Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 13

Lietuva suteiks viltį nuteistiesiems iki gyvos galvos

Lietuvos valdžia ketina suteikti viltį nuteistiesiems iki gyvos galvos, įteisindama bausmės peržiūrėjimą praėjus 25 įkalinimo metams.
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teisingumo ministerija trečiadienį pranešė, kad įstatymo pataisos baigiamos rengti. Pagal jas, nuteistasis po 25 metų galės prašyti teismo peržiūrėti bausmę, BNS sakė ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Teismas galės, bet neprivalės nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

„Teismas kiekvieną atvejį vertins pagal aiškius ir griežtus kriterijus, padedančius nustatyti, ar nuteistasis nebekelia pavojaus visuomenės saugumui. Teismo posėdžiuose galės dalyvauti ir nukentėjusiais pripažinti asmenys, priimtą sprendimą jie galės apskųsti aukštesnės instancijos teismui“, – rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Šį klausimą teisingumo ministrė Milda Vainiutė aptarė su Lietuvoje viešinčiais Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą

Europos Žmogaus Teisių Teismas šiemet gegužę paskelbė, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Strasbūro teisėjai pažymėjo, kad nors pavojų keliantys asmenys gali būti nuolat kalinami, tačiau netgi įvykdžiusieji šiurpiausių nusikaltimų „išsaugo esminį žmoniškumą ir turi savyje galimybių pasikeisti“.

„Kad ir kokios ilgos ir pelnytos būtų jų kalinimo bausmės, jie tebeturi teisę tikėtis, kad kada nors galėtų išpirkti kaltę už savo įvykdytus nusižengimus. Tokia viltis neturėtų būti iš jų visiškai atimama. Atimti iš jų šį vilties pojūtį reikštų atimti fundamentalų jų žmoniškumo aspektą, ir šitaip pasielgti būtų žeminama“, – rašoma teismo sprendime.

Teismas nustatė, kad prezidento malonės sistema Lietuvoje faktiškai nesuteikia iki gyvos galvos įkalintam asmeniui galimybės žinoti, ką jis arba ji turėtų padaryti, kad būtų paleistas, ir kokiomis sąlygomis. Be to, Lietuvoje nėra teisminio persvarstymo sistemos, kuri visiškai arba dalinai atleistų nuo įkalinimo iki gyvos galvos bausmės.

Šuo metu Lietuvoje yra apie 120 iki gyvos galvos nuteistų kalinių, dauguma iš jų kali Lukiškėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius