Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 12 /12:17

Lietuvos Seime – V.Zelenskio kalba: jūs buvote pirmieji, kurie atėjote į pagalbą Ukrainai

Antradienį į Lietuvos Seimą nuotoliu kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Nuo karo Ukrainoje pradžios vasario 24 dieną jis yra kalbas pasakęs jau ne vienos šalies parlamente.

Ukrainos prezidento kalbos Seime klausėsi ir prezidentas Gitanas Nausėda. Parlamentarai V.Zelenskį pasitiko atsistoję ir plojimais.

Prieš kalbą aukos Ukrainoje pagerbtos tylos minute.

Dėkojo šalies vadovams ir tautai

V.Zelenskis pirmiausia kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, sakydamas, kad jos apsilankymas buvo pirmasis tokio aukšto rango valstybės vadovo vizitas Ukrainoje po to, kai prasidėjo karas.

Prezidentą G.Nausėdą pavadino jis draugu, sakydamas, kad kartu jau daug padarė ir su kuriuo dar daug nuveiks.

Premjerei Ingridai Šimonytei jis padėkojo už vizitą pirmadienį.

„Gerbiamoji Lietuvos tauta, aš dėkingas, kad galiu Ukrainos tautos vardu kreiptis į jus, kuri visą laiką prisimins jūsų nuoširdumą ir palaikymą, kai mūsų valstybei yra pats sunkiausias laikas.

Jūs buvote pirmieji, kurie atėjote į pagalbą Ukrainai. Ir liekate vienais iš tų, kurie rūpinasi taika ir saugumu Europoje daugiausia“, – sakė V.Zelenskis.

„Baisu, bet tai tiesa“

Anot V.Zelenskio, prasidėjęs karas iškėlė svarbų klausimą visai Europai – ar iš tikrųjų vertybės, kurios buvo Europoje po Antrojo pasaulinio karo pagrindinės, dar gyvos?

„O gal vertybės jau padarė savo ir gali tebūti muziejaus eksponatas turistams? Tiesiog kaip kokia istorinė saugykla kur nors rūmuose, o ne tai, kas iš tikrųjų veikia realiame gyvenime. Deja, kol kas nėra bendro Europos atsakymo į tą klausimą, bet būtent nuo to priklauso ateitis, Europos ateitis.

Mes išlaisvintuose regionuose Ukrainoje fiksuojame karo nusikaltimus, kurie buvo padaryti Rusijos Federacijos. Kiekvieną dieną randame naujus nužudytų žmonių kūnus, yra tūkstančiai aukų. Šimtai atvejų, kai žmonės kankinti, juos randa kanalizacijos šuliniuose, rūsiuose, surištus, kūnai sunaikinti.

Yra kaimų, kurie buvo dideli, o dabar nebeturi gyventojų“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio kreipimasis į LR Seimą
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio kreipimasis į LR Seimą

Jis minėjo ir be tėvų likusius vaikus, šimtus atvejų, kai prievartauti žmonės, tarp jų ir nepilnametės merginos, vaikai ir net kūdikis.

„Baisu apie tai kalbėti, bet tai tiesa. Ir taip buvo“, – sakė prezidentas.

Vienas iš pavyzdžių – nustatyta asmenybė, Rusijos karys Byčkovas, kuris siuntė savo draugams vaizdo įrašą, kaip tyčiojasi iš kūdikio. Esą tai ir yra ta Kremliuje suplanuota „specialioji operacija“.

„Tokia yra Rusijos kariuomenė, taip dabar atrodo Rusijos desantininkai iš Pskovo, kurie išprievartavo kūdikį. Rusijos propagandistai jau pradėjo teisinti tai, sakė, kaip visada, kad to nebuvo. O jeigu ir buvo, tai buvo „savigyna“ arba „rusakalbių gynimas“.

Tokia yra Rusijos kariuomenė, taip dabar atrodo Rusijos desantininkai iš Pskovo, kurie išprievartavo kūdikį.

Už kiekvieną tokį nusikaltimą reikalausime ir tų pačių propagandistų atsakomybės. Būtent tų, kurie auklėja tokius desantininkus iš Pskovo. Tarp jų ir Europoje, kurie iki šiol neišjungia Rusijos propagandinių televizijos kanalų. Man įdomu, kaip Rusijos gynybos ministras ir tos operacijos autoriai dabar vertina tokį rezultatą po tokių nusikaltimų. Po tokio Byčkovo „didvyriškumo“. Nebent gynybos ministras pakvies tokius Pskovo desantininkus apsaugoti jų vaikus“, – emocingai kalbėjo V.Zelenskis.

Daug tokių vietų kaip Buča

Prezidentas priminė ir apie nusikaltimus Bučoje bei kitose Ukrainos vietose. Esą tai, ką matėme, gali būti ne taip baisu, ką dar pamatysime Rytų ar Pietų Ukrainoje.

„Aš manau, kad visur Ukrainoje, kur pabuvo okupantai – gatvėse, skveruose, keliuose, visur, daržuose, yra užkasti žmonės, kurių kūnų nesugebėjo atvežti į kapines ir palaidoti. Ir tai keletas savaičių arba mėnuo po karo pradžios. Tai rajonai aplink mūsų sostinę, šiaurinė Ukrainos dalis, visas pasaulis žino Bučos pavadinimą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Buča
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Buča

Bet tai tik vienas iš nusikaltimų simbolių, ką padarė Rusijos kariai. Galime paimti bet kokį miestą, kur jie buvo tam tikrą laiką, bet kokį kaimą, kur okupantai darė tą patį, ką ir Bučoje.

O kas Rytuose, kur Rusijos kariuomenė iki šiol yra? O kas yra Pietuose? Kas yra, ko net negalime įsivaizduoti, Mariupolyje, Ilovaiske, kurie beveik išnaikinti, Rusijos kariuomenė juos sunaikino. Ten dar baisiau. Rusijos oficialūs asmenys, propagandistai neigia nusikaltimus, kuriuos padarė jų kariuomenė, jie sako, kad tai inscenizacija.

Jie meluoja. Jie meluoja net dėl akivaizdžių faktų, kurie įrodyti visame pasaulyje. Bet nieko tokio, jie visą laiką taip darė.

Dabar jie pakeitė taktiką, nebepalieka lavonų gatvėse, juos išveža ir greičiausia sudegino. Masiškai deportuoja žmones. Šimtus tūkstančių žmonių išveža iš užimtų rajonų, juos siunčia į specialias stovyklas, atiminėja dokumentus, juos tardo, žemina. Ar žudo – neaišku“, – kalbėjo nuotoliu Lietuvos Seime V.Zelenskis.

Šimtus tūkstančių žmonių išveža iš užimtų rajonų, juos siunčia į specialias stovyklas, atiminėja dokumentus, juos tardo, žemina. Ar žudo – neaišku.

Tie žmonės atsiduria įvairiuose Rusijos regionuose, jiems draudžiama grįžti. Tai esą yra bandymas atsikratyti karo nusikaltimų liudininkais.

Anot prezidento, visi šie nusikaltimai negali būti daromi be aukščiausios valdžios žinios. Ir toji valdžia esą negali nesuprasti, kokios viso to pasekmės bus, tačiau visa tai vyksta Ukrainos žemėje.

Sankcijos turi apimti bankus, naftą ir dujas

„Jie yra tikri, kad nebus nubausti už savo nusikaltimus. Jie žino, kad pasaulis ir Europa padarys taip, jog tai bus pamiršta. Arba tų Europos pretenzijų galima tiesiog nepaisyti. Jų logika paprasta – visiems reikia prekiauti, visiems reikia dujų, naftos, visi norės turėti Rusijos teritoriją tranzitui, visi norės Rusijos rinkos. Taip mąsto Maskva.

Jeigu visi Europoje būtų tokie principingi ir taip pat gerbtų vertybes, kaip jūs Lietuvoje, mes jumis didžiuojamės, tuomet Rusijos valdžia negalėtų tikėtis, kad jiems tai neturės pasekmių. Tada greičiausiai karo nebūtų.

Dabar ką mes turime, ką mes matome. Europos Sąjunga aptarinėja jau šeštą sankcijų Rusijai paketą, kuris yra neregėtas po Antrojo pasaulio karo. Bet dar neaišku, ar sankcijose bus nafta. Net žinant apie Bučos masines žudynes, apie žmonių deportacijas, matant, kaip naikinami, bombarduojami miestai, kai kurios valstybės negali apsispręsti bent kažkiek apriboti Rusijos energetinių resursų pirkimą“, – sakė V.Zelenskis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio kreipimasis į LR Seimą
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio kreipimasis į LR Seimą

Jis akcentavo ir tai, kad dalis pasaulinių bendrovių vis dar dirba Rusijoje, o jų mokami mokesčiai finansuoja tos šalies kariuomenę, nors Ukrainoje vyksta karas ir liejasi kraujas.

„Lietuva, lietuvių tauta, esu dėkingas, kad jūs esate pirmieji, kurie atsisakėte energetikos resursų iš Rusijos. Dabar, kai to reikia. Gitanai, esu dėkingas, kad tu pirmasis priėmei sprendimą ir perdavei mums realią pagalbą, tai yra ginklų.

Tai lyderystė, nes lietuvių tauta supranta, ką gali okupantas ir kaip sunku paskui šalį atstatyti, kas jums puikiai pavyko. Tokios lyderystės reikalauja visas kontinentas“, – prezidentas pabrėžė savo dėkingumą.

Tai lyderystė, nes lietuvių tauta supranta, ką gali okupantas ir kaip sunku paskui šalį atstatyti, kas jums puikiai pavyko. Tokios lyderystės reikalauja visas kontinentas.

„Ukraina yra tik pradžia“

Jis sakė, kad Rusija turi prarasti galimybę terorizuoti savo kaimynus: „Ir tai ne tik apie Ukrainą. Ukraina yra tik pradžia. O toliau? Neduok Dieve. Lietuva, Latvija, Estija, Moldova, Sakartvelas, Lenkija, kitos valstybės girdi grasinimus iš Maskvos. Ir kaip Europa galės sustabdyti tolimesnę Rusijos ekspansiją, jeigu negali sustabdyti dabar to, kas vyksta pas mus Ukrainoje?

Aš žinau, kad Lietuva daro viską šimtu procentų, kad tokios vertybės kaip laisvė, saugumas Europoje būtų apsaugota. Turime daryti viską, kad Europos atsakas būtų stiprus ir konsoliduotas. Negalima laukti, kad būtų septintas, aštuntas, dvidešimtas sankcijų paketas. Europos Sąjunga turi tai padaryti šeštame sankcijų pakete ir ten turi būti nafta. Sankcijos būtinos visiems bankams.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio kreipimasis į LR Seimą
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio kreipimasis į LR Seimą

V.Zelenskis priminė, kad Ukraina su Lietuva turi bendrą istoriją, kad bendradarbiavimas bus tik stiprinamas. Jis kalbėjo ir apie ateitį, kviesdamas Lietuvą prisidėti ir prie būsimo Ukrainos atstatymo, kai pagaliau bus taika.

„Gyvybė turi nugalėti karą, vertybės turi nugalėti karą. Europa turi nugalėti karą. Ir mes nugalėsime. Ačiū kiekvienam iš jūsų, ačiū Lietuvos tautai. Šlovė Ukrainai“, – kalbą baigė V.Zelenskis.

Priėmė rezoliuciją

Po V.Zelenskio kalbos parlamentarai priėmė rezoliuciją „Dėl Rusijos Federacijos vykdomos agresijos ir karo nusikaltimų Ukrainoje pasmerkimo“. Ją pristatė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Rezoliucijoje Seimas griežtai pasmerkė Rusijos, padedant Baltarusijai, tęsiamą karinę agresiją, įvykdytus ir toliau vykdomus karo nusikaltimus prieš suverenią Ukrainą ir jos žmones bei nusikaltimus žmoniškumui.

Taip pat pasiūlyta, deramai įvertinus teisines aplinkybes, Rusijos vykdomus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui kvalifikuoti kaip ukrainiečių tautos genocidą.

Lietuvos parlamentas pakvietė tarptautinę bendruomenę toliau teikti įvairiapusę ginkluotę Ukrainai, įgalinant Ukrainą apginti savo laisvę ir suverenumą, atkurti teritorijos vientisumą ir užkirsti kelią tolesnėms masinėms civilių žudynėms.

Rusija užpuolė kaimyninę Ukrainą vasario 24 dieną.

Per pusantro mėnesio Ukrainoje sugriauta daugybė civilinių pastatų, žuvo šimtai taikių žmonių, iš rusų kariuomenės atkovotose vietovėse aptinkamos masinės civilių kapavietės, žmonės buvo kankinti, šaudomi tiesiog gatvėse.

Nuo karo pradžios V.Zelenskis nuotoliniu būdu jau kreipėsi į daugelį pasaulio šalių parlamentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius