-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 12 /19:34

Lietuva pirmoji Europos Sąjungoje paskelbė „Savčenko sąrašą“

Lietuva pirmoji Europos Sąjungoje (ES) uždraudė į šalį atvykti asmenims, susijusiems su Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko nuteisimu Rusijoje, patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Renginio akimirka
Nadija Savčenko / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Be vadinamojo „Savčenko sąrašo“, nepageidaujamais paskelbti asmenys, kurie susiję su ukrainiečių Olego Sencovo ir Oleksandro Kolčenkos nuteisimu.

„Konkrečiai kalba būtų apie Rusijos teisėjus, prokurorus, kurie tiesiogiai dalyvavo nuteisiant šiuos žmones. 46 asmenis šiuo metu mes esame apibrėžę ir jiems yra uždrausta atvykti į Lietuvą“, – BNS antradienį sakė L.Linkevičius, pridūręs, kad sąrašas gali būti pildomas.

„Solidarizuojamės su ukrainiečiais – sąrašas susijęs su tuo, kuris buvo paskelbtas Ukrainoje“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

N.Savčenko praėjusį mėnesį buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo, nors kaltę neigia. Pastarosiomis dienomis jos sveikatos būklė yra itin pašlijusi.

Nepageidaujamų asmenų sąrašai Lietuvoje nėra vieši. Ministro teigimu, Lietuva „Savčenko sąrašą“ paskelbė pirmoji ES.

Jis yra pasiūlęs ES diplomatijos vadovei Federicai Mogherini šį sąrašą paskelbti visos ES mastu, tačiau kol kas tokia iniciatyva nesulaukė palaikymo. Visgi L.Linkevičius teigė, kad dėl šio pasiūlymo gali būti sprendžiama ir vėliau, nes N.Savčenko situacija yra nuolatos aptariama tarp Europos diplomatų.

„N.Savčenko išlieka aktualija, ypač kai pablogėjusi jos sveikatos būklė“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, dėl O.Sencovo bei O.Kolčenkos nuteisimo „turime labai panašias, analogiškas situacijas, kaip ir su N.Savčenko“.

N.Savčenko praėjusį mėnesį buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo, nors kaltę neigia. Pastarosiomis dienomis jos sveikatos būklė yra itin pašlijusi. Lakūnės tyrimų rezultatai rodo smarkiai sutirštėjusį kraują bei mirtį nešančio trombo susidarymo pavojų, teigia jos advokatai.

Tuo metu O.Sencovas ir O.Kolčenka Rusijoje nuteisti pernai rugpjūtį.

O.Sencovas nuteistas 20 metų kalėti už vadovavimą teroristinei grupuotei, susijusiai su Rusijos uždrausta ukrainiečių ultradešiniąja organizacija „Pravij sektor“, kuri planavo ir vykdė išpuolius Kryme, kai Ukrainai priklausantis pusiasalis jau buvo aneksuotas Rusijos praėjusių metų kovą. O.Sencovas jam pateiktus kaltinimus neigė. Jo bendrininkui O.Kolčenkai teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius