Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02

Lietuvos medikai primena, kad gali nedirbti, jei nebus tinkamai pasirūpinta jų pačių saugumu

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga pirmadienį išplatino viešą reikalavimą Seimui, Sveikatos apsaugos minsiterijai, Savivaldybių asociacijai, užtikrinti mokymus, kaip elgtis siaučiant koronavirusui, užtikrinti darbo saugos priemones. Jei tai nebus padaryta, darbuotojai turi teisę atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas, primena profsąjunga.

Rašte tvirtinama, kad naujojo viruso COVID-19 plitimas kelia didelį susirūpinimą ir Lietuvos medikų bendruomenei.

„Esame pasiruošę atlikti savo pareigą suteikti medicininę pagalbą naujuoju virusu užsikrėtusiems gyventojams, tačiau jaučiame nerimą ir dėl savo pačių likimo“, – teigia medikai.

Anot profesinės sąjungos, pagal įstatymus, Lietuvoje socialinės garantijos (draudimas darbingumo netekimo atveju, papildomos kompensacijos sveikatos priežiūros darbuotojui netekus sveikatos ar mirus) teikiamos medikams pagal Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 32 ir 33 straipsnius už darbą su ypatingai pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis.

Tačiau, pasak jų, COVID-19 sveikatos ministro nurodomas kaip „Pavojinga užkrečiama liga“, o ne „Ypač pavojinga užkrečiama liga“.

„Todėl reikalaujame patikslinti šį punktą arba užtikrinti, kad sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, teikiantys sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, sergantiems pavojingomis užkrečiamomis ligomis (COVID-19 liga), ar vykdančių epidemijų profilaktikos priemones pavojingų ligų židiniuose būtų draudžiami ir jiems pilna apimtimi būtų taikomas Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 32 straipsnis“, – rašo medikai.

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjungos reikalavimai:

  • Nuolat atnaujinti mokymus kaip elgtis su COVID –19 infekuotais pacientais, jų biologiniais mėginiais visose įstaigose;
  • Visus sveikatos priežiūros darbuotojus aprūpinti pakankamu kiekiu individualių apsaugos ir dezinfekcinių priemonių priešepideminiam režimui užtikrinti;
  • Asmens sveikatos priežiūros įstaigose, nutraukus planinių sveikatos paslaugų teikimą, vadovautis Darbo kodekso nuostatomis, o ne įsakymo tvarka „išvaryti“ darbuotojus nemokamų atostogų.

„Informuojame, kad darbdaviams neužtikrinus reikalingų darbo apsaugos priemonių darbuotojai turi teisę atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas“, – rašoma Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjungos rašte, kurį pasirašo pirmininkė Aldona Baublytė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį spaudps konferencijoje tikino, kad profesinės sąjungos rašto dar negavo ir nežino apie tokius nusiskundimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius