Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 21

Lietuvos ir Lenkijos vadovai: XIX a. sukilimo vadai – visų laisvės siekusių tautų herojai

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai ketvirtadienį paragino regiono šalis neskirstyti XIX a. sukilimo vadų pagal tautybę ir sakė, kad jie yra visų laisvės siekusių tautų didvyriai.
Andrzejus Duda ir Gitanas Nausėda
Andrzejus Duda ir Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda dalyvaus sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko bei dar 18 sukilėlių palaidojimo renginiuose Vilniuje penktadienį.

„Mums reikia neskirstyti didvyrių pagal priklausomybę vienai ar kitai tautai, o suprasti, kad svarbiausia buvo jų kova už laisvę, o kova už laisvę vienija visas tautas ir daro jas giminingomis“, – žurnalistams Prezidentūroje sakė G.Nausėda.

„Tai yra svarbiausias instinktas, svarbiausia vertybė, kurią tautos gali turėti. Tik kova už laisvę išsaugo tautą kaip tokią“, – pridūrė jis.

Prezidentai atsakinėjo į žurnalisto klausimą, kokią įtaką šiandieniniams šalių santykiams turės istorikų diskusijos apie sukilimo vadų kilmę.

„Labai džiaugiuosi, kad baltarusiai laiko poną Kalinauską savo didvyriu. Aš pasakysiu taip: mes visus juos laikome savo didvyriais. Labai sunku šiandien atskirti, žiūrint iš šiandienos perspektyvos, kas kieno buvo didvyriu“, – kalbėjo A.Duda.

Pasak jo, panašios diskusijos tarp lietuvių ir lenkų vyksta dėl poeto Adomo Mickevičiaus, nors nei vienai, nei kitai tautai šio kūrėjo savintis nereikia.

„Nereikia tokios diskusijos, tai mūsų bendras poetas“, – tvirtino Lenkijos prezidentas.

„Taip reikia žiūrėti ir į sukilimo didvyrius ir noriu pabrėžti, kad labai džiaugiuosi tuo, kad Baltarusijos valdžios atstovai bus šiame renginyje“, – pridūrė jis.

Baltarusijos istorikai teigia, kad K.Kalinauskas turėjo itin didelę įtaką jų tautos vystymuisi. Tuo metu Z.Sierakauskas gimė Voluinėje, dabartinės Ukrainos teritorijoje.

Į sukilimo vadų palaidojimo ceremoniją taip pat atvyks Baltarusijos ir Ukrainos vicepremjerai, Latvijos vyriausybės atstovas.

Lietuvos ir Lenkijos sukilimas prieš Rusijos imperiją vyko 1863-1864 metais. Sukilimo vadams 1864 metais buvo įvykdyta mirties bausmė. Jų palaikai rasti 2017 metais tvarkant Gedimino kalno šlaitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius