Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

Lietuvoje bus statomi 5 nauji kalėjimai

Iki 2017 metų Lietuvoje bus pastatytos penkios naujos įkalinimo įstaigos bei uždarytos keturios iš dabar veikiančių. Apie 600 mln. litų kainuosiančiai laisvės atėmimo vietų modernizacijos strategijai pirmadienį pritarė ministrų kabinetas.
Lukiškių tardymo izoliatorius – kalėjimas
Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, 2017 metais Klaipėdoje turėtų pradėti veikti pataisos namai bei tardymo izoliatorius – čia būtų perkelti kaliniai iš Marijampolės, uždarant šio miesto įkalinimo įstaigą.

Taip pat į naujas patalpas būtų perkeltos Šiaulių bei Panevėžio kalinimo įstaigos, bus pertvarkomas Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, t. y. kalėjime kalintys nuteistieji bus perkelti į Pravieniškes, o tardymo izoliatorius bus perkeltas šalia Vilniuje, Rasų gatvėje, esančių pataisos namų. Dauguma perkėlimų numatoma 2015–2017 metais. Pasak ministro, reforma palies apie 80 proc. kalinių.

Sumažės išlaikymo išlaidos

Pertvarkymo strategijoje nėra numatoma, kas įsikurs vietoj buvusių įkalinimo įstaigų. Šiuos pastatus planuojama tiesiog parduoti, tačiau užsidirbti valstybė nesitiki. „Pagrindinė ekonomija bus ne iš parduoto turto, o iš to, kad bus efektyviau organizuojamas pataisos namų bei izoliatorių darbas“, – aiškino R.Šimašius.

Vidutinės vieno kalinio išlaikymo sąnaudos sumažėtų nuo 55 iki 40 litų per dieną. „Tai bus pasiekiama per ūkinius ir buitinius klausimus: didesnis energetinis efektyvumas, patogiau ir geriau išdėstytos patalpos. Įdiegus daugiau techninės apsaugos priemonių, sumažės prižiūrėtojų poreikis“, – žurnalistams aiškino ministras.

Daugelį perkels į kameras

Šiuo metu dauguma nuteistųjų bausmę atlieka bendrabučio tipo pataisos namuose, o rakinamose kamerose kali tik keli procentai kalinių. Atlikus reformą kamerose bausmę atliktų apie pusė kalinių – taip padidėtų saugumas, sumažėtų prižiūrėtojų poreikis.

Esą šiuo metu bendrabučio tipo patalpose kalintys nuteistieji gyvena po kelis viename kambaryje, jiems netrukdoma net ir naktį užeiti į kitus kambarius, todėl tai kelia daug saugumo problemų.

„Kalbant apie kameros tipo įstaigą, tai reikš ramesnį ir individualesnį gyvenimą kaliniams. Žmonės kamerų tipo įstaigose gyvena užrakinti, tik pagal režimą yra išleidžiami pasivaikščioti ar maitinami“, – kalbėjo R.Šimašius.

Darbuotojų specialiai neatleis

Darbuotojų reformos metu specialiai atleisti neketinama – jų skaičius bus mažinamas tiesiog nepriimant naujų.

Taip pat dešimtadaliu (t. y. apie 1 mln. litų) sumažėtų metinės konvojavimo išlaidos – tai bus pasiekta pastačius tardymo izoliatorių bei pataisos namus Klaipėdoje. Šiuo metu Vakarų Lietuvoje nėra tardymo izoliatoriaus, todėl teismo įtariamieji laukia Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius