-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 21

Lietuvos iniciatyva devynios ES šalys kuria kibernetines pajėgas

Lietuvos iniciatyva devynios Europos Sąjungos (ES) šalys sutarė sukurti greitojo reagavimo kibernetines pajėgas, pranešė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.
Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis / LRVK/ Dariaus Janučio nuotr.

Susitarimą pirmadienį Liuksemburge pasirašys Lietuva, Estija, Kroatija, Nyderlandai ir Rumunija, o Prancūzija, Ispanija, Lenkija ir Suomija oficialiai prisijungs iki metų pabaigos.

„Tikslas yra sukurti kas pusmetį rotuojamas ES kibernetines greitojo reagavimo komandas“, – interviu BNS sakė ministras.

Anot R.Karoblio, besirotuojančios ES komandos galėtų ateiti į pagalbą valstybėms narėms didelių kibernetinių incidentų atveju.

Pasak ministro, su ES institucijomis bus svarstoma galimybė projektui naudoti ES biudžeto lėšas techninei ir programinei įrangai įsigyti.

Rotuojamų pajėgų grafiką numatoma patvirtinti kitąmet, bet jau šiemet į Lietuvos nacionalines pratybas bus įtrauktas ES pajėgų prototipas, sakė R.Karoblis.

Prie projekto stebėtojų teisėmis prisijungia dar keturios šalys – Belgija, Graikija, Slovėnija ir Vokietija.

Lietuvos žvalgybos tarnybų teigimu, didžioji dalis priešiškos veiklos kibernetinėje erdvėje yra susijusi su Rusija, daugiausia veikiama prieš Lietuvos valstybės institucijas ir energetikos sektorių.

Kibernetinės pajėgos yra vienas iš pirmųjų projektų pagal pernai pasirašytą susitarimą dėl glaudesnio ES gynybos bendradarbiavimo.

Lietuva ilgus metus skeptiškai vertino ES karinį bendradarbiavimą, nerimaudama, kad jis gali dubliuoti NATO ir sumažinti JAV vaidmenį Europoje.

Bet JAV prezidento Donaldo Trumpo kritika aljansui ir britų sprendimas trauktis iš ES ėmė keisti Lietuvos poziciją.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė metiniame pranešime praeitą savaitę paragino nebijoti būti Europos Sąjungos integracijos smaigalyje, nes, jos teigimu, „tik suvieniję pastangas karinio, energetinio, kibernetinio ir ekonominio saugumo srityse jausimės stiprūs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius