskiras gynybos sritis.

„Tokio dialogo pagalba bus galima geriau apibrėžti regioninio bendradarbiavimo sritis, įgyvendinti bendrus projektus, užtikrinti reikiamą atsakingų JAV ir Baltijos šalių institucijų įsitraukimą“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Šis Baltijos šalių ir JAV dialogas saugumo srityje skatins didesnį veiklos koordinavimą, taip pat bus kaip patariamoji struktūra sprendimų priėmėjams politiniame lygyje. Lietuvos atstovai pažymėjo, kad labai svarbu orientuotis į labai aiškų gynybinių ir atgrasymo pajėgumų sustiprinimą Lietuvoje ir Baltijos regione, paremtą tiek resursais iš JAV pusės, tiek nacionalinėmis gynybai skirtomis lėšomis“, – teigia ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius