Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 19 /18:18

Lietuvos pasieniečiai pirmadienį į Lietuvą neįleido 18 Rusijos piliečių

Per pirmąją dieną Baltijos šalims ir Lenkijai ėmus taikyti griežtesnę Rusijos piliečių įleidimo tvarką, į Lietuvą iš viso kol kas neįleista 18 asmenų.
Lavoriškių pasienio kontrolės punktas
Lavoriškių pasienio kontrolės punktas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kaip BNS informavo Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis, 16 val. duomenimis, maždaug po lygiai Rusijos piliečių nuo pirmadienio vidurnakčio neįleista tiek Lietuvos–Rusijos, tiek Lietuvos–Baltarusijos pasienyje esančiuose kontrolės punktuose.

Tuo metu Latvijos pasieniečiai informavo nepriėmę nė vieno sprendimo neįleisti Rusijos piliečių, Estijos pareigūnai pranešė neįleidę iki dešimties asmenų.

Lenkijos pasieniečiai statistikos nepateikė.

Vidaus reikalų ministerijos duomenys rodo, kad bendras į Lietuvą vykstančiųjų Rusijos piliečių srautas sumažėjo dviem trečdaliais: iš viso pirmadienį iki 15 val. į Lietuvą patekti siekė 708 asmenys, kai, pavyzdžiui, praėjusį pirmadienį, rugsėjo 12-ąją, per tą patį laiką į šalį važiavo 2141 Rusijos pilietis, dar prieš savaitę – 1968 asmenys.

Įsigaliojus regioniniam sprendimui neįleisti ir dalies jau anksčiau gavusiųjų vizas Rusijos piliečių, nuo pirmadienio į Lietuvą įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

VSAT pareigūnai, atsisakydami įleisti kriterijų neatitinkantį Rusijos pilietį į Lietuvos teritoriją, turės teisę panaikinti arba atšaukti jo vizą.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas anksčiau pirmadienį tvirtino, kad Į Lietuvą įleidžiami tik turintieji D tipo ilgalaikes vizas, tuo metu turintieji C tipo vizas, anksčiau leidusias viešėti Lietuvoje 90 dienų per metus, kirsti sienos nebegali.

Norintieji įrodyti, kad yra persekiojami Rusijos valdžios, turi pateikti šaukimą į teismą, jo nutartį, arba panašius dokumentus iš policijos, tinka ir viešoje erdvėje išplatinta informacija.

Jis taip pat teigė, kad pareigūnai vertins kiekvieno atvykstančiojo požiūrį į karą Ukrainoje ir „tai bus taip pat vienas iš argumentų“, ar asmenį įleisti į Lietuvos teritoriją.

VSAT duomenimis, rugpjūtį per parą vidutiniškai į Lietuvą atvykdavo 2,5 tūkst. Rusijos piliečių, dauguma – pagal supaprastinto Kaliningrado tranzito schemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius