Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10

Lietuvoje vyko elitinių policijos ir kariuomenės padalinių snaiperių pratybos

Šią savaitę baigėsi įvairiose Lietuvos vietovėse vykusios tarptautinės policijos antiteroristinių ir kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgų snaiperių pratybos. Šiemet į antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ organizuotą renginį „Baltic shadows 2018“ atvyko snaiperiai iš 5 šalių.
Lietuvoje vyko tarptautinės elitinių padalinių snaiperių pratybos „Baltic shadows 2018“
Lietuvoje vyko tarptautinės elitinių padalinių snaiperių pratybos „Baltic shadows 2018“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kartu mokėsi dirbti įvairių šalių policijos ir kariuomenės padalinių snaiperiai

Pratybose, kurios kasmet vyksta vienoje iš Baltijos šalių, dalyvavo antiteroristiniai policijos padaliniai – Austrijos „Cobra“, Latvijos „Omega“, Lenkijos „BOA“, Estijos „Komando K“ ir Lietuvos – ARAS.

Kartu su policijos antiteroristinių padalinių pareigūnais treniravosi Lietuvos ir Amerikos kariuomenių specialiųjų pajėgų snaiperiai.

Pratybų užduotys buvo suformuotos taip, kad skirtingų šalių pareigūnai ir kariai susidirbtų tarpusavyje, rastų bendrus taktinius sprendimus ir pasidalintų patirtimi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktoras Grabauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktoras Grabauskas

Pasak antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vado Viktoro Grabausko, šios pratybos buvo svarbios ne tik dėl to, kad buvo galimybė kelti savo profesionalumą, dalintis savo patirtimi, bet ir dėl galimybės susidėlioti tarpusavio sąveikos procedūras.

„Esant dabartinei situacijai tai yra tikrai labai svarbu, nes niekada nežinai, kada gali prireikti ateiti vieni kitiems į pagalbą, ar tai būtų teroristiniai išpuoliai, ar hibridinio karo grėsmės“, – teigė Lietuvos antiteroristinio padalinio vadas.

Šaudė iš laivų, naktimis ir tvarstė nutrauktas rankas

„Baltic shadows 2018“ pratybos vyko keletą dienų įvairiose Lietuvos vietose. Jų metu pareigūnai ir kariai turėjo atlikti skirtingas komandines užduotis.

Standartinė precizinė užduotis buvo pataikyti į prie manekeno galvos pririštą stalo teniso kamuoliuką. Taip buvo imituojamas įkaitas ir pagrobėjas.

Dažnai snaiperiai atlieka ir žvalgybos užduotis, tad pratybų metu jiems teko atlikti paros žygį ir jo metu surinkti reikiamą informaciją.

Kiek rečiau pasitaikanti užduotis – šaudymas naudojantis naktinio matymo prietaisu ir termovizoriumi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvoje vyko tarptautinės elitinių padalinių snaiperių pratybos „Baltic shadows 2018“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvoje vyko tarptautinės elitinių padalinių snaiperių pratybos „Baltic shadows 2018“

Viena iš neskelbtų pratybų užduočių tapo pirmosios pagalbos suteikimas. Buvo imituojamas sprogimas, po kurio šalia buvusiam žmogui buvo neva nutraukta plaštaka ir sužalotos kitos kūno vietos. Snaiperiai turėjo apžiūrėti nukentėjusįjį ir jam suteikti kuos skubesnę ir tikslesnę pirmąją pagalbą.

Tačiau bene labiausiai dalyviams įstrigo šaudymas į vandenyje esantį taikinį iš jūroje plūduriuojančio laivo. Tokioje pozicijoje ypač sunku nusitaikyti, kadangi tiek snaiperio, tiek taikinio pozicija yra nestabili.

Kasmet vykstančios teisėsaugos ir kariuomenės specialiųjų pajėgų snaiperių pratybos organizuojamos vis kitoje Baltijos šalyje.

„Aras“ – skydas nuo terorizmo

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinę „Aras“ sudaro keletas struktūrinių vienetų. Tai – administracija, Informacijos, analizės ir derybų skyrius, Sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyrius ir 3 intervenciniai padaliniai. Vienas iš jų dislokuotas Klaipėdoje.

Nėra tiksliai atskleidžiama, kiek žmonių dirba antiteroristinėje rinktinėje, spėjama, kad bendras darbuotojų skaičius gali viršyti 100.

Rinktinėje išskiriamos kelios specializacijos – šturmuotojų, snaiperių, derybininkų ir išminuotojų. Jos remiasi pasauline praktika ir yra reikalingos rinktinės tikslams ir uždaviniams vykdyti.

ARAS priklauso organizacijai ATLAS, kuri vienija stipriausius Europos Sąjungos antiteroristinius padalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius