Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 22

Lietuvos metų lobiu vadinamas radinys aptiktas Alytaus rajono žemėse

Su metalo ieškikliu vaikščiojęs vyras Alytaus rajone rado III amžiaus segę ir apyrankę. Vertingus radinius aptiko „Metalo ieškiklių naudotojų klubo“ (MINK) narys. Apie tai jis informavo ir kolegas, ir archeologus.
Vertingų radinių beieškant
Vertingų radinių beieškant / alytausgidas.lt nuotr.

Ieškotojai tikėjosi čia rasti ir daugiau vertingų daiktų, todėl tąkart prašė neviešinti svarbaus radinio vietovės, mat baiminosi, jog anksčiau atvyks „juodieji archeologai“.

Ieškotojai Alytausgidas.lt portalo redakciją žadėjo informuoti, kada tęs darbus. Taip ir nutiko lapkritį – pasikvietę archeologą ir gavę visus leidimus dvi dešimtys vyrų ėmėsi darbo.

Tęsdami darbus Alytaus rajone ieškotojai aptiko ir daugiau žemėje buvusių daiktų, o šiemet rasta segė su apyranke – vertingiausi radiniai, kurie 2017 m. buvo rasti Lietuvoje. „Aš įsitikinęs, kad tai yra vertingiausi radiniai, jeigu kalbėtume apie romėniškąjį laikotarpį. Apimant ir kitus laikotarpius, tai – vienas iš svarbesnių radinių šiais metais Lietuvoje. Tęsdami paieškas aptikome du ietgalius, dvi lankines seges, žiedą, monetą ir dar daug neaiškių daiktų, kuriuos reikės identifikuoti“, – pasakojo archeologas Olegas Fediajevas.

VIDEO: Alytaus rajono žemėse rasta senovinių juvelyrinių dirbinių

Teritorija Alytaus rajone, esanti didžiųjų Dzūkijos ežerų pusėje, buvo rasta atsitiktinai. Kadangi pramogauti su metalo ieškikliais niekas nedraudžia, kolega atsiklausė žemės savininkės ir atsitiktinai aptiko porą radinių – apyrankę ir segę, kurie suteikė vilčių, kad čia gali būti ankstyvesniųjų laikų civilizacijos liekanų. Žemės ieškotojai daug nekasinėjo, o rastus daiktus pristatė į Kultūros paveldo departamentą.

„Dirbame legaliai ir tikrai nėra noro pasilikti vertingus daiktus. Tiesiog didelis malonumais eiti, ieškoti, radus – daugiau sužinoti apie tą daiktą“, – sakė MINK vadovas Emilijus Petukauskas.

Legaliai veikiantys ieškotojai visuomet pažymi radinio vietą, kartu dirba archeologas. O „juodieji archeologai“ daro labai didelę žalą. Jie ne tik pasisavina radinius, tačiau ir nepataisomai sunaikina kapavietes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius