Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 10

Lietuvoje gyvenantis iranietis Reza Salehi: „Nesutinku, kad lietuviai šalti žmonės“

Vienas iš Rezos Salehi gyvenimo tikslų – dirbti pačiam sau, kurti savo verslą. Gimtojoje šalyje – Irane – tam tinkamų sąlygų nėra. Taigi prieš ketverius metus vyras nusprendė keltis į Europą ir kardinaliai keisti savo gyvenimą. O kodėl Lietuva? Prieš atsakydamas į šį klausimą, Reza Salehi šypsosi: „Ji buvo mažai žinoma, o man patinka nuotykiai“. Dabar iranietis turi ir kitų atsakymų – nuostabi gamta ir puikūs žmonės.

Kardinaliai pakeitė gyvenimą

Gyvendamas Irane Reza Salehi jau ne vienerius metus mąstė apie tai, kad teks emigruoti. „Dirbau samdomą darbą, bet visą laiką norėjau sukurti ką nors savo – individualaus. Mano gimtojoje šalyje nėra sudaryta tam sąlygų, taigi siekti savo tikslų išvykau į Europą“, – pasakojo iranietis.

Pirmoji Rezos pažintis su Lietuva nebuvo ilga – praleido čia vos kelias savaites, bet, kaip pats tikina – patiko viskas. O labiausiai – gamta ir senamiestis. „Galbūt labiausiai gamta. Tokios nuostabios ir žmogaus nenuniokotos gamtos Irane tikrai nėra. Taigi, visų pirma Lietuvą pamilau dėl to. Antra, mane labai žavi senamiestis ir... Vilniaus universitetas – tai viena mano mėgstamiausių vietų“, – dėstė Reza Salehi.

Tokios nuostabios ir žmogaus nenuniokotos gamtos Irane tikrai nėra. Taigi visų pirma Lietuvą pamilau dėl to.

Tąkart iranietis pasigrožėjo šalimi ir išvyko, tačiau neilgai trukus grįžo – ir dabar gyvena Lietuvoje jau trejus su puse metų. Fotografija itin besidomintis Reza ne tik žavisi šalies gamta, bet ir nuolat stengiasi užfiksuoti gražiausius vaizdus. Jais imigrantas dalijasi savo sukurtoje „Facebook“ paskyroje „Aš myliu Lietuvą“.

Atvykęs į Lietuvą R.Salehi po truputį pradėjo mokytis lietuvių kalbos – iš pradžių Vilniaus universitete, o po to prisijungė prie Socialinių-edukacinių iniciatyvų centro PLIUS, kuris, imigranto teigimu, jam labai padėjo. Taip pat Reza Salehi lankėsi Vilniaus arkivyskupijos Caritas Mokymo centre naujai atvykusiems trečiųjų šalių piliečiams. Abu projektai buvo finansuoti iš Europos fondo trečiųjų šalių piliečių integracijai 2007–2013 m. programos lėšų. Ši programa skirta padėti užsieniečiams integruotis mūsų visuomenėje.

Kalbėdamas apie lietuvių kalbą Reza tikina, kad ji ne iš lengvųjų ir nusijuokia: „Tai labai sunki kalba. Suprantu apie 30 proc. lietuviškų pokalbių, moku pagrindines, svarbiausias frazes – kasdieniniams gyvenimui užtenka“, – tikino iranietis.

Užsiima eksportu

Pirmaisiais metais Lietuvoje Reza turėjo viltį vietinius pripratinti prie datulių – jos juk labai sveikos, primena imigrantas. Vis dėlto datulių importo verslas Lietuvoje neprigijo. „Paprasčiausiai neapsimokėjo. Jas atvežti, sandėliuoti, prižiūrėti – nepigus malonumas. O ir lietuviai jomis itin nesigardžiuoja“, – aiškino Reza.

Iš Lietuvos ir kitų Europos šalių į Iraną vežame įvairius maisto produktus – šokoladą, dribsnius ir pan.

Iranietis netruko pakeisti profilio – dabar, kaip pats sako, sekasi kur kas geriau. „Dabar mano pagrindinė veikla – eksportas. Iš Lietuvos ir kitų Europos šalių į Iraną vežame įvairius maisto produktus – šokoladą, dribsnius ir pan.“, – kuo verčiasi, atskleidė pašnekovas. Vis dėlto Reza neslėpė, kad Lietuvoje užsieniečiui verslauti nėra lengva.

„Jei įsivažiuosime ir viskas bus gerai – be abejo, liksiu. Labai norėčiau likti Lietuvoje, kaip sakiau – man čia labai patinka“, – svarstė pašnekovas.

Lietuvių šaltumas – stereotipas

R.Salehi atviravo, kad prieš jam atvykstant į Lietuvą užsieniečiai draugai perspėjo – lietuviai yra itin šalti žmonės. „Iš pradžių galbūt taip ir atrodė, tačiau dabar galiu pasakyti, kad su tuo visiškai nesutinku. Taip, jie nėra iš tų, kurie nuolat šypsosi, bet jų perdėtas šaltumas – tik stereotipas“, – kalbėjo imigrantas.

Lietuviai gali būti uždaresni tol, kol tavęs nepažįsta, kol nepasitiki tavimi, tačiau kiek pabendravę – atsiskleidžia, savo įžvalgomis dalijosi R.Salehi. „Lietuviai tikrai svetingi ir geri žmonės. Turiu labai daug draugų lietuvių, su kuriais puikiai bendraujame, kurie man labai daug padėjo. Manau, jau išmokau su jais bendrauti“, – dėstė pašnekovas.

Paklaustas, ar teko gyvenant Lietuvoje girdėti neigiamų komentarų dėl religijos ar dėl kitų dalykų, R.Salehi visų pirma tikino nesantis labai religingas. „Buvau girdėjęs, kad lietuviai yra linkę į rasizmą, tačiau tokios patirties neturėjau“, – atviravo pašnekovas. Tiesa, dėl nacionalizmo, prisiminė Reza, tiesos yra. „Aš pats nesu nacionalistas, o lietuviai to turi. Aš pats tiesiog nesistengiu to provokuoti, man tiesiog įdomu, ką jie galvoja“, – kalbėjo Reza.

Kalbėdamas apie ryškiausius lietuvių bruožus, R.Salehi tikino, kad lietuviai – išties labai protingi žmonės, labai daug išsilavinusio jaunimo. Aišku, pasak imigranto, reikėtų paminėti ir geraširdiškumą bei svetingumą. Galiausiai, paprašytas pasakyti kelis žodžius lietuviškai, Reza sutinka: „Aš labai labai myliu Lietuvą.“

Lietuvoje už Europos fondo trečiųjų šalių piliečių integracijai programos administravimą yra atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

logo, es, integracija
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius