Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 17

Lietuvos Raudonasis Kryžius padėjo jau daugiau kaip 50 tūkst. žmonių iš Ukrainos

Vasario pabaigoje Ukrainoje prasidėjus karui, daugeliui iki dabar sunku grįžti į savo rutiną ir užsiimti įprastomis veiklomis. Planai buvo sujaukti ne tik žmonėms, bet ir nevyriausybinėms bei kitoms organizacijoms, kurios iki šiol aktyviai teikia pagalbą Ukrainai ir jos žmonėms, rašoma pranešime spaudai.
Raudonojo kryžiaus savanoriai užsieniečiais rūpinosi ir iki karo.
Raudonojo kryžiaus savanoriai užsieniečiais rūpinosi ir iki karo. / Organizatorių nuotr.

Viena tokių – Lietuvos Raudonasis Kryžius – humanitarinė organizacija, kurios misija būti pirmuoju žmonių ir valstybės pagalbininku šalį ištikus krizei. Organizacijos darbuotojai ir savanoriai nuo pat pirmosios karo Ukrainoje dienos aktyviai dirbo ir tebedirba Ukrainos ir jos žmonių labui – ne tik renka paramą ir kasdien teikia pagalbą į Lietuvą atvykusiems žmonėms iš Ukrainos, bet ir siunčia humanitarinę pagalbą, daugiausia medikamentus ir medicinines priemones, į Ukrainą.

Susivienijo didžiosios NVO

Nuo pat pirmosios karo Ukrainoje dienos, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus įprastinės veiklos buvo pristabdytos ir dauguma iš 130 darbuotojų visą savo laiką skyrė telkiant pagalbą Ukrainai ir jos žmonėms. Lietuvos Raudonasis Kryžius ėmėsi koordinuoti lėšų rinkimo kampaniją „Mūsų širdys ir rankos – Ukrainai“ ir suvienijo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, Lietuvos Carito, „Maisto banko“, Maltos ordino ir „Gelbėkit vaikus“ organizacijų veiklą teikiant humanitarinę paramą nuo karo Ukrainoje į Lietuvą bėgantiems žmonėms. Visuomenė šią kampaniją jau parėmė daugiau kaip 3 mln. Eur.

Surinktos lėšos naudojamos būtiniausiai humanitarinei pagalbai teikti: maistui ir higienai, vaistams, pirmai psichosocialinei pagalbai teikti, užtikrinti atvykstančių žmonių specialiuosius poreikius. Ši pagalba teikiama ir šiandien, nemažai žmonių iš Ukrainos į organizacijas kreipiasi pagalbos ne vieną kartą.

Pagalba Ukrainai suvienijo lietuvius

Lietuvos Raudonasis Kryžius ne tik teikia paramą nuo karo bėgantiems žmonėms, esantiems Lietuvoje, bet ir siunčia humanitarinę pagalbą Ukrainai. Pačioje karo pradžioje, Lietuvos Raudonajam Kryžiui paskelbus, kad reikalinga gyventojų pagalba renkant paramą Ukrainai, reikalingas kiekis drabužių, avalynės, pledų ir kitų daiktų buvo surinktas vos per kelias dienas.

Ne tik visuomenė, bet ir Lietuvos įmonės atsiliepė į Lietuvos Raudonojo Kryžiaus kvietimą padėti į Lietuvą atvykstantiems žmonėms tuo, kuo gali. Nuo karo pradžios Lietuvos Raudonajam Kryžiui piniginę paramą, skirtą Ukrainai, suteikė 225 įmonės, o daiktais ir įvairiomis paslaugomis – 100 įmonių.

Parama Ukrainai – ir vaistais, ir maistu

Lietuvos Raudonasis Kryžius per du pastaruosius mėnesius į Ukrainą išsiuntė 20 vilkikų su humanitarine pagalba, daugiausiai receptiniais ir nereceptiniais vaistais, medicininėmis priemonėmis. Vaistų ir medicininių priemonių poreikį Lietuvos Raudonasis Kryžius gauna tiesiai iš atsakingų Ukrainos institucijų bei ligoninių, reikalingus vaistus perka iš verslų tam tikslui suaukotų lėšų bei priima paramą iš Lietuvos įmonių. Lietuvos Raudonasis Kryžius į Ukrainą taip pat išsiuntė ir maisto krovinius: kovo mėnesį Ukrainos Raudonąjį Kryžių pasiekė 10 vilkikų užpilamų sriubų. Į Ukrainą išsiųstos humanitarinės pagalbos bendra vertė jau viršijo 1 mln. Eur.

Šį mėnesį humanitarinė pagalba išsiųsta ir į Moldovą. Lietuvos Raudonasis Kryžius parėmė Ukrainos pabėgėlius priglaudžiančią šalį medicininėmis priemonėmis ir maistu.

Koordinuoja veiklas registracijos centruose

Lietuvos Raudonasis Kryžius aktyviai veikia ne tik teikdamas humanitarinę pagalbą atvykstantiems žmonėms, bet taip pat yra įsitraukęs į registracijos centrų veiklą. Augant į Lietuvą atvykstančių žmonių iš Ukrainos skaičiui, Lietuvos miestuose buvo atidaryti bėgančių nuo karo žmonių registracijos centrai. Net 6 iš 7 atidarytų registracijos centrų veiklas koordinavo Lietuvos Raudonasis Kryžius: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Šiandien Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai ir darbuotojai registracijos centrų veiklas vis dar koordinuoja Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Alytuje. Kasdien registracijos centruose šiandien savanoryste užsiima maždaug 200-300 savanorių.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus tinklo vadovė Ingrida Tauperytė sako, kad šiuo metu atvykstančiųjų ukrainiečių srautai yra sumažėję. Pirmomis karo savaitėmis registracijos centruose apsilankydavo nuo 7 tūkst. iki net beveik 14 tūkst. žmonių iš Ukrainos, o paskutinėmis savaitėmis – vos 1-2 tūkst. „Skaičiai tikrai yra sumažėję, tačiau gyvenimas registracijos centruose – verda.

Kiekvienas žmogus atvyksta su savo istorijomis, išgyvenimais, emocijomis ir visi jie – nežinomybėje, todėl savanorystė ir darbas registracijos centruose nėra lengvas, tačiau labai prasmingas ir svarbus. Dirbantys ir savanoriaujantys registracijos centruose, būna bene pirmieji, pasitinkantys atvykusius iš Ukrainos žmones Lietuvoje, turintys nuraminti, padrąsinti, padėti rasti būstą ir suteikti visą reikalingą informaciją gyvenimo mūsų šalyje pradžiai“, – pasakoja I. Tauperytė. Iš viso registracijos centruose visoje Lietuvoje LRK savanoriai padėjo daugiau nei 50 tūkst. žmonių iš Ukrainos.

Surinko 14 tūkst. naujų savanorių

Šiuo metu Lietuvos Raudonasis Kryžius turi 17 tūkst. savanorių. Prasidėjus karui Ukrainoje, LRK savanorių rezervas pasipildė net 14 tūkst. naujų savanorių, pasiryžusių padėti nuo karo Ukrainoje į Lietuvą bėgantiems žmonėms. Sudalyvavę mokymuose savanoriai veikia registracijos centruose, dalina humanitarinę pagalbą skyriuose, teikia pirmą psichologinę pagalbą ir informaciją, dalyvauja įvairiose iniciatyvose, savanoriauja Ukrainos paramos akcijose. Atsiradus poreikiui, Lietuvos Raudonasis Kryžius atidarė karštąją liniją, kurioje LRK darbuotojai ir savanoriai teikia visą aktualią ir atvykstantiems žmonėms reikalingą informaciją. Iki šiol karštojoje linijoje atsakyta į 3033 skambučius.

Tarp reikalingiausių daiktų – higienos prekės, buities reikmenys

Lietuvos Raudonasis Kryžius Ukrainos žmonėms, atvykusiems į Lietuvą, iki šiol dalina higienos paketus, kuriuos sudaro būtiniausi higienos reikmenys, drabužius, avalynę, padeda įsigyti vaistus, buityje reikalingus daiktus. Sparčiai augant atvykstančių žmonių skaičiui, poreikis humanitarinei pagalbai taip pat labai smarkiai išaugo, todėl balandžio viduryje Lietuvos Raudonasis Kryžius paprašė visuomenės pagalbos – Lietuvos gyventojai buvo pakviesti paaukoti higienos priemonių „Maxima“ parduotuvėse ir per tris dienas buvo surinkta daugiau kaip 70 tūkst. higienos reikmenų. Šiuo metu žmonės vis dar gali aukoti nurodytus higienos reikmenis, kurie perduodami atvykusiems į Lietuvą žmonėms, besikreipiantiems su tokiu poreikiu.

Kartu su prekybos centrais „Ozas“, „Panorama“ ir „Akropolis“ šiuo metu Lietuvos Raudonasis Kryžius dalina 50 Eur vertės „Geros dovanos” korteles iš Ukrainos atvykusioms šeimoms, turinčioms vaikų iki 3 m. amžiaus. Šiuo metu Lietuvos Raudonasis Kryžius jau išdalino 1038 „Geros dovanos“ korteles ir daugiau nei 31 tūkst. higienos paketų. 16-koje LRK miestų skyrių ukrainiečiai gali atvykti pasiimti humanitarinių paketų, kitų reikalingų daiktų ir drabužių.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė sako, kad tiek daug nuveikti suspėjo tik dėl neišmatuojamos organizacijos darbuotojų, savanorių ir visų lietuvių vienybės ir noro padėti Ukrainos žmonėms. „Mūsų organizacijai ši krizė – jau trečioji per pastaruosius metus, su kuria susiduriame ir kurios metu aktyviai veikiame, padedame valstybei ir žmonėms. Jau sėkmingai veikėme labai sudėtingomis pandemijos ir migracijos krizės sąlygomis, šiandien – kasdien dirbame karo Ukrainoje sukeltos krizės akivaizdoje.

Per pastaruosius kiek daugiau nei du mėnesius jau spėjome nuveikti nemažai gerų darbų todėl, kad Lietuvos Raudonojo Kryžiaus darbuotojų ir savanorių užsidegimas padėti yra nesustabdomas.

Taip pat labai didžiuojamės ir vertiname dar kartą iš naujo atrasta ir jaudinančia lietuvių vienybe, kuri tikrai įkvėpė Ukrainos ir jos žmonių labui nuveikti tiek daug ir kasdien suteikia naujų jėgų nuveikti dar daugiau. Tačiau turime nepamiršti, jog pagalba nuo karo bėgantiems žmonės bus reikalinga ir toliau, todėl neužleiskime vietos pervargimui, pripratimui ar abejingumui“, – sako Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius