Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 12

Lietuva suteikė politinį prieglobstį ukrainiečiui Anatolijui Šarijui, kuris tyčiojasi iš Ukrainos

Ukrainietis žurnalistas Anatolijus Šarijus viešai giriasi tuo, kad pabėgo nuo prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus. Neva buvo persekiojamas, net išvengė kulkų. Dabar jo kuriamas „YouTube“ kanalas surenka milijonus peržiūrų. Sprendžiant pagal komentarus – jis yra mėgstamas Kremliaus garbintojų. Tai nėra keista, nes reportažuose ukrainietis šaiposi iš savo tėvynės, Ukrainos karių ir teiginio, kad karą Donbase sukėlė Rusija. A.Šarijus giriasi ir tuo, kad yra vienintelis Ukrainos žurnalistas, kuris turi pabėgėlio statusą Europos Sąjungos šalyje. Šį veikėją priglaudė Lietuva.
Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį
Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį / „5 kanalo“ nuotr.

2012 metais mūsų šalies Užsienio reikalų ministerija suteikė ukrainiečiui A.Šarijui politinį prieglobstį. Lietuvos vyriausybei vyras pasakojo, kad Ukrainoje buvo persekiojamas už tiriamąją žurnalistiką. Teigė, kad su juo bando susidoroti teisėsauga ir Vidaus reikalų ministerija.

„Aš neatskiriu Ukrainos valdžios nuo Vidaus reikalų ministerijos. Tai banditų vyriausybė. Šie žmonės, kuriuos gina įstatymai, gali pasodinti bet ką“, – prieš trejus pasakojo A.Šarijus.

Ukrainiečių pareigūnai buvo pradėję dvi baudžiamąsias bylas dėl A.Šarijaus veiklos. Žurnalistas teigė, kad jos yra suklastotos.

„Vieną bylą jie falsifikavo dėl šaudymo „McDonald's“ restorane. Vienas vyras užpuolė mano žmoną, kuri buvo motinystės atostogose, netinkamai elgėsi ir kvietė susiremti. Rezultatas buvo toks, kad jis gavo dvi gumines kulkas ir buvo lengvai sužalotas“, – pasakojo A.Šarijus.

Vyras tvirtino, kad po to incidento pats iškvietė miliciją, bet teisėsauga nepradėjo tyrimo: „Niekas manę nekvietė į apklausą, viskas buvo ramu. Ševčenkos rajono Milicijos skyriaus viršininkas Hryncevyčius pareiškė, kad nėra pagrindo man kelti baudžiamąją bylą. Po mėnesio vidaus reikalų ministro pavaduotojas Farynikas pradėjo bylą prieš mane.“

„5 kanalo“ nuotr./Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį
„5 kanalo“ nuotr./Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį

Ukrainietis aiškino, kad incidentas „McDonald's“ restorane nebuvo atsitiktinis. Anot ukrainiečio, jis buvo pradėjęs tirti prekybos narkotikais tinklą, kuriam esą vadovo Ukrainos vidaus reikalų ministerija. Neva todėl policija jam iškėlė bylą dėl chuliganizmo panaudojant šaunamąjį ginklą.

Tada žurnalistas pabėgo iš Ukrainos ir prieglobsčio ieškojo Rusijoje ir Nyderlanduose, tačiau galiausiai atsidūrė Lietuvoje. Jam buvo suteiktas prieglobstis.

A.Šarijus viešai žadėjo grįžti į Ukrainą, kai bus nuverstas V.Janukovyčius: „Jeigu sugrįšiu į Ukrainą, jie uždarys mane į kalėjimą, imsis represijų ir niekas nepasakys nė žodžio. Prašysiu prieglobsčio iki pabaigos ir grįšiu tada, kai jie pradės Janukovyčiaus vadovaujamą gaują karti ant baslių. Aš padėsiu. Kilpas sutepsiu muilu.“

Keliauja po Vakarų Europą

Maidanas nuvertė korumpuotą V.Janukovyčiaus režimą, o Ukrainą valdo provakarietiškos partijos, tačiau 15min.lt šaltiniai teigia, kad A.Šarijus vis dar turi Lietuvos politinį prieglobstį.

Pastaruoju metu ukrainietis pabėgėlis aktyviai naudojasi Šengeno zonos privalumais – keliauja po Vakarų Europos valstybes.

Pastaruoju metu ukrainietis pabėgėlis aktyviai naudojasi Šengeno zonos privalumais – keliauja po Vakarų Europos valstybes.

Šaltiniu teigimu, A.Šarijus retai būna Lietuvoje ir dažniausiai laiką leidžia pas seserį, kuri gyvena Nyderlanduose. Teigiama, kad neseniai lankėsi ir Prancūzijoje.

Matyt, gyvendamas Nyderlanduose žurnalistas kuria savo „YouTube“ kanalą, kuriame šaiposi iš Ukrainos valdžios, žiniasklaidos, kariuomenės ir su prorusiškais separatistais kovojančių savanorių.

Nepripažįsta Rusijos agresijos

Viename įraše A.Šarijus komentuoja Ukrainos žurnalistų paskelbtą naujieną, kad kariai iš separatistų atėmė komandos štabo automobilį R-140M, pagamintą 1960 metais. Keli Ukrainos naujienų portalai paskelbė, kad karinė mašina kainuoja apie milijoną dolerių. Šaipydamasis iš tokio pareiškimo A.Šarijus sako: „Šitas automobilis iš tikrųjų gali kainuoti milijoną dolerių, jei būtų prikrautas aukso už milijoną dolerių.“

Aš juk pasiruošęs pripažinti (Rusijos agresijos faktą, – aut. past.)! Tik jeigu jūs man pateiksite realių faktų, o ne tokių nesąmonių, – sarkastiškai sakė A.Šarijus.

Tada reportažo siužetas pakrypsta netikėta linkme.

Žurnalistu save vadinantis A.Šarijus pradeda aiškinti, kad Ukrainos Aukščiausioje Radoje buvo užregistruotas Petro Porošenkos politinio bloko siūlymas, bausti už Rusijos agresijos nepripažinimą. Jis teigia, kad Kremliaus agresijos faktu abejojantys ukrainiečiai bus sodinami į kalėjimus.

„Aš juk pasiruošęs pripažinti! Tik jeigu jūs man pateiksite realių faktų, o ne tokių nesąmonių. Tai reiškia, kad už tai turiu būti pasodintas“, – komentuoja A.Šarijus.

„Scanpix“/AFP, „Reuters“ nuotr./Donecke separatistai Ukrainos nepriklausomybės dieną surengė ukrainiečių belaisvių „paradą“
„Scanpix“/AFP, „Reuters“ nuotr./Donecke separatistai Ukrainos nepriklausomybės dieną surengė ukrainiečių belaisvių „paradą“

Kitame reportaže jis pabandė išjuokti Ukrainos karių pergalę prie Donecko srities Uglegorsko gyvenvietės.

Žurnalistas šaiposi: jeigu teroristai buvo sumušti prie Uglegorsko, o vaizdo įrašuose užfiksuoti būtent separatistai, tai gal ukrainiečiai patys save vadina teroristais?

Reportaže rodomas ukrainiečių portalo straipsnis. A.Šarijus parodo, kad prie tekstų prisegti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti Rusijos samdiniai, neršiantys mūšio vietoje.

Politinis pabėgėlis šaiposi: jeigu teroristai buvo sumušti prie Uglegorsko, o vaizdo įrašuose užfiksuoti būtent separatistai, tai gal ukrainiečiai patys save vadina teroristais?

Dar viename vaizdo įraše A.Šarijus šaiposi iš Ukrainoje gerbiamo savanorių bataliono „Azov“.

Reportaže rodomi sumontuoti epizodai iš apsaugos vaizdo kamerų, kurios užfiksavo pastatą užėmusius karius. Savanoriai vaikštinėja po patalpas, atveria visas duris, tikrina kabinetus. Duris, kurių nepavyksta atverti, išlaužia. Labiausiai A.Šarijus šaiposi iš epizodo, kuriame po mūšio besiilsintis „Azov“ karys atsikemša trofėjinį vyno butelį. Tą epizodą Lietuvos prieglobstį gavęs A.Šarijus pavadina „Azov“ savanorių „pergale.“

Dėl žūčių kaltina Ukrainos žurnalistus

Ar galima teigti, kad A.Šarijus yra prorusiškas? Ukrainietis atvirai nepasisako už Kremliaus agresiją, tačiau nuolat šaiposi iš tų, kurie taip teigia. Be to, bendrauja su propagandine Rusijos žiniasklaida.

„5 kanalo“ nuotr./Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį
„5 kanalo“ nuotr./Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį

Pavyzdžiui, prieš metus davė interviu Rusijos televizijos „5 kanalo“ laidai „Svarbiausia“. Sėdėdamas vienoje Vilniaus Pilies gatvės kavinėje aiškino, kad dabartinė Ukrainos žiniasklaida yra „smirdanti pamazgų duobė“. Savo kolegas ukrainiečius žurnalistus kaltino dėl žmonių žūčių Donbase.

Reportaže rusai pasakojo, kad ukrainietis A.Šarijus šiuo metu gyvena Vilniuje ir iš čia rašo tinklaraštį, kuriame „teisingai“ nušviečia įvykius Rytų Ukrainoje.

Ar Lietuva gali atimti politinį prieglobstį?

Europos Sąjungos teisės aktuose numatyta, kad prieglobstis suteikiamas neribotam laikui – tol, kol išnyks aplinkybės, dėl kurių žmogus buvo priverstas bėgti. Be to, pokytis turi būti ilgalaikis. Ukrainoje situacijos teisiškai negalima pavadinti ilgalaike – nors prorusiška valdžia buvo nuversta, tačiau procesas iki šiol nėra pasibaigęs.

Tai paaiškino Migracijos departamento Prieglobsčio reikalų skyrius vedėjas Viktoras Ostrovnojus. Specialistas nekomentavo konkrečios A.Šarijaus situacijos, tačiau papasakojo apie tai, kokie teisiniai procesai yra vykdomi panašiais atvejais.

Gali būti, kad A.Šarijaus viešai įvardinta prieglobsčio suteikimo priežastis nėra tikroji. Tokį teisinį statusą gavęs žmogus net pats nežino, dėl kokių priežasčių taip nuspręsta.

Gali būti, kad A.Šarijaus viešai įvardinta prieglobsčio suteikimo priežastis nėra tikroji.

Tokį teisinį statusą gavęs žmogus net pats nežino, dėl kokių priežasčių taip nuspręsta.

„Žmogus pateikia prašymą, kuris yra svarstomas neviešai. Po to jis gauna tik teigiamą arba neigiamą atsakymą, bet priežastis jam nėra atskleidžiama“, – aiškino V.Ostrovnojas.

Specialistas pripažino, kad Lietuvos teisinė bazė šioje srityje – netobula. Nėra tiksliai apibrėžtos procedūros, kaip žmogui panaikinti prieglobstį.

„Tačiau mes stebime įvykius pasaulyje, analizuojame besikeičiančią situaciją ir pagal tai bandome priimti sprendimus“, – sakė Prieglobsčio reikalų skyrius vedėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius