-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 29

Lietuviai kaliniai deportacijai iš Anglijos priešinasi kraštutiniais būdais

Nusikaltusių imigrantų deportacija iš Jungtinės Karalystės kelia vis daugiau susirūpinimo atvykėliams. Nors nauja išvarymo iš šalies sistema veikia jau ilgiau nei metus, padidėjus imigrantų antplūdžiui padaugėjo ir deportacijai sulaikytų užsieniečių. Perpildyti sulaikymo centrai bei gyvenimą aukštyn kojomis apverčianti deportacija vis dažniau ramybės neduoda ir emigravusiems lietuviams.
Sulaikyti ir deportacijos laukiantys imigrantai nepatenkinti sistema.
Sulaikyti ir deportacijos laukiantys imigrantai nepatenkinti sistema.

Pernai liepą Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo įstatymas, leidžiantis deportuoti imigrantus dar prieš jiems pateikiant apeliacinį skundą dėl žmogaus teisių pažeidimo ar neteisėto sulaikymo. „Pirma deportuoti, vėliau apeliuoti“ pavadinta sistema įvesta todėl, kad skundus pateikę imigrantai laikinuose sulaikymo centruose sprendimo laukdavo net iki penkerių metų.

Viename sulaikymo centre apgyvendinti imigrantai mokesčių mokėtojams per metus kainuoja 70 tūkst. svarų sterlingų (95618.11 euro). Visoje Didžiojoje Britanijoje tokių centrų yra vienuolika, tad kasmetinės išlaidos mokesčių mokėtojams atsieina 770 tūkst. svarų sterlingų (105 1799.18 euro). Bandydama sutaupyti vidaus reikalų sekretorė Theresa May pasiūlė siųsti užsieniečius namo ir suteikti jiems teisę apeliacijas pateikti iš tėvynių, kur jų išlaikymas nebekainuos nė cento Jungtinei Karalystei.

Nors deportuoti parengtų imigrantų išlaikymui skiriamos didžiulės lėšos, į centrus patekę lietuviai skundžiasi prastomis sąlygomis.

Neatidėliotina deportacija taikoma ne tik nelegaliems imigrantams, bet ir nusikaltimus šalyje įvykdžiusiems bei anksčiau teistiems užsieniečiams. Šis nurodymas skaudžiai smogė ir Lietuvoje kalėjusiems bei Anglijoje naują gyvenimą bandžiusiems pradėti tautiečiams.

Netenkina sulaikymo sąlygos

Nors deportuoti parengtų imigrantų išlaikymui skiriamos didžiulės lėšos, į centrus patekę lietuviai skundžiasi prastomis sąlygomis. Sulaikymo centrams pritaikytos senos įkalinimo įstaigos, tad su imigrantais elgiamasi beveik taip pat, kaip su kaliniais. Užsieniečiai nakvoja kamerose, o įstaigų vidaus taisyklės menkai tesiskiria nuo kalėjimų.

Jau dvi savaitės buvusiame Verno kalėjime Dorsete apgyvendintas Dainius Petkus taip nusivylęs sulaikymo vieta bei sąlygomis, kad Vidaus reikalų ministerijos maldaute maldauja kuo greičiau jį išsiųsti į Lietuvą. Vyras skundžiasi nežmonišku šalčiu, prastu maistu, atmestina sveikatos priežiūra bei šiurpiais kaimynais.

„Nuo šalčio kameroje ir fizinės veiklos stokos man pradėjo skaudėti visus kaulus, tad pasiprašiau pas gydytoją. Tačiau jiems neįdomi mūsų sveikata. Reikia užsirašyti ir laukti eilėje. Va, vienas vyras jau tris savaitės kankinasi nuo danties skausmo, tabletes ryja maišais, bet jokios pagalbos nesulaukia“, – skundėsi lietuvis.

Tėvynėje už netyčinę žmogžudystę bausmę atlikęs vyras tvirtino, kad Lietuvos kalėjime sąlygos kur kas geresnės nei Jungtinės Karalystės laikino sulaikymo įstaigoje: „Buvau Lietuvos kalėjime, ten sąlygos – kitokios. Maistas geresnis, ligonius ir sveikus kalinius laiko skirtingose kamerose, o čia – meta į vieną krūvą. Čia žmonės masiškai žudosi ir miršta. Vienas nusižudė kameroje, kitas – nušoko nuo stogo, dar du mirė kažko parūkę. Žmonės nebeatlaiko.“

Asmeninio archyvo nuotr./Dainius Petkus su sūnumi
Asmeninio archyvo nuotr./Dainius Petkus su sūnumi

Sulaikytasis pasakojo į Verno kalėjimą keliavęs kartu su kitu imigrantu, kuris visą kelionę kosėjo krauju. Didžiai vyro nuostabai, atgabentą į įstaigą ligonį apgyvendino vienoje kameroje su sveiku užsieniečiu. Negana to, sunkiai sergančiam vyrui gydytojas nesuteikė jokios pagalbos ir jam leidžiama vaikščioti kartu su visais nesibaiminant galimo užkrėtimo. „Neaišku, kuo jis serga, pats sakė, kad kažkas negerai su plaučiais. Jie turbūt laukia, kol jis mirs“, – svarstė D.Petkus.

Laikina imigrantų sulaikymo vieta Verno kalėjimas tapo pernai rugsėjį, tad įstaigos atstovai tvirtina, jog prabėgo per mažai laiko, kad kalėjimo darbuotojai prisitaikytų prie naujos tvarkos.

Jungtinės Karalystės Kalėjimų priežiūros inspekcija pateikė ataskaitą, kurioje nurodoma, kad Verno sulaikymo centre – pernelyg daug smurto, tad pareigūnai priversti naudoti ant kūno pritvirtinamas filmavimo kameras. Taip pat inspektoriai pabrėžė, kad Viktorijos laikų kalėjimas naujai savo paskirčiai „per daug panašus į kalėjimą“. Teritoriją juosia dvi apsauginės tvoros, iš kurių viena – spygliuota. Taip pat sulaikytųjų veiksmai per stipriai varžomi.

Vidaus reikalų ministerija griežtą apsaugą bei šiurpią aplinką pateikia kitaip. „Mes džiaugiamės, kad ispektoriai nurodė, jog dauguma Verno gyventojų jaučiasi saugūs ir yra patenkinti priežiūra bei pareigūnų elgesiu“, – kalbėjo Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad buvusiame kalėjime ypač lengva įsigyti narkotinių medžiagų bei nelegalaus alkoholio. Tai patvirtino ir deportacijos laukiantis lietuvis, teigdamas, kad pavartoję narkotinių medžiagų įstaigoje mirė du sulaikytieji.

D.Petkaus mama Aiva 15min.lt tvirtino ką kitą. Pasak moters, sulaikytuosius neaiškiomis medžiagomis svaigina patys darbuotojai: „Kaip man pasakojo, jų kava apibarstoma kažkuo, kad pavalgę vyrai tampa linksmesni, jiems niekas neberūpi, manau, kad taip daroma siekiant išvengti riaušių ar pykčio protrūkių“, – kalbėjo moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius