Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 06 21

Lietuva Ukrainos atstatymo konferencijoje pristatys planus dėl prekių vežimo per Rusiją ribojimo

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šiandien Londone vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Ukraine Recovery Conference“ (URC 2023) tarptautiniams partneriams pristatys Lietuvos planus neleisti per Baltarusiją ir Rusiją išvežti eksportui į kitas šalis dvejopo naudojimo prekes, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime spaudai.
Spaudos konferencija apie stiprinamą krovinių gabenimo kontrolę
Eksportas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jau kurį laiką stebime gerokai išaugusį tam tikrų Europos Sąjungoje pagamintų ir į Vidurio Azijos šalis gabenamų dvejopo naudojimo prekių, kurios, tikėtina, naudojamos ginkluotei kare prieš Ukrainą, tranzitą per Lietuvos teritoriją. Siekdama tai užkardyti, Lietuva imasi ryžtingų veiksmų – ketiname apriboti šių prekių, kurios gali būti panaudotos mūšio lauke Ukrainoje, tranzitą per Lietuvą. Neabejoju, kad šis drąsus mūsų žingsnis turi tapti ir Europos Sąjungos politikos dalimi“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

Londone vyksiančioje konferencijoje daugiausia dėmesio bus skiriama tarptautinės paramos sutelkimui Ukrainos ekonominiam ir socialiniam stabilizavimui bei atstatymui dėl Rusijos vykdomo karo padarinių, nelaukiant karo pabaigos. URC 2023 konferenciją atidaro D. Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

A.Armonaitė taip pat atstovaus Lietuvai specialioje sesijoje, kurioje daugiausia dėmesio bus skiriama partnerystei technologijų srityje, e. valdymo meistriškumui ir privataus sektoriaus bendradarbiavimui. Ministrė joje pristatys Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimą technologijų sektoriuje.

Taip pat planuojamas susitikimas su D. Britanijos ministre Nusrat Ghani, kurio metu bus aptartas dvišalis ekonominis bendradarbiavimas ir Ukrainos atstatymo galimybės.

Praėjusiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerija taip pat inicijavo konferenciją „Rebuild Ukraine“, kurios metu dalyviai aptarė Ukrainos atstatymo proceso žingsnius ir principus. 2022-aisiais Ukrainos atstatymo darbams skirta konferencija taip pat organizuota Toronte.

Savo ruožtu Lietuvos Respublikos Vyriausybė Ukrainos infrastruktūros atstatymo darbams jau yra skyrusi 11 mln. eurų ir įgyvendina atstatymo projektus. Vienas iš jų jau užbaigtas – ukrainiečiams perduota mobilioji gyvenvietė Borodyankoje, skirta 36 namų netekusioms šeimoms. Lietuva siekia atstatyti sprogimų apgadintą mokyklą Borodyankoje bei rūpinasi darželio Irpinėje renovacija. Tikimasi, kad projektai bus užbaigti šių metų rudenį.

Taip pat Lietuva pradėjo elektros skirstomojo tinklo modernizavimo darbus Mykolajive, siekdama priartinti jį prie ES standartų. Dėmesys telkiamas ir į skaitmeninę transformaciją, kuri taps modernios, naujoviškos ir atsparios šalies atkūrimo pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius