Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 24

Lietuva priešinasi planams grąžinti Rusiją į Europos Tarybos parlamentarų forumą

Lietuvos politikai bandys pasipriešinti planams sugrąžinti Rusiją į Europos Tarybos parlamentarų forumą. Šis klausimas bus svarstomas per pirmadienį Strasbūre prasidedančią Parlamentinę Asamblėją.
Rusijos vėliava
Rusijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penkių Seimo narių delegacijos vadovas Algirdas Butkevičius sako, kad Lietuvos parlamentarai balsuos prieš Rusijos įstatymų leidėjų sugrąžinimą į asamblėją, nes Maskva nesilaiko taikos susitarimų konfliktui Rytų Ukrainoje užbaigti.

„Pagrindinis argumentas yra, kad Rusija nevykdo Minsko susitarimų, kuris yra pasirašytas“, – BNS sakė A.Butkevičius.

„Mūsų pozicija yra suderinta su Užsienio reikalų ministerija ir mes tos pozicijos, Lietuvos delegacijos nariai, vieningai laikysimės“, – pridūrė jis.

Rusija balso teisės Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje ir daugumos kitų savo įgaliojimų šioje organizacijoje neteko 2014 metais po Krymo aneksijos, o po kurio laiko Maskva pati atsisakė dalyvauti asamblėjos sesijose.

2017 metais Maskva įšaldė svarbios dalies savo įnašo į Europos Tarybos biudžetą mokėjimą ir yra grasinusi, kad jeigu nebus reabilituota, pasitrauks iš organizacijos apskritai.

Stebėtojai teigia, kad Maskvai balsavimo teisės tikriausiai bus grąžintos. Tą prognozuoja ir A.Butkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Balsavimas tikriausiai nebus mūsų naudai. Bet sunku pasakyti, nenoriu būti pranašu vienokiu ar kitokiu“, – sakė politikas.

Jis tvirtino dėl vieningos pozicijos besiderantis su Latvijos, Estijos, Ukrainos, Sakartvelo ir Skandinavijos šalių parlamentarais.

Prieš mėnesį Europos Tarybos šalių ministrus vienijantis komitetas pasisakė už tai, kad Rusijai, kaip ir visoms organizacijos narėms, turėtų būti leidžiama dalyvauti pagrindinių dviejų tarybos organų veikloje.

Teisių grąžinimą Rusijai inicijuojančios Vokietija ir Prancūzija sako, jog geriau palaikyti dialogą su Maskva, negu kad nediskutuoti daugeliu klausimų šiai pasitraukus.

Šios šalys taip pat perspėjo, kad Rusijai pasitraukus jos piliečiai netektų galimybės ginti savo teises Europos Žmogaus Teisių Teisme ir toliau didintų organizacijos biudžeto praradimus.

Maskvai palankūs sprendimai Europos Taryboje yra pirmieji svarbūs žingsniai žemyne švelninant suvaržymus ir sankcijas, paskelbtas Rusijai dėl jos veiksmų Ukrainoje.

Kai kurių stebėtojų teigimu, tai gali būti vertinama kaip ženklas, kad Vakarų Europoje manoma, jog reikia grįžti prie geresnių ryšių su Rusija.

Strasbūre pirmadienį prasidedančioje Parlamentinės Asamblėjos sesijoje taip pat bus renkamas Europos Tarybos generalinis sekretorius.

Į šią poziciją kandidatuoja Belgijos ir Kroatijos politikai Didier Reyndersas bei Marija Pejčinovič Burič.

A.Butkevičius sakė, kad Lietuvos parlamentarai sutarė vieningai palaikyti vieną kandidatūrą, tačiau jos neatskleidžia dėl balsavimo slaptumo.

Į generalinio sekretoriaus postą pretendavo ir Seimo konservatorius Andrius Kubilius, tačiau Ministrų Komitetas nusprendė neteikti jo kandidatūros Parlamentinei Asamblėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius