-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 22

Lietuviai aktyviai perka patentus savo išradimams

Lietuvoje pateikiamų Europos patento paraiškų kiekis nuo 2010 m. nuosekliai auga – per 2014 m. buvo pateikta beveik 60 paraiškų. Pagal šį rodiklį praėjusiais metais Lietuva pirmą kartą pralenkė kitas Baltijos šalis. Verta paminėti, kad lietuviai apsaugos savo išradimams dažniausiai siekia Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje.
Jacekas Antulis
Jacekas Antulis / "Novamedia" nuotr.

Pasak advokatės Redos Žabolienės kontoros „Metida“ patentų grupės vadovo dr. Jaceko Antulio, tokį patentavimo intensyvumo didėjimą galima paaiškinti tuo, kad Lietuvos valstybė aktyviai remia patentavimo procesą lietuviams išradėjams užsienyje, taip pat vis labiau yra įsisamoninama, kad intelektinės nuosavybės apsauga reikalinga ne vien dėl grožio, bet labiau dėl konkurencingumo didinimo ir investicijų pritraukimo tarptautinėje rinkoje.

Investuoja į mokslinius tyrimus ir inovacijas

Europos patentų tarnybos atstovai susitikimo metu pristatė technines sritis, kurių išradimus lietuviai siekia apsaugoti dažniausiai. Paaiškėjo, kad daugiausiai Europos patento paraiškų siekiama biochemijos, alkoholinių gėrimų, elektronikos, matavimo įrangos, mikrobiologijos, organinės chemijos, genetikos ir telekomunikacijų srityse.

Daugiausiai Europos patento paraiškų siekiama biochemijos, alkoholinių gėrimų, elektronikos, matavimo įrangos, mikrobiologijos, organinės chemijos, genetikos ir telekomunikacijų srityse.

EPT daugiausia paraiškų per visą laiką yra pateikęs Kauno technologijos universitetas – net 172. Antroje ir trečioje vietose, pateikę po daugiau nei 40 paraiškų, yra Vilniaus universiteto Biotechnologijos institutas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas.

Pasak dr. J. Antulio, iš to galima spręsti, kad lietuviai investuoja į mokslinius tyrimus bei aktyviai konkuruoja su kitų šalių patentuotomis inovacijomis.

Europos patentas suteikiamas tik daliai išradimų

Vis dėlto, vertinant EPT pateiktų Europos patento paraiškų skaičių, reikia turėti omenyje tai, kad tik nedidelė dalis paraiškų išgyvena – Europos patentas suteikiamas tik apie 20 proc. Europos mastu patentuojamų išradimų.

„Paraiškų atmetimo priežastys gali būti labai įvairios: išradimas gali jau egzistuoti ar būti akivaizdus atitinkamos srities specialistui, taip pat gali būti neaiškiai arba nepilnai aprašytas, – teigia dr. Jacekas Antulis, advokatės Redos Žabolienės kontoros „Metida“ patentų grupės vadovas.

Kad patentinė apsauga didėtų

„Viena pagrindinių rekomendacijų asmenims, kurie planuoja teikti paraiškas Europos patentams gauti – visus darbus, susijusius su patentavimu, perduoti ir patikėti šios srities specialistams – patentiniams patikėtiniams, kurie atlieka patentines paieškas, paruošia tinkamus išradimo aprašymus, stebi laiko terminus, gerai žino procedūras bei jų seką, atsižvelgia į užsienyje esančių patentų tarnybų reikalavimus“, – teigia dr. Jacekas Antulis.

Pasitaiko, kad dar neužpildę patento paraiškos, lietuviai viešai pristato savo išradimą parodose arba elektroninėje erdvėje.

Pasak dr. J. Antulio, pasitaiko, kad dar neužpildę patento paraiškos, lietuviai viešai pristato savo išradimą parodose arba elektroninėje erdvėje.

Nors toks atvejis nedažnas, siekiant išvengti tokių klaidų, reikėtų pasitarti su profesionalais ir išsiaiškinti, kada ir kokiomis sąlygomis galima viešinti su išradimu susietą medžiagą bei komercializuoti Lietuvoje ar užsienyje. Tai ne tik padėtų sutaupyti laiko, bet ir užtikrintų išradimo apsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius