-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 13

Lietuvos kariuomenė nori pirkti dešimtis tankų: generolas V.Rupšys atskleidžia divizijos planą

„Mūsų geografija ir potencialus priešininkas lemia, kad turime turėti tokį kumštį, kuris galėtų vykdyti ir puolamąsias operacijas“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys. Išskirtiniame interviu portalui 15min generolas leitenantas pranešė apie ketinimus įsigyti dešimtis tankų – jie numatyti nacionalinės divizijos kūrimo plane, kuris neseniai buvo pristatytas Valstybės gynimo taryboje.

Lietuvos kariuomenėje stambiausias karinis vienetas šiuo metu yra brigada. Diviziją sudarytų trys brigados ir papildomi daliniai – iš viso maždaug 17,5 tūkst. karių.

Anot generolo V.Rupšio, tokio karinio junginio aktualumą patvirtino Rusijos agresija Ukrainoje, kurią įvertinus atnaujinami NATO gynybos planai.

Įgyvendinant šiuos planus, tankų batalionas turėtų atsirasti Lietuvos sausumos pajėgų kertiniame dalinyje – brigadoje „Geležinis Vilkas“. Batalione galėtų būti iki pusšimčio tankų. Jie sustiprintų Lietuvos kariuomenės gebėjimą ne tik gintis, bet ir kontratakuoti.

– Generole, ką pakeistų divizijos atsiradimas Lietuvoje?

– Divizijos atsiradimas atlieptų NATO reikalavimus. Rusijos invazija į Ukrainą patvirtino NATO sprendimus, kad ateities konvenciniame kare pagrindinis junginys bus divizija.

Iš Jungtinių Valstijų jau anksčiau buvo rekomendacijų NATO valstybėms sujungti savo vienetus, mokyti ir aprūpinti juos kariauti divizijos lygmeniu.

Ukrainos karas parodė tai, kad neefektyvu užtikrinti jungtinę kovą nekariaujant su divizijos formuote, o kariaujant bataliono ar brigados lygmeniu.

Nekariaujant su divizijos formuote, negalime tinkamai panaudoti vadinamųjų „įgalintojų“ – aviacijos, toliašaudės artilerijos, salvinių ugnies sistemų.

– Esate minėjęs, kad Lietuvos kariuomenė turi 75 proc. pajėgumų, reikalingų divizijai. Kokie kariniai vienetai būtų steigiami ar plečiami siekiant užpildyti esančias spragas?

– Pradėsiu nuo to, kad divizija yra ne taikos meto, o karo meto struktūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius