-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 14

Lietuva parengė teisinės pagalbos sutartį su JAE, galės susigrąžinti nuteistą lietuvę

Lietuva rengiasi pasirašyti teisinės pagalbos susitarimus su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) – tai atvertų galimybę susigrąžinti iki gyvos galvos už narkotikų disponavimą nuteistą lietuvę, kad ji galėtų atlikti švelnesnę bausmę gimtinėje.
Emilija Sedleckaitė
Emilija Sedleckaitė / Asm. archyvo nuotr.

Teisingumo ministerija kitą savaitę Vyriausybei siūlys apsispręsti kreiptis į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis suteiktų įgaliojimus teisingumo ministrei Evelinai Dobrovolskai pasirašyti iš viso tris sutartis su JAE: sutartį dėl ekstradicijos, sutartį dėl savitarpio teisinės pagalbos baudžiamosiose bylose bei sutartį dėl nuteistųjų perdavimo.

Kaip BNS teigė teisingumo ministrė E.Dobrovolska derybų procesas užtruko kelerius metus, šiuo metu visos detalės suderintos.

„Sutartys suderėtos tiek turinio prasme, tiek išverstos, planuojame, kad kitų metų pradžioje JAE atstovai galėtų atvykti į Lietuvą ir jas pasirašyti“, – teigė ji.

Anot E.Dobrovolskos, sutartys numato perduoti asmenis, kurie yra įtariami, kaltinami ar jau nuteisti dėl nusikaltimų, taip pat įsipareigojama bendradarbiauti ikiteisminiuose tyrimuose renkant parodymus, pareiškimus ir pan.

Pasak ministrės, ilgiausiai derinta sutartis, numatanti, kad abiejų valstybių ir asmens sutikimu nuteistasis gali būti perkeltas atlikti bausmę į savo valstybę.

„Turėjome ilgesnes diskusijas dėl šios trečiosios sutarties, kad mes galėtumėme numatyti prielaidas, kad galėtų tam asmeniui būti pritaikyta arba malonė, arba peržiūrėta bausmė. Džiaugiamės, kad pavyko surasti tam tikrus kompromisinius sprendimus. Ši sutartis yra be galo svarbi, ji yra ne dėl konkretaus asmens, o leidžianti horizontaliai bendrauti su Jungtiniais Arabų Emyratais“, – tvirtino E.Dobrovolska.

Anot jos, malonė nuteistiesiems galėtų būti taikoma „valstybėms konsultuojantis tarpusavyje“.

Kaip skelbė naujienų portalas 15min, prieš kelerius metus į JAE išvykusi švęsti savo 19-ojo gimtadienio Lietuvos pilietė Emilija Sedleckaitė buvo sulaikyta šalies pareigūnų ir vėliau kelių instancijų teismuose pripažinta kalta dėl narkotikų laikymo ketinant juos parduoti. Jai skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė bei 12 tūkst. eurų (50 tūkst. dirhamų) bauda.

Lietuvės artimieji tvirtina, kad mergina buvo pakišta vietinių, o jos prisipažinimą Abu Dabio pareigūnai išgavo prievarta.

E.Dobrovolska teigė, kad prašymai pritaikyti amnestiją minėtai nuteistajai buvo teikiami net kelis kartus, bet jie iki šiol buvo atmetami.

Ministrės teigimu, prie sutarčių suderinimo prisidėjo tiek šalies Užsienio ir Teisingumo ministerijų, diplomatinio korpuso pastangos, tiek ir premjerės Ingridos Šimonytės spalį vykęs vizitas JAE.

Lietuvoje maksimali laisvės atėmimo bausmė už minimą nusikaltimą siekia 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius