Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 12

Lietuvoje registruoti pirmieji šiemet paukščių gripo atvejai laukinėje gamtoje

Lietuvoje registruoti pirmieji šiemet paukščių gripo atvejai laukinėje gamtoje – nuo šios ligos krito rudagalviai kirai.
Gaidys
Gaidys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip trečiadienį BNS nurodė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), gaišenos aptiktos prieš kelias dienas Marijampolėje.

Tyrimams atrinkus aštuonis nugaišusius paukščius, nustatyta, kad jie buvo užsikrėtę H5N1 potipio labai patogenišku paukščių gripo virusu.



„Tai šiemet pirmas paukščių gripo atvejis laukinėje gamtoje Lietuvoje“, – nurodė tarnyba.

VMVT teigimu, rudagalviai kirai – viena iš kelių kolonijas sudarančių jūrinių paukščių rūšių, kurie yra labai imlūs šiam paukščių gripo potipiui, todėl galimi dideli gaišimai šių paukščių perėjimo vietose.

Praėjusiais metais vienoje iš didžiausių rudagalvių kirų perėjimo vietų Kauno rajone esančio Krivėnų tvenkinio saloje ir pakrantėse dėl paukščių gripo išgaišo beveik tūkstantis kirų.

„Paukščių gripo viruso nešiotojai ir platintojai gamtoje yra migruojantys laukiniai vandens paukščiai. Kontaktas su laukiniais paukščiai yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurių virusas patenka ir į naminių paukščių laikymo vietas“, – teigė VMVT.

Paukščių gripu sergantys paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse.

Nuo ligos gali nugaišti visi ūkyje laikomi paukščiai.

Šiemet nuo paukščių gripo jau nukentėjo ir naminių paukščių augintojas, kurio ūkyje Varėnos rajone išgaišo visi auginti naminiai paukščiai.

Nuo paskutinio atvejo, kuomet virusas buvo patekęs į naminių paukščių ūkį, jau buvo pradėję daugiau nei dveji metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius