Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 25

Lietuvių darbas Danijoje: 55 valandų darbo savaitė ir standartų neatitinkantis atlyginimas

55 valandų arba ilgesnė darbo savaitė, nemokama už viršvalandžius ir 60 kronų už valandą atlyginimas, neatitinkantis Danijos standartų. Tokiomis sąlygomis kasdien statybose prie Buddinge gatvės Soborge, netoli Kopenhagos, dirba daugiau kaip 40 lietuvių, tvirtina profesinė sąjunga 3F.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Profesinė sąjunga bandė susitarti su Lietuvos įmone „Fikripa“, tačiau nesėkmingai. Trūkus kantrybei, darbuotojai užblokavo statybvietę Kopenhagos priemiestyje.

Sėkmė

Ir tai davė rezultatų. „Pirmadienį įmonės vadovas atvyksta į susitikimą, sėsti prie kolektyvinių derybų stalo“, – feisbuke paskelbė profsąjunga.

Profsąjungos duomenimis, atlyginimas už valandą siekia 60 kronų. Rekvizitai.lt duomenimis, UAB „Fikripa“ darbuotojai uždirba apie 1500 eurų per mėnesį, įskaitant pensijas ir atostoginius. Tai reiškia, kad kompanijos darbuotojas per valandą uždirba, kaip ir skelbiama, apie 60 Danijos kronų. Per savaitę dirbama 50-60 valandų. Visa tai neatitinka Danijos standartų.

Filomena Skinderytė, UAB „Fikripa“ direktorė, atmeta jos vadovaujamai įmonei metamus kaltinimus, jog atlyginimas neatitinka Danijos užmokesčio ir darbo sąlygų standartų.

„Mano darbuotojai laimingi ir kai kurie mieliau dirbtų šioje įmonėje nei bet kurioje daniškoje. Tad 3F kaltinimai nėra teisingi“, – avisen.dk sako Filomena Skinderytė.

Statybvietėje senas lavinimo centras turi būti paverstas naujais prabangiais butais.

Pagarsėjo dėl bylų

Pagrindinis statybų užsakovas yra Danijos kompanija „Isco Aps“, pasamdęs lietuvių UAB „Fikripa“ statybų darbams vykdyti.

Pastaroji pasirašė susitarimą su 3F, tačiau, anot profesinės sąjungos, neigia bet kokią atsakomybę už lietuvių įmonės nusižengimus Danijos užmokesčio ir darbo sąlygų standartams.

Užsakovų „Isco Aps“ vadovas yra Madsas Tolderhundas. Be to, kad vadovauja „Isco Aps“, M.Tolderhundas vadovauja ir „Pluswork IVS“ agentūrai, kartu su Sørenu Steeneru Olsenu, buvusiu prieštaringai vertinamos agentūros „Baltic Workforce“ vadovu.

„Baltic Workforce“ žinomi dėl didelio kiekio bylų, kuriose buvo kaltinami darbo jėgos iš rytų Europos išnaudojimu ir mokesčių sistemos apeidinėjimu, rašo Avisen.dk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius