Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16 /14:35

Lietuvoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 17: visi atvejai atvežtiniai

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso infekcijos atvejai. Pirmadienį fiksuoti dar trys nauji koronaviruso atvejai, visi jie – įvežtiniai. Bendras patvirtintų atvejų skaičius išaugo iki 17.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Vienas pirmadienio naktį išaiškintas užsikrėtęs asmuo grįžo iš Ispanijos, kitas – iš Vokietijos, jie abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose. Iš Ispanijos, Madrido, grįžo 24 metų moteris. 15min žiniomis, ji infekcijos simptomus pajuto dar būdama Ispanijoje. 32 metų vyras blogai pasijuto jau grįžęs į Lietuvą. Prieš tai jis lankėsi Ukrainos sostinėje Kijeve, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje. Kovo 15 d., sekmadienį, jis kreipėsi karštąja linija ir po tyrimų jam buvo nustatytas koronavirusas.

Pirmadienį po pietų sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žuranalistus lakoniškai informavo apie dar tris išaiškintus infekuotus asmenis.

Vienas jų, 15min žiniomis, į Klaipėdos ligoninę atvežtas iš Telšių. 56 metų vyras į Lietuvą grįžo iš Dominikos Respublikos.

Siekiant sulėtinti viruso plitimą, Sveikatos apsaugos ministerija ragina žmones maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai.

Pajutus ligos simptomus į medikus pagalbos reikia kreiptis telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio privaloma 14 dienų saviizoliacija.

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

Visame pasaulyje nuo koronaviruso jau mirė daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, daugiausia aukų Kinijoje ir Italijoje.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Vyriausybė siūlo savo ir savivaldybių tarybų posėdžius leisti organizuoti nuotoliniu būdu

14:20

Vyriausybė siūlo leisti Ministrų kabinetui, taip pat šalies savivaldybių taryboms posėdžiauti nuotoliniu būdu.

Šie pakeitimai, kartu su kitais pirmadienį priimtais Vyriausybės siūlymais, yra reakcija į pasikeitusias darbo sąlygas dėl įvesto karantino ir koronaviruso grėsmės. Pataisos ypatingos skubos tvarka teikiamos Seimui. 

„Norėdami užtikrinti visų valstybės institucijų sklandžią veiklą, ir laiku priimamus sprendimus, teikiame Vietos savivaldos įstatymo pataisų projektą dėl galimybių savivaldybių taryboms organizuoti savo tarybų posėdžius nuotoliniu būdu ir priimti reikiamus sprendimus“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė R.Tamašunienė.

Ministrų kabinetas pirmadienį pritarė Vyriausybės įstatymo pakeitimui, siūlančiam numatyti, kad Vyriausybės posėdžiai ir pasitarimai gali būti organizuojami „nuotoliniu būdu realiu laiku elektroninėmis ryšio priemonėmis“.

Analogiški sprendimai siūlomi ir Vietos savivaldos įstatyme, kuris šiuo metu nuotolinio darbo galimybės nenumato, tad savivaldybių valdžios darbas, kai politikai negali fiziškai rinktis į posėdžius, anot Vidaus reikalų ministerijos, gali būti paralyžiuotas.

Tiek priimant sprendimus ministrams, tiek savivaldybių tarybų nariams, teisės aktuose keliama sąlyga užtikrinti jų tapatybės ir balsavimo rezultatų nustatymą.

R.Tamašunienė dar kartą paragino sekti nuotolinio darbo pavyzdžiu ir įmones bei kitas institucijas.

Lietuvos didmiesčiai tariasi su apgyvendinimo įstaigomis dėl karantinavimo galimybių

12:59

Lietuvoje įvedus karantiną, šalies didmiesčiai tariasi su apgyvendinimo įstaigomis dėl karantinavimo jose galimybių.

Vilniuje kai kurios jų teigia paslaugas suteiksiančios nemokamai, Kaunas kol kas naudosis savivaldybės patalpomis, o Klaipėdos miestas pripažįsta, kad dalį verslo teko įkalbinėti. 

Vilniuje – šimtas pasiūlymų

Vilniaus savivaldybė sulaukė pasiūlymo iš viešbučio „Urbihop“ ir dar beveik šimto įvairių asmenų pasiūlymų. 

„VIešbutis „Urbihop“ pasiūlė visą jį imti nemokamai. Esame sulaukę ir dar beveik šimto pasiūlymų iš įvairių fizinių ir juridinių asmenų – apgyvendinimo paslaugų teikėjų, butų, namukų. (...) Yra pačių įdomiausių, ir tie, kas turi „Airbnb“, irgi parašė“, – BNS sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis. 

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Anot jo, stengiamasi užtikrinti kuo didesnes galimybes, jog esant poreikiui, būtų galima jomis naudotis.

„Kai veiki kartu su verslu, o nesistengi padaryti visko vienas kaip valdžios atstovas, tai tikrai nėra problemų – žmonės nusiteikę, mato situaciją ir siūlo pagalbą kaip tik gali. Čia visiems turėtų būti pamoka, kad su verslu bendrauti reikia“, – teigė administracijos vadovas. 

„Urbihop“ savininkės „Darnu Group“ komunikacijos vadovė Olga Malaškevičienė BNS informavo, jog viešbutyje yra 175 vietos. 

Kaunas nori patalpų viename komplekse

Kauno miestas teigia sulaukęs pagalbos siūlymų iš viešbučių ir kitų apgyvendinimo įstaigų karantinuoti žmones, tačiau kol kas sprendimai nepriimti ir savivaldybė naudoja savo išteklius. 

 „Yra keletas viešbučių tinkliukų, kurie pasirengę suteikti, jeigu prireiktų, patalpas. Bet kol kas miestas remiasi savo turimomis. (...) Turime 30 vietų, patalpų. (...) Mes labiau linkę žiūrėti į viešbučius, motelius, kurių visos gyvenamosios patalpos yra viename komplekse, negalime žiūrėti į atskirus apartamentus, išsidėsčiusius po visą miestą“, – BNS pirmadienį sakė Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius. 

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Jarusevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Jarusevičius

Pasak jo, pagalbą siūlė ir smulkaus verslo atstovai, turintys apartamentus senamiestyje, taip pat ir klinika „Nordclinic“. 

„Kol kas sprendimai nepriimti, bet jie bus svarstomi artimiausiu metu“, – pridūrė. T.Jarusevičius. 

Kaune veikianti plastinės chirurgijos ir dermatologijos klinika „Nordclinic” pirmadienį pranešė turinti tris intensyvios terapijos palatas, kuriose gali priimti ligonius, jeigu susidarytų trūkumas valstybiniame sektoriuje. Be to, čia veikia ir 14 palatų (20 lovų), kurias, esant poreikiui, klinika pasiruošusi suteikti ligonių izoliacijai. 

Klinika teigė galinti suteikti ir tris šiuo metu Kaune esančius plaučių ventiliavimo aparatus.

Klaipėdoje kai kuriuos teko įkalbinėti

Klaipėdos savivaldybė susitarė su penkiomis apgyvendinimo įstaigomis, kurios iš viso gali pasiūlyti 170 vietų. Pasak savivaldybės administracijos vadovo Gintaro Neniškio, dar planuojama surasti 30 vietų, kad pirmam etapui būtų 200 karantinavimo vietų rezervas. 

„Dabartiniu metu planuojame turėti 200 vietų, nes yra ir šeimyninių, ir vieno, ir dviejų vietų. Jei šeima izoliuotųsi, būtų vienas variantas, jei atskiras asmuo, tai kitas variantas. Manome, kad tokio rezervo pirmam etapui turėtų pakakti. Jei matysim, kad poreikis auga, užsakymus tęsime“, – BNS sakė G.Neniškis. 

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Gintaras Neniškis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Gintaras Neniškis

Anot jo, iki sekmadienio nė viena įstaiga nesutiko teikti šių paslaugų, jas teko įtikinėti, tačiau pirmadienį, situacija pasikeitė, atsirado savanorių. 

„Iki sekmadienio nė vienas nebuvo sutikęs, reikėjo fiziškai važinėti, kalbėti, bendrauti, įtikinėti, o šiandien pasipylė savanoriai. Labai smagu, nes savanoriškai visada geriau“, – teigė miesto administracijos vadovas. 

Už paslaugas įtaigoms bus sumokama, o jos perkamos viešųjų pirkimų būdu. Savivaldybė šiuo metu tam numatė 40 tūkst. eurų, kuriuos vėliau turėtų kompensuoti Vyriausybė. 

Spaudos konferencija Prezidentūroje – be žurnalistų

11:30

Lietuvoje įvedus karantiną dėl koronaviruso, spaudos konferencija po prezidento ir premjero susitikimo vyks be žurnalistų.

Žurnalistai klausti kviečiami per atstovą žiniasklaidai.

„Dėl susidariusios situacijos į spaudos konferencijas žiniasklaidos nekviečiame, dirbs Prezidentūros ir LRT filmuotojai“, – BNS sakė prezidento patarėjas Antanas Bubnelis.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis aptarti koronaviruso situaciją susitinka pusę antros popiet.

Nuo vidurnakčio iš Lietuvos neleista išskristi šešiems piliečiams, neįleistas norvegas

10:20

Nuo pirmadienio vidurnakčio iki ryto iš Vilniaus ir Kauno oro uostų neleista išskristi šešiems Lietuvos piliečiams, neįleistas vienas norvegas, informavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis.

„Nuo karantino pradžios neįleistas vienas asmuo iš Norvegijos Vilniaus oro uoste. Bet jis išskrido tuo pačiu reisu atgal. Vilniaus ir Kauno oro uostuose per šį laiką iš Lietuvos neišleisti šeši Lietuvos piliečiai, neatitikę, paskelbus karantiną, nurodomų sąlygų“, – BNS sakė G.Mišutis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnyba

Anot jo, iki šiol atšaukta apie pusė visų anksčiau planuotų skrydžių iš Lietuvos.

VSAT dar tikslina naujausius duomenis, kiek asmenų neišleista iš šalies ir neįleista į ją pasienyje. Kol kas duomenys, turimi iš pasienio su Lenkija: iki 9 val. ryto į Lietuvą per vienintelį galimą kirsti Kalvarijos patikros punktą neįleisti du užsieniečiai, iš Lietuvos į Lenkiją neišleista 15 asmenų. 

Pasak G.Mišučio, gyventojai yra gerai informuoti apie karantino sąlygas, todėl didesnių problemų, incidentų pavyksta išvengti.

„Žmonės nepatenkinti, bet be jokių ekscesų“, – sakė jis.

Lietuvai nuo pirmadienio vidurnakčio įvedus karantiną, į šalį draudžiama patekti užsieniečiams, taip pat draudžiama iš šalies išvykti Lietuvos piliečiams, išskyrus tuos, kurie dirba ar gyvena užsienyje ar turi VSAT vadovų leidimą.

Vykstantiems į kitas valstybes užsieniečiams dar suteikiama teisė per tris paras kirsti Lietuvos teritoriją tranzitu, be būtinų sustojimų. 

„Swedbank“ ir SEB padaliniuose aptarnaus tik iš anksto užsiregistravusius klientus

09:40

Dėl šalyje paskelbto karantino ir siekiant maksimaliai sumažinti koronaviruso plitimo galimybę nuo kovo 16 dienos „Swedbank“ padaliniuose bus aptarnaujami tik iš anksto užsiregistravę klientai. SEB bankas pranešė, kad iš anksto užsiregistravusius klientus priims kai kurie skyriai. 

„Swedbank“ informavo, kad jo padaliniuose bus teikiamos tik šios būtiniausios paslaugos: mokėjimo kortelių atsiėmimas, interneto banko identifikavimo priemonių išdavimas, kitos operacijos, kurių negalima atlikti nuotoliniu būdu, teigiama

Banko klientų aptarnavimo padaliniai dirbs darbo dienomis nuo 10 iki 16 valandos. Atsižvelgiant į padėtį, kuri gali keistis, padalinių darbo laikas ateityje taip pat gali keistis, apie tai būtų informuota papildomai.

Kol karantino laikotarpiu neveiks prekybos centrai, nedirbs ir „Swedbank“ klientų aptarnavimo padaliniai Vilniaus  „Akropolyje“, „Mandarine“, „Panoramoje“, taip pat klientų aptarnavimo centrai Vokiečių ir Lukšio gatvėse, Kauno „Megoje“, „Mole“, prekybos centre „Savas“, Klaipėdos „Studlende“.

SEB pranešė, kad klientų aptarnavimo skyriai laikinai bus uždaryti visiems banko klientams, tačiau kai kurie skyriai priims klientus, iš anksto užsiregistravusius dėl būtinų paslaugų, kurių nėra galimybės suteikti nuotoliniu būdu. 

Klientai, kuriems kritiškai būtina susitikti su banko darbuotojais (pavyzdžiui, atsiimti kreditinę kortelę, pasirašyti interneto banko sutartį ir kita), turės užsiregistruoti susitikimui, iš anksto paskambinę į banko Konsultacijų centrą telefonu.

„SEB bankas, kaip ir kitos finansų institucijos, atlieka kritinę funkciją šalies ekonomikoje, todėl ir toliau vykdysime kasdienius veiklos procesus. Tačiau, atsižvelgdami į Vyriausybės siekius sumažinti koronaviruso plitimo pavojų, skyriuose aptarnausime tik tuos, kurie bus iš anksto užsiregistravę dėl būtinų paslaugų,“ – pranešime sakė SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė. 

SEB interneto bankas, mobilioji SEB programėlė, atsiskaitymai kortelėmis ir bankomatai veikia kaip įprasta.

Lietuvos Vyriausybė dėl koronaviruso plitimo nuo pirmadienio visoje šalyje įvedė karantiną.

Įvedus karantiną, šalyje sutriko kraujo donorystė

09:39

Įvedus karantiną, šalyje sutriko kraujo donorystė, skelbia Vilniaus universiteto Santaros klinikos. Pasak klinikų, norint užtikrinti kraujo poreikį, kasdien jo duoti turi bent 70-100 donorų, o tai padėdavo užtikrinti mobiliosios kraujo donorystės akcijos, jos įvedus karantiną atšauktos.

Todėl donorų prašoma atvykti duoti kraujo į klinikas Santariškėse.

Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė teigia, kad ligoninėse mažinami planiniai gydymai, tačiau kas dieną atliekamos neatidėliotinos, gyvybę gelbstinčios medicininės procedūros, operacijos, kraujo perpylimai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras

„Kraujas reikalingas nuolat. Per dieną būtiniausioms procedūroms mūsų klinikose sunaudojama apie 100-150 kraujo vienetų, o tai reiškia, jog kasdien Kraujo centre turėtų apsilankyti 70-100 kraujo donorų”, – sako Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė.

Vadovaujantis įvestomis karantino sąlygomis, mobiliosios kraujo donorystės akcijos yra atšaukiamos ir susitelkiama į donorų priėmimą Kraujo centre.

„Santaros klinikose kraujo laukia naujagimiai, moterys gimdyvės, pacientai po kaulų čiulpų ar organų transplantacijų, chirurginių operacijų, po autoavarijų ir kitų nelaimingų atsitikimų. Pacientų gydymas nesustoja, skubiems atvejams karantinas netaikomas. Kreipiamės į Lietuvos žmonės prašydami supratimo ir pagalbos, kurios bet kurią akimirką gali prireikti jums ar jūsų artimiesiems“, – kreipiasi Santaros klinikos.

Klinikos nurodo, jog Kraujo centras dirba be poilsio dienų, užtikrinama, kad pacientai bus priimami saugiai, patalpos yra izoliuotos nuo bendrų klinikos patalpų.

Įvažiuoti į Lenkiją Kalvarijos pasienio punkte – 13 km automobilių eilė

08:55

Pasienyje su Lenkija pirmadienio rytą nusidriekusi 13 km krovininių automobilių eilė, eilės taip pat formuojasi ir Medininkų kontrolės punkte iš Baltarusijos pusės, BNS pirmadienį informavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Pagrindinė problema – prie vidinių sienų su Lenkija, šiuo metu eilė prie Kalvarijos punkto 13 kilometrų, šiek tiek sumažėjusi per naktį“, – sakė R. Liubajevas.

Sekmadienio vakarą, policijos duomenimis, Kalvarijos punkte buvo nusidriekusi 24 km eilė.

Anot VSAT vado, eilės formuojasi ir dėl didžiulių automobilių srautų, ir dėl pasieniečių kruopščiai atliekamų patikrų pasienyje.

„Lenkijos pasieniečiai ir kitos institucijos labai kruopščiai tikrina visus vairuotojus ir automobilius, ir dėl to irgi susidaro eilė, mes bandome derinti tuos klausimus“, – sakė R. Liubajevas.

Anot jo, pirmadienio ryto duomenimis, eilių pasienyje su Latvija nėra.

„Tik iš Baltarusijos pusės link Medininkų susidaro eilės, bet ten kadangi kontrolė vykdoma visą laiką, tai tokia situacija buvo“, – teigė R.Liubajevas.

Pasienio kontrolės punktų direkcijos duomenimis, pirmadienio rytą Medininkų kontrolės punkte eilė buvo ir norint išvykti iš Lietuvos – laukė 218 vilkikų.

VSAT vadas taip pat patvirtino, kad yra neįleistų į Lietuvą užsieniečių, taip pat – neišleistų iš šalies Lietuvos piliečių, tačiau tikslūs skaičiai bus žinomi kiek vėliau pirmadienį.

Lietuvoje nuo pirmadienio įsigaliojus karantinui, į šalį draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus.

Iki trečiadienio 23.59 val. paliekama galimybė užsienio valstybių piliečiams kirsti Lietuvos teritoriją tranzitu. Ribojimai netaikomi prekių judėjimui.

Taip pat draudžiama Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies, nebent jie gyvena ar dirba užsienyje. Išskirtiniais atvejais leidimą išvykti galima gauti iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo ar jo įgalioto asmens. Šalies teritorijoje judėjimas neribojamas.

Sienos kirtimas apribojamas iki aštuonių pasienio punktų. Sieną kirsti galima ir per oro uostus, valstybinį jūrų uostą.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-16 08:55

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius