Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 14

Lietuvos stačiatikiams toliau vadovaus metropolitas Inokentijus

Lietuvos stačiatikiams toliau vadovaus metropolitas Inokentijus, jį pareigose paliko ketvirtadienį rinkęsis Maskvos Sinodas.
Ortodoksų bažnyčios Lietuvoje vadovas arkivyskupas Inokentijus
Ortodoksų bažnyčios Lietuvoje vadovas arkivyskupas Inokentijus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Stačiatikybė

„Švenčiausiasis Sinodas nusprendė palaiminti Vilniaus ir Lietuvos metropolitą Inokentijų toliau vadovauti Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijai“, – penktadienį pranešime spaudai informavo Lietuvos stačiatikių bažnyčios atstovai.

Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus yra sulaukęs 75-erių – pagal galiojančią tvarką, visi šio kanoninio amžiaus sulaukę Maskvos patriarchato hierarchai privalo pateikti prašymą tapti emeritais. Patenkinti šį prašymą ar atmesti, sprendžia Sinodas.

Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovai reiškia palaikymą šalies vykdomam karui prieš Ukrainą, dėl to bažnyčia sulaukė tarptautinės kritikos ir svarstymų dėl Europos Sąjungos (ES) galimų sankcijų Maskvos patriarchui Kirilui – jų birželį Bendrija atsisakė paskutinę akimirką, paprieštaravus Vengrijai.

Kaip skelbia bernardinai.lt, ketvirtadienį Ukrainos atžvilgiu Maskvos Sinodas be kitų sprendimų taip pat faktiškai pripažino Rusijos įvykdytą skirtingų Ukrainos sričių aneksiją ir pertvarko savo administracinę struktūrą pagal naująją politinę realybę.

Anot naujienų portalo, Sinodo tekste jau kalbama apie „Donbaso, Chersono, Zoporižės sričių ir Ukrainos“ pabėgėlius, taip suponuojant, jog tai yra ne tos pačios valstybės teritorijos. Taip pat nuo Maskvos patriarchato Ukrainos Bažnyčios Sinodas atskyrė dar vieną vyskupiją.

Daliai Lietuvos stačiatikių dvasininkų ėmus kritikuoti Kremliaus invaziją, metropolitas Inokentijus birželio pabaigoje iš kunigystės luomo pašalino keturis dvasininkus. Jie pripažinti padarę kanoninius nusikaltimus.

Patys kunigai sako, kad toks sprendimas jų atžvilgiu priimtas būtent dėl to, jog šie kritikavo invazija į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų paramą šiems veiksmams.

Lietuvos stačiatikių vadovybė tvirtina pati smerkianti Rusijos pradėtą karą, apie tai informavusi Maskvą, todėl atsiskyrusių dvasininkų kaltinimus neigia.

Pašalintieji ir dalis kitų Lietuvos stačiatikių dvasininkų prašo Konstantinopolio patriarcho leisti Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą jam.

Reaguojant į šią situaciją, Lietuvos stačiatikių bažnyčia viešai prakalbo apie didesnės autonomijos siekį. Su Kirilu susitikęs stačiatikių vyskupas Amvrosijus liepą žurnalistams Vilniuje teigė sulaukęs pozityvios patriarcho reakcijos siūlymo suteikti Lietuvos stačiatikių arkivyskupijai savavaldės bažnyčios statusą. Tuomet vyskupas išreiškė viltį, kad prašymą apsvarstys jau artimiausias, t.y. rugpjūčio pradžioje besirenkantis Sinodas.

Tai, pasak Lietuvos stačiatikių vyskupų, turėtų leisti Lietuvos vyskupų sinodui pačiam rinkti metropolitą, nors kandidatus ir toliau galėtų siūlyti patriarchas Kirilas, o Maskvos patriarchas neturtų jokių teisių pašalinti jau išrinktą religinį vadovą Lietuvoje.

Šiuo metu Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui. Savavaldės bažnyčios statusą turi tik trys stačiatikių bažnyčios, esančios kanoninėje Maskvos patriarchato jurisdikcijoje: Estijos, Latvijos ir Moldovos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius