Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 22

Lietuva rengia „Savčenko sąrašą“, kuriame bus per 20 Rusijos pareigūnų pavardžių

Lietuva rengia savo vadinamąjį Savčenko sąrašą, kuriame bus apie dvi dešimtys Rusijos pareigūnų, prisidėjusių prie ukrainiečių lakūnės sulaikymo ir baudžiamojo persekiojimo. „Manau, kad apie 20 žmonių bus“, – antradienį BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Donecko teismo rūmai, kuriuose bus paskelbtas nuosprendis Nadijai Savčenko
Donecko teismo rūmai, kuriuose bus paskelbtas nuosprendis Nadijai Savčenko / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Anot jo, šiuo metu Lietuvos pareigūnai tikslina kai kurių asmenų duomenis. Lietuvos diplomatijos vadovas patvirtino, kad į sąrašą bus įtraukti kai kurie Rusijos prokurorai, teisėjai ir kiti „tokio pobūdžio pareigūnai, kurie tiesiogiai prisidėjo prie šito farso“.

„Mums reikia duomenų ir tiksliname tą sąrašą su Ukrainos institucijomis“, – teigė ministras.

L.Linkevičius vylėsi, kad Lietuvos iniciatyvą patvirtinti „Savčenko sąrašą“ palaikys pavienės Europos Sąjungos valstybės.

Prieš porą savaičių ministras buvo paskelbęs, kad „Savčenko sąrašą“ Lietuva ir dar keturios šalys siūlo sudaryti Europos Sąjungos (ES) mastu. Tada jis teigė, kad ministrai artimiausiu metu pasiūlymą pristatys ES užsienio politikos vadovei Federicai Mogherini.

Tačiau antradienį L.Linkevičius sakė, jog galiausiai į F.Mogherini su tokiu siūlymu kreipėsi jis vienas. Ministras paaiškino, jog tai įvyko dėl „greitai besikeičiančių aplinkybių“.

„Matote, kiekviena ta diena svarbi iš tikrųjų“, – teigė ministras.

Ministro teigimu, nacionalinis „Savčenko sąrašas“ turėtų būti patvirtintas artimiausiomis savaitėmis.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šią savaitę Europos Parlamento pirmininkui Martinui Schulzui perdavė sąrašą, kuriame nurodyti asmenys, susiję su Nadijos Savčenko byla, ir kuriems siūloma taikyti asmenines sankcijas.

P.Porošenkos teigimu, sudarydamas prie neteisėto N.Savčenko sulaikymo prisidėjusių asmenų sąrašą, Kijevas tarėsi su ES ir JAV, bei pažymėjo, kad Ukrainos sąjungininkės visiškai palaiko šį reikalą.

N.Savčenko Rusijoje laikoma areštinėje nuo 2014 metų liepos. Antradienį Rusijos teismas ją pripažino kalta prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties Ukrainos rytuose ir skyrė 22 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius