Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 15

Lietuviai per dažnai atsiduria ligoninėse: kas ir kaip pagerintų sveikatą?

Kai kada žmonės į ligonines patenka, nors to buvo galima ir išvengti. Patvirtinta nauja išvengiamų hospitalizacijų skaičiavimo metodika, atsižvelgiant į kurios rodiklius bus vertinama, kaip efektyviai kiekvienoje savivaldybėje teikiamos ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos. Tai siejama ir su planuojama sveikatos reforma. Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga mano, kad, kalbėdama apie išvengiamas hospitalizacijas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) viską supaprastina. Jis pažymėjo nieko negirdintis apie tai, ką ketinama daryti, kad, tarkime, žmonių gyvensena būtų geresnė, sveikesnė.
Ligoninės akimirka
Ligoninėje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Įsakymą dėl išvengiamų hospitalizacijų rodiklių sąrašo ir skaičiavimo metodikos pasirašė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai, šio rodiklio stebėsena reikalinga įvertinti, kaip efektyviai organizuojamos ir teikiamos ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos kiekvienoje savivaldybėje.

Esą pagal gautus rezultatus bus tobulinami procesai ir išteklių paskirstymas.

Nori sumažinti perpus

Lietuvoje išvengiamų hospitalizacijų atvejų (vertinant pagal 3 pagrindines ligas: astma ir lėtinė obstrukcinė plaučių liga, stazinis širdies nepakankamumas ir diabetas) skaičius išlieka vienas didžiausių Europos Sąjungoje (ES).

2019 metų Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, jis buvo didžiausias visoje ES ir siekė beveik 1000 atvejų iš 100 tūkst. 15 metų ir vyresnių gyventojų.

Higienos instituto duomenimis, 2019 metais Lietuvoje užregistruota beveik 88 tūkst. išvengiamų hospitalizacijų, arba 31,84 atvejo 1000 gyventojų.

Išvengiamos hospitalizacijos sudarė apie 14,6 proc. aktyvaus gydymo stacionare atvejų.

Sveikatos priežiūros įstaigų reformos gairėse numatyta iki 2030 metų šį rodiklį sumažinti perpus – iki 16 atvejų 1000 gyventojų.

Pasak SAM specialistų, duomenys rodo, kad daugumoje savivaldybių ambulatorinė sveikatos priežiūra veikia nepakankamai kokybiškai.

„Perskaičiavę išvengiamų hospitalizacijų atvejus pagal ligonines matytume, kokią dalį nuo visų aktyvaus gydymo atvejų konkrečioje ligoninėje sudaro tokie, kurių galėjo ir nebūti t. y. ligas buvo galima gydyti ambulatorinėje grandyje, neužimant brangių ligoninės resursų, kurie turi būti naudojami sudėtingų atvejų, kurių negalima išspręsti ambulatorinėmis paslaugomis, gydymui“, – aiškino jie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius