-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 06

Lietuva nerizikuos dėl šešių vakcinos nuo COVID-19 dozių iš vienos talpos: šiuo metu tai būtų neteisėta

Viename vakcinos COVID-19 indelyje pagal nustatytą tvarką yra penkios vakcinos dozės. Tačiau tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje vis garsiau kalbama apie tai, kad iš to vieno indelio vis dėlto galėtų būti paimta daugiau dozių. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje vis dėlto tvirtina, kad norint taip daryti, reikia sulaukti bendros Europos pozicijos.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

Ekspertų tarybos prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Asmens sveikatos priežiūros įstaigų grupės vadovas prof. Laimonas Griškevičius sako, kad jis labai palaikytų idėją, jog iš vieno indelio būtų imamos ne penkios, o galbūt šešios ar net septynios vakcinos dozės. Tai esą gerokai padidintų paskiepytų žmonių skaičių. Jis apie tai kalbėjo antradienio spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo kartu su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu.

Pastarasis nebuvo linkęs tuoj pat palaikyti tokią idėją – ragino sulaukti bendro Europos Komisijos sprendimo, kurio kol kas nėra.

Būtų ministras, taip darytų

Šio komiteto narys Linas Slušnys skaičiavo: esą jeigu 40 tūkst. dozių atkeliauja, o į šiukšliadėžę išmetama apie 20 proc., tai prarandama net 8 tūkst. dozių.

„Jūs galite įsivaizduoti, kokiu tempu mes galime padidinti vakcinuojamų žmonių skaičių? Ar nereikėtų ministerijai pasikviesti ekspertų grupę, jie patikintų, kad, ko gero, kad tas vakcinos likutis toks pat, kokios buvo penkios dozės, ir mes turėsime gerokai daugiau vakcinuotų žmonių. Juolab pats gamintojas jau yra davęs šitą rekomendaciją Europos vaistų agentūrai, kad taip galima naudoti. Manau, mums reikia čia pabūti ne statistiškai paėmėjams, kas mums nurodyta ant lapelio, o būti drąsiems ir panaudoti, ką mes galime“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis tikino, jeigu būtų ministras, taip pasielgtų.

Lauks europinio sprendimo

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis tvirtina, kad pradinė informacija dėl šeštos dozė yra tokia: praskiedus vienoje talpyklėje yra 2,25 ml substancijos, o viena dozė vienam pacientui yra 0,3 ml.

„Matematiškai tai yra daugiau nei septynios dozės. Preparato charakteristikoje yra nurodyta ir taip registruota Europos vaistų agentūroje – penkios dozės. Truputį apie vidinę virtuvę – kompanija yra teikusi pačiu paskutiniu metu šeštą dozę naudoti, bet tam kol kas nebuvo pritarta.

Nes tas šeštos ir septintos dozės naudojimas priklauso nuo to, kas lieka švirkštuose, nuo švirkštų, nuo jų charakteristikų. Tai tas pritarimas Europos vaistų agentūroje svarstomas ir artimiausiu metu tas sprendimas bus“, – kalbėjo G.Andrulionis.

Jeigu bus leidžiama Europos mastu, tuomet Lietuva iš karto taip ir darys.

„Tai būtų neteisėta“

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė teigė, kad dėl šeštos dozės noras yra suprantamas, bet šiuo metu tai neteisėta.

„Mes turėtumėte, ministras turėtų prisiimti atsakomybę, turbūt ir baudžiamąją, ne tik administracinę, tai jei kas norite su ministru susikeisti vietomis ir prisiimti baudžiamąją ar administracinę atsakomybę už šeštą ar septintą dozę, tai... Aš suprantu, bet tiesiog supraskime, ką siūlome“, – sakė viceministrė.

Ekspertų taryba šį klausimą žada svarstyti, bet ir teisinio vertinimo negalima pamiršti, teigė Ž.Simonaitytė.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina šiuo metu yra vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje. Lietuvoje vakcina nuo koronaviruso infekcijos kol kas skiepijami medicinos darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius