-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 15

Lietuvos parlamentarai Vasario 16-ąją vyksta į Kijevą švęsti vienybės dienos su ukrainiečiais

Keli Lietuvos parlamentarai Vasario 16-ąją vyksta į Ukrainą pademonstruoti solidarumo su Rusijos karinį spaudimą patiriančia Ukraina. Parlamentarai į Kijevą išskrenda šįvakar.
Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis
Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sekmadienį apie planus Kijeve surengti Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį 15min buvo pranešęs komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

„Savaitgalį su komiteto nariais aptarėme idėją Kijeve surengti komiteto posėdį. Jis galėtų būti mišrus – dalis parlamentarų dalyvautų iš Kijevo, dalis iš Vilniaus, kviestume ir Ukrainos Rados narius“, – 15min sekmadienio vakarą sakė L.Kasčiūnas.

Jo teigimu, vizitas galėtų vykti antradienį ir trečiadienį, ir apimtų vasario 16-ąją. JAV žvalgybos pareigūnai žiniasklaidai šią dieną yra įvardiję kaip vieną iš galimų Rusijos invazijos datų.

L.Kasčiūnas sakė tikįs, kad toks Lietuvos politikų vizitas gali paskatinti ir kitus politikus vykti į Ukrainą.

Vasario 16 d. Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas rengia išvažiuojamąjį nuotolinį posėdį, kurio darbotvarkėje – saugumo situacijos aplink Ukrainą, Ukrainos euroatlantinės integracijos perspektyvų ir patikimos atgrasymo architektūros kūrimo klausimai.

Tuo tarpu Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Žygimantas Pavilionis pranešė, kad į Kijevą Vasario 16-ąją vyksta keli Lietuvos parlamentarai. Tai – Ž.Pavilionis, Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Emanuelis Zingeris, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos pirmininkas L.Kasčiūnas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys liberalas Raimundas Lopata, Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas.

Ž.Pavilionis praneša, kad iš Kijevo planuojama susisiekti „su mūsų laisvės draugais Vašingtone, Berlyne, Paryžiuje, Londone, kitose sostinėse, su kuriomis kartu šią laisvę ginsime net ir sunkiausią valandą, jeigu tokia ateis“. „Vasario 16-ąją paminėsime ten, kur šiuo metu minėti laisvę yra prasmingiausia“, – rašo jis.

Vyriausioji prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė antradienį sakė, kad jeigu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pakviestų atvykti į Kijevą, Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda tai svarstytų.

„Jeigu prezidentas V.Zelenskis kviestų mūsų prezidentą turbūt kartu su kitais regiono lyderiais atvykti į Ukrainą, žinoma, kad tą labai rimtai svarstytume“, – antradienį Žinių radijui sakė Asta Skaisgirytė.

V.Zelenskis yra pakvietęs šiomis dienomis atvykti į Kijevą JAV prezidentą Joe Bideną, tačiau kol kas nesulaukė jokio atsakymo.

Solidarizuodamiesi su ukrainiečiais vykti į Kijevą svarsto Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai.

„Mes su kolegomis iš Baltijos valstybių esame preliminariai sutarę, vyksta dar tvirtinimas, dėl mūsų galimo vizito (į Ukrainą – BNS) artimiausiu metu“, – pirmadienį nacionaliniam transliuotojui LRT sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Pasak jo, kitų Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių ministrų prisijungimas prie tokio vizito siųstų „labai stiprų signalą“, o toks „politinis skydas“ suteiktų galimybę laimėti laiko ir atidėti Rusijos ataką, jeigu tokia iš tiesų yra suplanuota.

Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis trečiadienį – dieną, kurią, kaip perspėja JAV pareigūnai, gali prasidėti Rusijos invazija, – paskelbė nacionaline „vienybės diena“.

„Mums sako, kad vasario 16-oji bus invazijos diena. Paversime ją Vienybės diena. Aš pasirašiau atitinkamą dekretą“, – kreipdamasis į tautą sakė V.Zelenskis.

JAV ir kai kurių kitų Vakarų valstybių žvalgyba perspėja, kad daugiau nei 100 tūkst. karių prie Ukrainos sienų sutelkusi Rusija gali įsiveržti į kaimyninę šalį artimiausiomis dienomis. Tačiau pastarosiomis dienomis pasirodė deeskalacijos ženklų. Rusija pareiškė norą toliau derėtis bei paskelbė, kad pradeda atitraukti pajėgas nuo Ukrainos sienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius