Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 09 08

Lietuvos kariuomenės vadas: Kroatijos kariai tapo neatsiejama mūsų kariuomenės šeimos dalimi

Rugsėjo 7–8 d. Lietuvos kariuomenės vadas gen. Valdemaras Rupšys su pirmuoju oficialiu vizitu lankėsi Kroatijoje, kur susitiko su Kroatijos kariuomenės vadu adm. Robert Hranj, lankėsi Karinio jūrų laivyno ir Žrnovnicos karinėse bazėse, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Susitikimas
Susitikimas / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Kariuomenių vadai aptarė saugumo situaciją, dvišalį karinį bendradarbiavimą, kariuomenių pajėgumų vystymo planus ir prioritetus, paramos Ukrainai klausimus bei galimybę keistis kovinių narų mokymo patirtimi.

„Tai buvo puiki proga susipažinti su Kroatijos kariuomenės vystymusi, pasikeisti pajėgų dislokavimo ir NATO regioninių planų įgyvendinimo sumanymu. Padėkojau Kroatijos kariuomenės vadui už indėlį mūsų saugumui – Kroatijos kariai į Lietuvą siunčiami nuo pirmosios NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės rotacijos. Jie tapo neatsiejama mūsų kariuomenės šeimos dalimi“, – po susitikimo pažymėjo gen. V.Rupšys.

Kroatijos kariuomenės vadas adm. Robert Hranj padėkojo Lietuvos kariuomenės vadui už atsakomąjį vizitą bei rūpestį NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje dislokuotais Kroatijos kariais. Vizito Lietuvoje metu, kovo mėnesį, adm. R.Hranj susitiko su dislokuotos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės vadu, kovinėje grupėje tarnavusiais Kroatijos kariais.

Susitikimo metu buvo aptartas bendras dalyvavimas tarptautinėse pratybose, keitimasis patirtimi ir žiniomis skirtingose dimensijose: sausumos ir oro pajėgumų vystyme, įsigyjamos technikos eksploatacijoje.

Lietuvos ir Kroatijos kariai kaip sąjungininkai dalyvauja bendruose mokymuose ir tarptautinėse operacijose. Viena pirmųjų, kurioje dalyvavo Lietuvos kariuomenės kariai, buvo 1994–1996 m. Jungtinių Tautų vadovaujama operacija „UNPROFOR“ Kroatijoje. Taip pat nuo 2006 m. iki 2010 m. Kroatija siuntė savo karius į Lietuvos vadovaujamą Goro provincijos atkūrimo grupę Afganistane.

Nuo 2011 m. iki 2013 m. keturios Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnių įgulos tobulino įgūdžius Kroatijos kalnuotose vietovėse – būtent šie įgūdžiai, atsižvelgiant į tarptautinių operacijų specifiką, Lietuvos pilotams buvo labai svarbūs. Lietuva su Kroatijos kariuomene glaudžiai bendradarbiauja PzH2000 įsisavinimo, eksploatacijos ir aptarnavimo srityje – kroatai dalijasi turima dokumentacija bei įgyta patirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius