-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 11

Lietuva ketina steigti ambasadą vienoje Persijos įlankos šalių

Lietuva kitais metais ketina steigti ambasadą vienoje iš Persijos įlankos šalių, greičiausiai tai būtų Jungtiniai Arabų Emyratai.
Renginio akimirkos
Lietuvos vėliava / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Be šios valstybės, Persijos įlankoje taip pat yra įsikūrusi Saudo Arabija, Bahreinas, Kataras, Kuveitas ir Omanas.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS sakė, jog ambasada šiame regione pirmiausiai būtų steigiama dėl verslo poreikių.

„Pirmiausiai tai verslo poreikiai. Ten vyksta ir verslo misijos, ten yra verslo interesų, – teigė ministras. – Pastovus buvimas ten būtų naudingas. Vis tiek kontaktai reikalingi pastovūs, o ne tik nuvažiuoti ten kartą per pusę metų“.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis praėjusią savaitę pareiškė, jog atstovybę Persijos įlankoje Lietuvai reikia turėti kitais metais.

„Tai yra sprendimas, kurį privalėsime įgyvendinti“, – sakė premjeras Vyriausybės posėdyje.

Šaltiniai iš kelių institucijų BNS patvirtino, kad realiausia, jog Lietuvos ambasada atsirastų Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tai antra pagal dydį Persijos įlankos ekonomika po Saudo Arabijos.

Persijos įlankos šalys yra susivienijusios į prekybos bloką, vadinamą Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo taryba.

Lietuvos verslininkai sako, jog eksporto galimybės į Persijos įlankos šalis domintų pienininkus, mėsos perdirbėjus, farmacijos produktų gamintojus.

„Nepaisant Persijos įlankos šalių specifikos, šiose rinkose verslas turi interesą, (...) tačiau norint įeiti į šias rinkas labai svarbus diplomatinis palaikymas, be kurio plėsti eksportą į šias šalis yra neįmanoma. Atstovybė Jungtiniuose Arabų Emyratuose – Lietuvos žvalgybinė rinka – šį klausimą spręstų“, – BNS sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos vykdomoji direktorė Giedrė Švedienė.

„Pagrindinė problema – ne verslo, o šalies nežinomumas, nepatikimumas arba ryšių neturėjimas. Naujose rinkose be oficialių šalies pareigūnų ir ambasadų verslas negali nieko padaryti. Reikalingas visas kompleksas priemonių, pradedant ambasadų tinklu ar specialiųjų atašė skyrimu“, – pridūrė ji.

G.Švedienė teigė, jog Lietuvos eksportuotojams reikia surasti didelių rinkų po 2014 metais Rusijos paskelbto maisto produktų embargo.

Šią savaitę Bahreinas, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru, nes kaltina jį parama ekstremistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius