Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 29

Lietuvos kovai su Rusijos propaganda – pasaulinis CNN dėmesys

JAV naujienų transliuotojas CNN pirmadienį parodė reportažą apie Lietuvos kovą su Rusijos propaganda. Reportaže papasakotos skandalingiausios Lietuvoje skelbtos netikros propagandinės naujienos, pristatytas Lietuvos kariuomenės pasirengimas ir turimi IT sprendimai, pateiktas ir Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atsakymas – „o kur įrodymai?“
Nina Dos Santos, „CNNMoney Europe“ redaktorė
Nina Dos Santos, „CNNMoney Europe“ redaktorė / Nuotrauka „Twitter“ paskyroje

Lietuvoje gegužės 3 d. lankėsi CNN žurnalistė Nina Dos Santos, reportažas pasirodė pirmadienį.

N.D.Santos atvyko į Baltijos šalis ištirti, kur galėtų būti naujas frontas Rusijos kibernetinio karo fronte, teigiama CNN reportaže.

Jame vaizduota dalis iš 4000 Baltijos šalyse ir Lenkijoje įsikūrusių NATO priešakinių pajėgų karių.

„Jie čia yra saugoti tvarką, tačiau reputacijos saugojimas taip pat yra vienas iš svarbiausių tikslų“, – užsimena N.D.Santos.

Ji aiškina, kad Baltijos šalis užplūdusi dezinformacijos banga siekia panaikinti visuomenės paramą NATO pajėgų buvimui. Žiūrovams pateikiamas pavyzdys apie vasarį paskleistą netikrą naujieną, kai Vokietijos kariai buvo melagingai apkaltinti merginos išprievartavimu. Tuomet tokie tvirtinimai pasiekė kelią net šalies parlamentą ir Angelą Merkel

„Mums labai svarbu, kad kartu tai sugebėjome išsiaiškinti labai greitai. Iš mūsų pusės, iš Vokietijos pusės, tai tikrai buvo netikras pranešimas“, – reportaže teigia A.Merkel.

Kovoti su netikrų naujienų kruša Lietuva sukūrė savo IT įrankius, kurie leidžia sekti netikrą informacinį turinį dar prieš jam paplintant internete. Realiu laiku galima stebėti tokias netikras naujienas ir kibernetines atakas.

Tarp pavyzdžių apie Rusijos propagandą: anti-Nato grafičiai, padirbti vaizdo įrašai apie naikintuvų atakas Klaipėdoje, netgi „nulaužtos“ TV apklausos, iškreipiančios tikrąjį rezultatą.

„Kariuomenės analitikai sako, kad matė viską“, – apibendrina N.D.Santos.

Reportaže pateikiamas pavyzdys, kai viena iš TV laidos apklausų tiesioginio eterio metu buvo nulaužta ir 75 proc. balsų buvo sugeneruota dėl programišių atakos.

Pateikiamas ir pavyzdys, kad programišiai sugebėjo paskleisti netikrą naujieną BNS naujienų agentūroje.

Lietuvoje grėsmė didėja ir ji ateina iš Rytinio kaimyno – Rusijos, reportaže konstatavo Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

CNN netgi kreipėsi į Rusijos Užsienio reikalų ministeriją – tačiau atstovė Maria Zakharova teatsakė „Kur įrodymai?“.

„Čia, Europos rytiniame fronte, tokiose šalyse, kurios yra labai arti Rusijos, šios rizikos vertinamos labai rimtai“, – reportažą apibendrina N.D.Santos.

Žurnalistė savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ Lietuvą pavadino gražia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius