-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 09 /10:57

Būsimieji valdantieji sės dalintis postus: I.Šimonytė tikina, kad iečių laužymo nesulauksime

Seimo rinkimus laimėjusios centro dešinės politinės jėgos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija – pirmadienį pasirašė koalicijos sutartį. Apsisprendę dėl programinių nuostatų, būsimieji valdantieji pradės dalintis postus. Kai kuriems ekspertams kalbant, kad būtent derantis dėl postų tarp koalicijos partnerių bus laužomos ietys, konservatorių į premjeres deleguojama Ingrida Šimonytė atsakė: „Nesulauksite.“

Koalicijos sutarties pasirašymą ir politikų komentarus po to galite žiūrėti čia:

Koalicijos sutartį Seimo rūmuose pasirašė TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

I.Šimonytė sutarties pasirašymą stebėjo iš šalies, kartu su kitais koalicijos partnerių atstovais.

Partijų lyderiams padėjus parašus ant sutarties, Seimo Konstitucijos salėje nuskambėjo plojimai.

Praneš, kai sutars

Po koalicijos sutarties pasirašymo būsimieji valdantieji neatskleidė, kas ir kokius postus gali užimti būsimojoje Vyriausybėje ir naujos kadencijos Seime.

„Kai tik susitarsime, tai iš karto ir pranešime. Dabar pranešame, kas yra susitarta ir fiksuota parašais, – kad bus siūloma mano kandidatūra į ministro pirmininko postą. Daugiau dėl jokios kitos kandidatūros nėra sutarta“, – sakė I.Šimonytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė ir Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė ir Ingrida Šimonytė

Ji tikisi, kad derybos dėl postų prasidės netrukus, nes tai priklausė nuo koalicijos sutarties pasirašymo.

„Manau, kad rasime visoms trims partijoms laiką ir galėsime susitikti ir diskutuoti, kokiu keliu toliau dėliotis diskusijas dėl konkrečių personalijų“, – aiškino galima būsimoji premjerė.

Manau, kad rasime visoms trims partijoms laiką ir galėsime susitikti ir diskutuoti, kokiu keliu toliau dėliotis diskusijas dėl konkrečių personalijų.

Anot I.Šimonytės, dėl proporcijų skirstantis postus, dar reikia sutarti.

Tam tikri dalykai, tarkime, kad Seimo pirmininkas ir premjeras turi „didesnį svorį“, įvardyti sutartyje.

„O šiaip yra objektyviai egzistuojantis dydis, kuris apibrėžiamas kaip frakcijų dydžio tam tikras santykis. Tai, be abejo, visiškai ignoruoti to santykio nepavyks. Bet, aš tikiuosi, kad žmonių apvalinti skaičiais po kablelio taip pat nereikės, nes žmonės nesiapvalina, kaip žinia. Tiesiog ieškosime tokio sutarimo, kuris būtų pakankamai komfortiškas visiems koalicijos partneriams“, – nurodė kandidatė į premjeres.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Kai kuriems apžvalgininkams sakant, kad dalijantis postus tarp koalicijos partnerių prasidės tikrasis iečių laužymas, I.Šimonytė sakė:

„Nesulauksite, kaip sakė viename anekdote. Be jokios abejonės, diskusijų bus. Diskusijų buvo ir iki šiol. Man atrodo, kad tai, jog mes sutartį šiandien turime, rodo, kad, nepaisant diskusijų, nepaisant to, kad yra kartais skirtingi požiūriai ar skirtingos galimybės prisiimti įsipareigojimus vienu ar kitu klausimu, vis dėlto yra įmanoma rasti tokią formuluotę, kuri gerai užfiksuotų geriausią šalių valią siekti vieno ar kito rezultato.“

Nesulauksite, kaip sakė viename anekdote. Be jokios abejonės, diskusijų bus. Diskusijų buvo ir iki šiol.

I.Šimonytės teigimu, prieš pirmąjį naujos kadencijos Seimo posėdį penktadienį naujieji valdantieji ketina būti sutarę dėl tiek daug, kiek bus įmanoma.

„Jeigu pavyks būti bent jau preliminariai sutarus, tarkime, dėl kad ir ne visos, bet didžiosios dalies Vyriausybės narių, tai jau irgi bus neblogai“, – kalbėjo ji.

Žada stiprius kandidatus

V.Čmilytės-Nielsen teigimu, apie 80–90 procentų Liberalų sąjūdžio programinių nuostatų atrado vietą koalicijos sutartyje ir laukia jų įgyvendinimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Žinoma, svarbu, kas įgyvendins. Bet aš tikrai pasitikiu tuo, kaip mes sėkmingai pirmame etape diskutavome ir radome bendrą sprendimą, lygiai taip pat rasime bendrų gerų sprendimų ir antrame etape kalbėdami apie asmenybes. Iš Liberalų sąjūdžio pusės tikrai pateiksime stiprius, kompetentingus kandidatus ir, manau, kad rasime bendrą sprendimą“, – po koalicijos sutarties pasirašymo komentavo ji.

Liberalų sąjūdis yra įvardijęs kelias kandidatūras. V.Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad pretenduotų užimti Seimo pirmininkės postą.

Į aplinkos bei ekonomikos ir inovacijų ministrus galėtų būti siūlomi partijos pirmininkės pavaduotojai Simonas Gentvilas ir Simonas Kairys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė

„Kandidatai įvardyti nepasikeitė. Bet, žinoma, tai yra kompromisinis sprendimas ir labai svarbu, kaip derybų metu pavyks sutarti su koalicijos partneriais – ir vienais, ir kitais“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

10 kandidatų pavardžių

Pasirašius koalicijos sutartį A.Armonaitė aiškino, kad Laisvės partijai labai svarbus yra turinys.

Ji sakė, kad partija yra paviešinusi visą savo siūlymų paketą. Visi penki Laisvės partijos išskirti prioritetai esą atsidūrė koalicijos sutartyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Dabar laukiame Vyriausybės programos formavimo ir tikimės, kad 80 ar 90 procentų tų pasiūlymų, kuriuos esame pateikę, – turime žodį partnerių, – kad jie atsiguls į Vyriausybės programą.

Žinoma, svarbu yra, kas ir kaip įgyvendins ją. Tai aš esu pateikusi kandidatei į premjerus apie 10 pavardžių kandidatų į ministrus įvairiose srityse. Mes nesame įsikibę nė į vieną kėdę, mes norime, kad kuo geresni kandidatai, kurie turėtų ir koalicijos partnerių, ir premjerės, ir prezidento palaikymą, užimtų tas pozicijas“, – komentavo A.Armonaitė.

Aš esu pateikusi kandidatei į premjerus apie 20 pavardžių kandidatų į ministrus įvairiose srityse.

Pasak jos, iki penktadienio labai svarbu susitarti dėl Seimo vadovybės, nes ji renkama pirmojo posėdžio metu.

Svarbiausias darbas – Vyriausybės programa

Pasirašius koalicijos sutartį G.Landsbergis dėkojo partneriams už greitą, efektyvų, konstruktyvų procesą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Turėjome kiek ilgiau nei savaitę diskusijų, du derybų raundus. Man rodos, kad ir visuomenė buvo supažindinta su tuo, apie ką diskutuojame, ir su grupiniu dokumentu. Dabar keli kiti etapai laukia. Diskusija kita dėl pozicijų, dėl asmenybių, kurios kokius postus užims“, – teigė TS-LKD pirmininkas.

Svarbiausias laukiantis darbas, anot G.Landsbergio, – Vyriausybės programa. Ties ja būsimieji valdantieji turėtų pradėti dirbti netrukus.

Derėjosi daugiau kaip savaitę

Derybos dėl naujos koalicijos truko mažiau nei kelias savaites. Koalicijos sutarties projektas buvo paviešintas ketvirtadienio vakarą.

Sutarties projekte partijos nurodo, kaip formuos Vyriausybę ir skirstysis ministrų portfelius, kokiomis vertybėmis vadovausis valdžioje ir kokie darbai guls į jos darbotvarkę.

„Žmonių pasitikėjimą politika grąžinsime asmeniniu pavyzdžiu“, – skelbia koaliciją formuojančios partijos.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Centro dešinės koalicija naujos kadencijos Seime, darbą pradėsiančiame šį penktadienį, turės 74 vietas.

TS-LKD laimėjo 50 parlamentarų mandatų, Liberalų sąjūdis – 13, o Laisvės partija – 11.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius